• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İş Kazası Kartalkaya'da büyük yangın: grand kartal oteli'nde 78 can kaybı, 55 yaralı

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki 238 kişinin konakladığı otelde çıkan yangında 66 kişi 76 kişi 78 kişi yaşamını yitirdi. 51 kişi de yaralandı. Yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu öğrenilirken şu ana kadar 17 vatandaş taburcu oldu. Gece yarısı başlayan yangın, otelin dış cephesinin ahşap kaplama olması nedeniyle hızla yayıldı. Otelde yangın kâbusunu yaşayanlar çarşafları birbirine bağlayıp pencerelerden sarkarak aşağıya inmeye çalıştı, yardım çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faciaya ilişkin "Olayın aydınlatılması sorumlulardan hesap sorulması için gereken her türlü adım atılacaktır. Acımız büyük." dedi.
1737475098961.png

66 ÖLÜ 76 ÖLÜ 78 ÖLÜ 51 YARALI​

Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden 2 bin 200 rakımlı Kartalkaya’da Grand Kartal Oteli'nde yangın çıktı. Gece yarısı başlayan yangın, otelin dış kaplamalarının ahşap olmasıyla da hızla yayıldı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yangının meydana geldiği otelin 12 katlı ve 238 kayıtlı misafirin olduğunu açıkladı.

"İKİ ADET YANGIN MERDİVENİ VAR"​

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Acımız büyük. 51 yaralımız var. Bunlardan bir tanesinin durumu ağır ve yoğun bakımda yatmakta. 17'sini taburcu ettik. Durumları iyi." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, otelin 2021 ve 2024 yılında denetimlerinin yapıldığını ifade edip "Yangın yeterlilik ruhsatları talep edilmiş." dedi. Ersoy, "Bugüne kadar itfaiye tarafından yangın yeterliliği ile ilgili olumsuz bir durum tarafımıza yansımadı." dedi.

Ersoy, otelde iki adet yangın merdiveni olduğunu ifade etti.
1737475126288.png


"4 BAŞMÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ"​

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da büyük bir üzüntü içinde olduklarını ifade ederek, "4 başmüfettişimizi görevlendirdik. Olayla ilgili ayrıntılı teftişlerine başlayacaklar" diye konuştu.

ALEVLER HIZLA YAYILDI​

12 katlı ahşap otelde restoran bölümünde başladığı belirlenen yangında alevler hızla yayıldı.

Sömestr tatili nedeniyle doluluk oranının yüzde 80-90 oranında olduğu belirtilen, 237 kişinin konakladığı otelde alevlerin fark edilmesiyle 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber verildi. Binadan tahliye edilenler geçici olarak bölgede bulunan diğer otellere yerleştirildi.

İtfaiye ekiplerinin yangınla mücadelesi saatlerce sürdü.

YAŞAM ÇARŞAFLARI​

Yangında, çarşafları birbirine bağlayıp pencerelerden sarkarak inmeye çalışan kişiler, cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
1737475180607.png

SORUŞTURMA BAŞLATILDI​

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yangınla ilgili Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 6 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini duyurup 5 kişilik de bilirkişi heyeti oluşturulduğunu açıkladı.

Tunç, soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğünü de belirtti.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir

Tüm Raporlar Ortaya Çıktı: Bolu İtfaiyesi 'Uygunsuz' Deyince Yanan Otel Dilekçeyi Geri Çekmiş!​

Bolu Kartalkaya kayak merkezindeki Grand Kartal otelde çıkan yangında 76 kişi hayatını kaybetti. Yangın sonrasında en çok konuşulan konulardan biri otelde yangın merdiveni olup olmadığı ve itfaiye denetlemesinin düzenli yapılıp yapılmadığıydı. CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ'ın ortaya çıkardığı belgeye göre; yanan otelin restoranı 19 gün önce Bolu itfaiyesi tarafından denetlenmiş.

