• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İş Kazası Sincan'da 3 işçinin öldüğü iskele faciasında 4 gözaltı!

Ankara'nın Sincan ilçesinde inşaatta dış cephe boyası yaparken iskelenin kırılması sonucu 12'nci kattan düşerek ölen işçiler Çetin Buru (39) ve Volkan Buru (34) kardeşler ile kuzenleri Mertcan Buru (27) toprağa verildi. Olayla ilgili 2 iş güvenliği uzmanı, 1 firma yetkilisi ve şantiye şefi olmak üzere 4 şüpheli gözaltına alındı.​

1725434958936.png

Törekent Mahallesi'nde inşaat halindeki apartmanın dış cephe boyası yapıldığı sırada 12'nci katta bulunan iskele kırıldı. Çöken iskelede bulunan işçiler Çetin ve Volkan Buru ile Mertcan Buru, yere düştü. Çetin ve Volkan Buru olay yerinde hayatını kaybetti, Mertcan Buru da kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.

3 işçi için Cimşit Camisi'nde cenaze namazı kılındı. Cenazeye, Buru ailesi ve çok sayıda vatandaş katıldı. Öğle vakti kılınan namaz sonrası 3 işçinin cenazesi, Sincan Cimşit Mezarlığı'nda toprağa verildi.

1725435002072.png
"DENETİM YAPILMIYOR"

Ölen işçilerin akrabası Faruk Sondere, çok üzgün olduklarını söyleyerek, "Gerçekten çok büyük bir acı. Kendim de inşaatçı olduğum için maalesef inşaatlar son zamanlarda iş güvenlik uzmanları tarafından denetlenmiyor. Normalde bu tür riskli yerlerde çalışılması için her sabah saat 08.00'de iş güvenlik uzmanları tarafından ekipleri toplayıp, tüm mekanik malzemeleri, platform olsun, güvenlik güçleri olsun, elektrik kabloları olsun; her zaman kontrol edilmesi lazım. Özellikle emniyet kemerlerini sık sık bağlatmaları gerekiyor. Mesela emniyet kemerleri bağlı olmuş olsaydı, arkadaşlarımız belki hayatta kalmış olacaklardı. Büyük ihtimal belki ölümcül sonuç olmasa da bir yaralama sonucu ile atlatabilirlerdi" dedi.

2 ŞÜPHELİ ARANIYOR
Öte yandan olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında 2 iş güvenliği uzmanı, 1 firma yetkilisi ve şantiye şefi gözaltına alındı. Firma yetkilisi 2 kişinin de arandığı belirtildi.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Yine bir iş kazasından sonra ilk iş iş güvenliği uzmanını tutuklamak olmuş. Gerçekten kontrol edilemez ve tahammül edilemez bir hale geldi bu. Birşey mi oldu "mazlum'u getirin bana", bu mantıkla hiçbir yere varılamayacağı ve yapılan herşeyin göstermelik yapılacağı bellidir. Dostlar bizi alışverişte görsün mantığıyla çalışan herkesin en kısa zamanda kenara çekilmesi umuduyla.

Mazlum'u da ekleyelim buraya, maalesef çok fark görmüyorum aramızda.

Sayın @Üyeler

Eminim herkesin söyleyeceği şeyler vardır. Bu konu altında katkınızı yada yaşanmış olaylarınız varsa onları paylaşabilirsiniz.

Maalesef üzülerek söylüyorum ki kaderci bir toplum yapımızın olması, eğitim ve bilinçlenme olmaması, nasıl yapılırsa yapılsın nasıl olsa bir yaptırımın olmaması ve bunun gibi listeyi uzatabileceğimiz bir çok sebep daha yaşadığımız ve daha yaşayacağımız bir çok kazanın nedenleri olmaya devam edecektir. Üzerinde zaman zaman düşündüğüm ve hala tam olarak net bir cevap alamadığım bir sorudur "Neden Böyleyiz?" Yine de umudumu kaybetmiyor ve her şeyin kişinin kendisiyle başlayacağı düsturundan yola çıkarak yola devam ediyorum.

