• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yüksekten kurtarma tatbikatı

Üyeler Görebilir
Merhabalar,

Yüksekte yapılan çalışmalarda veya dikey silo çatılarında veya mobil vinç operatörleri için kurtarma tatbikatı yapan var mıdır ?

Tatbikatla ilgili senaryo, resim vb örnekleme için yardımlarınızı rica ediyorum.

Üyeler Görebilir
Elif hanım eminim diğer arkadaşlarda paylaşım yapacaktır fakat yüksekte kurtarma tatbikatını etkileyebilecek birçok faktör vardır. Nasıl bir yükseklik, nasıl askıda kaldı çalışan, ne gibi erişim imkanları var, iple erişim mi gerekiyor gibi gibi. Aşağıda merdivenle kurtarma yapılan kısa bir video ekliyorum. Daha önce farklı yöntemler uyguladım fakat video ve fotoğraf yok. Bulursam paylaşırım.

Üyeler Görebilir
Fatih bey öncelikle teşekkür ediyorum, zorunlu bir tatbikat değil biz yapalım dedik onun için araştırmaya girdik. Aslında düşündüğümüz 2 nokta var, birincisi liman mobil vinçlerinde operatör kurtarma ve yatay depolar çatılarında kurtarma ile ilgili erişim imkanlarında ikisinde merdiven ama sedye taşınmaz diye öngörüyorum, manlift veya sepetli vinç ile kurtarma yapabiliriz diye düşündük, aslında bu şekilde uygulama yapan varsa en azından bir görmüş olurum ve görüş almış olurum diye sordum.
Gemi içinden kurtarma tatbikatı yaptığımız için acil kurtarma için sedyeler, kurtarma sepeti (Gemi içinde kalan olursa vinçe takılan) vb, ekipmanlarımız mevcut.

Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
Elif hanım merhaba.
Çalışma alanlarındaki tüm personel için farklı tip seneryolar planlanmalıdır. Çalışma alanlarına göre senoryalar hazırlanmalıdır. Tahliyeler için 1 ve 1 den çok ekipman ve yöntem denenebilir. Fakat bu tahliyeyi yönetecek ekibin farklı kombinasyonda eğitim alarak kendilerini yüksekten kurtarma konusunda eğitim alarak ve kurtarma ekipmanlarını doğru kullanarak formül üretilebilir.

Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
Fatih Özcanfatih bey bu konu ülkemizde sır gibi saklanan bir konu .mevcut kanunlarımız yetersiz.çağın baya bir gerisindeyiz.fakat olayı minimize ettiğimizde kullanılan bir kaç ekipman tüm calışmalarda bize yüzlerce seneryonun yaratılmasına fırsat veriyor.ocak ayı itibari ile bu tür konularda video içeriği üretmeye başlayacağım .bilginize.

Üyeler Görebilir
Elif Hanım Merhaba , Fatih Bey ve Mahsın Bey bazı açıklamalar yapmışlar. Vinç ile yüksekten kurtarma oldukça basit görünmektedir. Ama daha önceki deneyimlerime göre riskler belirlenmezse oldukça tehlikeli bir yaklaşım olabilir. Size başımdan geçen bir olayı kısaca anlatayım.

2010 yılında ilk çalıştığım inşaat firmasında kule vinç operatörü kalp kirizi geçirdi.Telsiz ile durumunu bildirdi.Hemen alana doktor ve sağlık memuru gönderildi.Doktor yaşı ileri olduğundan kule vince çıkamadı.Sağlık personeli kule vinç merdivenlerinden çıkarken kulevincin ortasında yaklaşık 30 m donup kaldı. Daha önceden yapı olarak böyle bir alanda yüksekte bulunmadığından korkarak daha fazla yukarı çıkamadı. Alana itfaiye çağırıldı ve itfaiye aracının merdiveni konum olarak kule vince erişmedi.İtfaiye ekipleri nedenini bilmediğim bir durumdan dolayı vinç üzerinden kurtarma yapmaya yanaşmadılar.Bu durumda yaklaşık 45 dk. bir süre geçmişti. İnşaat alanı hadımköydeydi.Orada yakındaki vinç firmalarından vinç desteği istendi ve vinç inşaat alanına geldi.Kule vinç geniş bir şevin yakınına kurulmuştu.Gelen vinç konumdan dolayı sepetini tam olarak operatör kabinine yanaştıramadı.Bu süreç öncesinde 2 tane demirci çalışanı kule vince çıkarak operatöre müdahaleye çıktılar.Yanlarında kaşık sedye götürmüşlerdi.Operatör boylu ve kilolu bir kişiydi 100 kg üzerindeydi. Demirci çalışanları operatörü sedye aldılar ve vincin yanaşmasını beklediler.Vincin konumundan dolayı kabine tam yanaşamadığını belirtmiştim.Vinç sepeti ile kabin arasında yaklaşık 1 m den biraz fazla bir mesafe kalmıştı.Vinç sepeti içerisinde de 2 kişi bulunuyordu.Operatör kabini yanındaki platform yapı olarak dar ve iki insanın sedye ile zor sığabileceği bir alandı. Operatörü sedyeye sabitleyecek ve sedyenin emöniyetini alacak bir tedbir olmadan sedye vince iletildi.Bu durumda bir denge kaybı oldu ama arkadaşlar durumu hemen toparladılar ve operatör aşağı indirilerek hastaneye sevk edildi.Burada operatör kalp krizi geçirmemiz kalp spazmı geçirmiş o yüzden daha kötü bir senaryo oluşmadı.

Aklınıza benim niye müdahale etmediğim gelmiş olabilir. Ben o zamanlarda yeni iş güvenliği uzmanı olduğumdan şu anki bilgi ve yeteneklere sahip değildim.

Yaşamış olduğum bu olayda görüldüğü gibi hiç bir kurtarma operasyonu basit olarak algılanmamalıdır. Tüm riskler belirlenmelidir. Bunun için seneryo bazlı kurtarma planları hazırlamanızı ve senaryolarda olası kurtarma tehlikelerini de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. Benim yapmış olduğum senaryo bazlı kurtarma planları var fakat bunlar ticari olarak kullanıldığından malesef paylaşamam. Eğer resim ve video paylaşabilirseniz senaryo ve plan hazırlamanızda önerilerde bulunmaya çalışırım.

Ayrıca yapacağınız tatbikatı şimdilik zamana duyarlı bir senaryo olarak uygulamanızı tavsiye etmem .Zamana duyarlı olamayan bir senaryo ile başlamanız tatbikat güvenliğiniz için daha doğru olacaktır.

Saygılarımla,

Canip BALTA