Bu belgenin ortaya çıkmasının ardından gazeteci İsmail Saymaz konuyu farklı bir boyuta taşıdı. İsmail Saymaz’ın ortaya çıkardığı belgelere göre de; Denetim için başvuru yapan otel yöneticileri itfaiye 'uygunsuz' deyince dilekçeyi geri çekmişler.

Bolu Belediyesi Başkanlığı İtfaiye Müdürlüğü'nün 2 Ocak 2025'te yanan otelle ilgili yaptığı çalışmanın raporu da ortaya çıktı. İtfaiye raporunda, otelin restoran bölümünde inceleme yapıldığı görüldü. CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ'ın aktardığı, ortaya çıkan yeni rapor şöyle:

1737552315655.png


İlgili tarihli dilekçenin üzerine Kartalkaya Mevkii Bolu adresinde şirketiniz / şahsınız tarafından açılmak istenilen 70 m2 kapalı alan 'Kafe Restoran' faaliyet konulu işyerinizin Müdürlüğümüz personeli tarafından yangın güvenliği yönünden yapılan incelenmesi tamamlanmış olup,
  1. İşyeri içerisinde 1 adet 6 kg'lık KKT'li yangın söndürme cihazlarının mevcut olduğu
  2. Kaçak akım rölesinin mevcut olduğu
  3. İşyerinde acil aydınlatmasının mevcut olduğu
  4. İşyeri içerisinde LPG tüpü parlayıcı ve patlayıcı madde bulundurulmaması gerektiği,
Ayrıca yangına sebep olabilecek malzeme ve kaynaklarının kullanımında dikkatli davranılması gerekmektedir.

Binaların yangından korunması hakkında yönetmeliği uygundur.

09.07.2015 tarihli 29411 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 'Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik'in 9.'ncu Kısım 1. Bölüm 'Yangın güvenliği Sorumluluğu' altında belirtilen 124'ncü maddesinde 'Yapı, blok, tesis ve işletmelerde yangın güvenliğinden kamu ve özel kurum kuruluşlarda en büyük amir, diğer bina, tesis ve işletmelerde ise sahip ve yöneticiler sorumludur.' 125'nci maddesinde ise 'Yangın güvenliği sorumlusunun belirlenmesi' ibareleri almaktadır. Belirtilen maddeler gereği işlem tesis edilmesi hususumuzu bilgilerinize rica ederim.

Bu belge hakkında Cumhuriyet'e konuşan Bolu Belediyesi yetkilileri, onay verilen 70 m2'lik belirtilen yerin Grand Kartal Otel bünyesinde ancak farklı işletme ruhsatına sahip başka bir yer olduğunu ve bu kısmın yanan alanda bulunmadığını belirtti.

Bu belgenin ortaya çıkmasının ardından bir belge de gazeteci İsmail Saymaz paylaştı. Saymaz’ın paylaştığı belgeye göre; Denetim için başvuru yapan otel yöneticileri itfaiye 'uygunsuz' deyince dilekçeyi geri çekmiş.
1737552432543.png


Milli Yas ilan edilen facianın yaşandığı Grand Kartal Otel'in 12 Aralık 2024'te Bolu Belediyesin başvuru yaparak yangın denetimine girmek istediği ortaya çıktı.

1737552480302.png


İsmail Saymaz'ın Halk TV'de aktardığına göre; otel adına Kadir Özdemir imzasıyla yapılan başvuru belediye tarafından kabul edilerek denetime başlandı. İtfaiye denetiminden geçemeyen otel yönetiminin yeniden başvuru yaparak 24 Aralık 2024'te uygulamanın iptalini istediği belirlendi.

1737552526514.png


İtfaiyenin 8 maddeden uygunsuzluk bulduğu otelde yangının başladığı restoran kısmında tahliye çıkışlarındaki yetersizlik, elektrik tesisatındaki uygunsuzluk, alarm sisteminin yetersizliği dikkat çekti.