KupratNeden böyleyiz konusuna birçok sebep yazabilirim ama istemsizce siyasete evrilmiş olur tartışma. Asıl soru böyle olmamak için yapılan onca şey neden bir nebze bile çalışmıyor? Türklerle de çok çalıştım yabancılarla da. Kesinlikle mantalitemiz 180 derece zıt çalışıyor.

KupratÖyleyse bu soruya cevabı ben vereyim. Cahiliz çünkü hocam. Okumuyoruz, araştırmıyoruz, sorgulamıyoruz, merak etmiyoruz, eleştirel düşünme kültürüne sahip değiliz. Kimse yanlış algılamasın, ülkemi ve milletimi kötülediğim düşünülmesin. Bunlar tamamen sebepler, tamamen gerçekler. Elbet bu devran bu şekilde devam etmez ancak değiştiğini görmeye ömrümüz yeter mi, orası muamma.

Akrabanın söylemlerinden direkt İş güvenliği uzmanlarını hedef aldığını algıladım. Sahada olması gereken İş güvenliği uzmanları olunca ilk hedef tahtasına alınması normal ama bunları da denetlesi gereken firmanın şantiye şefi ve yetkililler Zincirin en zayıf halkası durumu

Öncellikle Allah rahmet eylesin gerçekten çok üzücü bir durum. Yani o insanlar birinin oğlu, birinin babası, birinin kardeşiydi hiç tanımadığım halde bu şekilde bir ölümü asla kabul edemiyorum çok yazık.

Akrabası açıklamasında şöyle bir şey demiş; "Özellikle emniyet kemerlerini sık sık bağlatmaları gerekiyor." Evet çok doğru bir cümle kesinlikle gördüğü yerde hemen uyarıp kemeri bağlatması hatta kemersiz gördüğünde tutanak bile tutması gerekiyor. Şunu ekleyeyim biliyorsunuz ki KKD'den önce toplu korumaya öncelik verilir. O iskelenin periyodiği, bakımları vesaire KKD'den önce gelir o ayrı bir tartışma konusu.
Ben şunu söylemek istiyorum akrabasının o cümlesine karşın, şimdiye kadar edindiğim tecrübelere göre Türkiye'de çalışanların bahanesi asla bitmez uzman kemersiz gördüğünde anında bir bahane hazır yok şöyle, yok böyle. Sonra kemersiz gördüğü kişiye tutanak tutmak istediğinde hemen itiraz, olay bazen sözlü tartışma boyutunu bile geçebilecek durumlar oluyor. Elbette ki bu kültür önce yöneticilerden başlar sonra tabana yayılır ancak öyle bir şey ki çalışanlar canlarını hiçe sayarak çok tehlikeli hareketlerde bulunuyor. Yani senin bu hayatta canından daha değerli bir şey var mı ya? sana kimse bir şey söylemeden senin o kemeri zaten takman lazım bu nasıl bir mantık hatası. Adam kendi canını düşünmüyor olabilecek bir şey mi ya? Yani o cümledeki " bağlatmaları gerekiyor" cümlesi o kadar saçma bir şey ki anlaması imkansız.

Ölen vatandaşlar için gerçekten çok üzgünüm umarım böyle üzücü haberler duymayız.

Tüm yorumlar o kadar yerinde ki söyleyecek birşey yok. "kemerlerini sık sık bağlatmaları gerekiyor. " kısmı zaten tam bir Türkiye özeti sanırım. Günlük ihtiyaçlar karşılanırken kimse tuvalete git, yemek ye yada su iç diye hatırlatıryor mu, HAYIR. Demek ki sıkıntı burada başlıyor, ne çalışan nede işveren çalışan güvenliğini yada iş güvenliği kurallarını bir ihtiyaç olarak görmüyor. Görmediği içinde sık sık ihlal ediyor.