1737552577458.png


1737552612941.png
1737552644571.png


Kaynaklar
  1. Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
  2. Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
🔥 𝐂𝐄𝐕𝐀𝐏𝐒𝐈𝐙 𝐊𝐀𝐋𝐀𝐍 𝐊𝐑𝐈̇𝐓𝐈̇𝐊 𝐒𝐎𝐑𝐔𝐋𝐀𝐑 🔥

Yangın sonrası hep aynı manzarayı izliyoruz: Onlarca demeç, uzman olan da konuşuyor olmayan da... Ama en kötüsü, gerçek uzmanların sesleri bu kargaşa içinde kayboluyor. Şimdi bazı meselelere daha farklı bir şekilde bakalım: 👇

1️⃣ Bu iş güvenliği uzmanlarının konusu mu?
Çalışanlar için evet, misafirler için hayır. Ancak otellerin az tehlikeli sınıfta yer alması nedeniyle 100 çalışan olduğunu varsayarsak sadece ayda 16 saat uzman görevlendirilmesi yeterli sayılıyor. Bu süre yeterli mi? Elbette hayır! Ayrıca, az tehlikeli sınıflar için uzman zorunluluğu 12 yıllık bir gecikmeyle daha yeni yürürlüğe girdi.

2️⃣ Yangın uzmanları neden konuşmuyor?
Çünkü Türkiye'de yangın uzmanı sayısı yok denecek kadar az. Bu kadar kritik bir alanın neden göz ardı edildiğini ciddi şekilde sorgulamalıyız.

3️⃣ Türkiye'de yangın uzmanlığı konusunda eğitim veren kaç üniversite var?
Bildiğim kadarıyla hiç!

4️⃣ Eski binalar yangın denetiminden geçiyor mu?
Maalesef hayır! Gerekli restorasyonlar yapılmadığı gibi, gerekli yapısal değişiklikler de ihmal ediliyor.

5️⃣ Ruhsat almak dışında tam bir yangın denetimi zorunlu mu?
Değil! Parçalı çözümlerle ilerleniyor; oysa yangın senaryolarının bütüncül bir değerlendirmesi şart.

6️⃣ Yeni binalarda test ve devreye alma yapılıyor mu?
Eğer yapılıyorsa, sonuçlar işletmelere sunuluyor mu? İşletme kılavuzları sağlanıyor mu? Cevap genellikle hayır...

7️⃣ Otel, AVM ve restoranlar neden az tehlikeli sınıfta?
Gerçek riskler bu sınıflandırmaya uymuyor. Ama bu yanlışın cevabını bilen de yok. Tehlike sınıfı azaldıkça gözardı edilme riski artıyor!

8️⃣ İtfaiyeler ne kadar hazırlıklı?
Türkiye’de büyük yangınlara müdahale edebilecek, donanımlı ve yetkin personelle çalışan kaç itfaiye birimi var?

9️⃣ Yangın istatistikleri neden yayınlanmıyor?
Yangınların boyutlarını bilmek herkesin hakkı! Bu verilerle toplumda farkındalık yaratılabilir ve çözümler hızlanabilir.

🔟 Son 5 yılda devlet tarafından kaç yangın denetimi yapıldı?
Resmi istatistikler kamuoyuyla paylaşılmadığı için bu sorunun cevabı muallak.

📌 Hafızamızı tazeleyelim:
➡️ 21 Ocak 2025: Hotel Kartal Yangını
➡️ 2 Nisan 2024: Gayrettepe Gece Kulübü Yangını
➡️ 29 Kasım 2016: Adana Aladağ Öğrenci Yurdu Yangını
➡️ 13 Mart 1999: Göztepe Mavi Çarşı Yangını
➡️ 17 Kasım 1996: Laleli Otel Yangını
➡️ Ve adını bile bilmediğimiz, kaydı tutulmayan yüzlerce yangın...

🌟 Daha kaç faciadan ders alınması bekleniyor?
 