"Kemerlerini takmaları gerek" demiyor da bağlatmaları gerek diye başkalarını suçluyor. İnanılmaz bir açıklama gerçekten.

nttBence bu biraz bizden de kaynaklanıyor. Her bulduğumuz fırsatta bu işin "diğerlerinin" sorumluluğu olduğunu hatırlamamız gerekmektedir. Açık açık ve yüksek sesle bu sizin işiniz demediğimiz sürece sorumululk bize kalıyor gibi duruyor.

Göz Göre Göre Gelen İş Cinayeti: Ölüme Götüren İhmaller Bilirkişi Raporunda​

Ankara'da, 3 işçinin iskeleden düşerek hayatını kaybetmesine ilişkin yürütülen soruşturmada bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda işçilerde halat ve kemer sistemi bulunmadığı ve inşaatta mevzuat gerekliliklerinin neredeyse hiçbirinin yerine getirilmediği belirtildi.​

1726861954354.png
Ankara'nın Sincan ilçesi Törekent Mahallesi'nde 2 Ağustos günü, 15 katlı inşaat halindeki binanın 13'üncü katında dış cephe boyası yapan işçiler Volkan ve Çetin Buru kardeşler ile kuzenleri Mertcan Buru, iskelenin kırılması sonucu düşerek hayatlarını kaybetti.

Olayla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş güvenliği uzmanı, firma yetkilisi ve şantiye şefinin aralarında bulunduğu 6 kişiden H.Ç. ve L.F., 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan tutuklandı, O.Y., F.A., H.A. ve F.Ş. adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

BİLİRKİŞİ RAPORU TAMAM
Soruşturma kapsamında bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan rapor tamamlandı. 15 sayfalık ön raporda, platformun düşmeye sebep bölümünde 3 çalışanın, el arabası, 3 torba sıva malzemesi, el aletleri gibi imalat malzemelerinin bulunduğu, iskele üzerinde taşıma kapasitesini belirtir bir ibare, işaret veya levhanın bulunmadığı, platforma ahşap malzeme ile ilave yapıldığı, kenar korkulukların eksik olduğu, yatay veya dikey yaşam hatlarının bulunmadığı, çalışanlar üzerinde emniyet kemeri bulunmadığı ve platformun sağlam olan kısmında inşaat malzemelerinin bulunduğu, bu platformda da ahşap kalıp malzemeleri ile eklemelerin yapıldığı belirtildi.

HALAT YOK, KEMER YOK
Raporda çalışan sayısı kadar dikey yaşam hattı oluşturulmadığı, çalışanlara bağlantı aparatları ve halat tutucularıyla beraber tam vücut kemer sistemleri verilerek kullanımının sağlanmadığı, neticede iskelenin kullanıma elverişli olmadığı, son derece riskli bir çalışma yapıldığı ve mevzuat gerekliliklerinin neredeyse hiçbirinin yerine getirilmediği belirtildi.

Raporda, olayda kaçınılmazlık bulunmadığı, inşaatı yapan firma sahibi L.F. ile taşeron firma sahibi H.Ç.'nin yerine getirmedikleri yükümlülüklerinin kazanın meydana gelmesinde 'temel etken', şantiye şefinin de aralarında bulunduğu 4 kişinin yerine getirmedikleri yükümlülüklerin de 'yan etken' olduğu belirtildi.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

malimalimaliBilirkişi raporunun tamamını edinemedim fakat bunun cevabı tamamen uzmanların işverene neleri raporladıklarına bağlı. Eğer bu kazaya sebep olan olayları işverene raporladılarsa ve işveren dikkate almadıysa ceza almadan da kurtulabilirler. Aksi durumda denetimleri doğru yapmadıkları için ceza alabilirler diye düşünüyorum.

Aşağıdaki alıntıyı bir avukatlık bürosunun sitesinden yaptım ki içerik yorumumla örtüşüyor.