Üyeler Görebilir
1737716307981.png
Son günlerde iş güvenliği uzmanlarına yöneltilen suçlamalar, yıllardır süregelen sistemsizliği bir sonucu olarak değerlendirilebilir. Maalesef, medya da bilimsel gerçekleri gözler önüne sermek yerine paydaşları suçlamakla meşgul (küçük bir azınlık hariç). 📉

İşveren veya vekili, "Ben sorumluluk almam, iş güvenliği uzmanı var," diyor. İş güvenliği uzmanı ise, "Bu benim sorumluluğum değil. Bildirdiğim uygunsuzluğu düzeltmezseniz ben ne yapabilirim?" diyerek haklı bir şekilde kendini savunuyor. 🛡️

Herkes, doğal olarak kendini koruma refleksiyle hareket ederken, iş güvenliği sistemimiz maalesef yerinde sayıyor. 🌍

Tarihe baktığımızda, büyük felaketlerin ardından ciddi araştırmalar yapılmış, sonuçlar kamuoyuyla paylaşılmış ve kalıcı düzenlemelerle iyileştirme adımları atılmıştır. Büyük Londra Yangını, Notre Dame Katedrali yangını gibi örnekler bize bunu gösteriyor. Bu olaylardan ders çıkarılmış, kararlılıkla önlemler uygulanmış ve taviz verilmemiştir. En önemlisi olaylarla ilgili bir hafıza oluşturulmuştur. ✅

2 Nisan 2024: Gayrettepe Gece Kulübü Yangını, 27 Nisan 2023 İzmir Folkart Sitesi yangını, 29 Kasım 2016: Adana Aladağ Öğrenci Yurdu Yangını, 13 Mart 1999: Göztepe Mavi Çarşı Yangını, 17 Kasım 1996: Laleli Otel Yangını 🏨🔥 ve adını bile bilmediğimiz, kaydı tutulmayan yüzlerce yangından ne öğrendik?

Bir şeyler öğrensek 📚, bu bilgiyi ülke çapında yaysak 📢 ve takibini yapsaydık ✅, bugün 21 Ocak 2025: Hotel Kartal Yangını’nı konuşuyor olmazdık. 🚫🔥

Bugün, her sorun karşısında yargılanmak ya da savcılığa ifade vermek zorunda kalan insanlar bu yükten bıkmış durumda. Bu yorgunluk, herkesin birbirine tepki göstermesine neden oluyor. Artık iş güvenliği sistemimizi yeniden değerlendirme ve daha sağlam adımlar atma zamanı geldi. ✋

İş güvenliği; suçlama değil, iş birliğiyle gelişir. 🙏 Hükümet, işveren, sivil toplum kuruluşları, meslek profesyonelleri ve halkın topyekün çabası iş güvenliğinin olmazsa olmazıdır.

#İşGüvenliği #SorumlulukPaylaşımı #BirlikteGüçlüyüz #isgTurkiye
 
Üyeler Görebilir

Ekli dosyalar

  • Bilirkişi Ön Raporu (Grand Kartal Otel Yangını), 23.01.2024.pdf
    526,1 KB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir

Mülkiye müfettişlerinin, Kartalkaya ön raporuna T24 ulaştı: Yetki Bolu İl Özel İdaresi’nde; 5 kez denetim yaptılar, yangın güvenliğine bakmadılar.​

1739369034216.png
Mülkiye müfettişlerinin, 78 kişinin yaşamını yitirdiği yangın faciasının yaşandığı Grand Kartal Oteli ile ilgili ön raporunda, tesisi denetleme yetkisinin Bolu İl Özel İdaresi’nde bulunduğu belirtildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve Bolu Belediyesi’nin yetkileri ile ilgili tartışmaya girilmeyen raporda, tesise daha önce farklı tarihlerde üç kez ruhsat veren kurumun Bolu İl Özel İdaresi olduğu, itfaiye raporu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı raporlarının da ruhsat dosyasının parçası niteliğini taşıdığı vurgulandı. Ruhsat tarihinden itibaren Bolu İl Özel İdaresi’nin 2011-2024 tarihleri arasında tesiste beş kez denetim yaptığının anlatıldığı raporda, buna rağmen yangın güvenlik önlemlerinin denetlenmediği, itfaiyenin yeniden inceleme yaparak rapor hazırlaması ve bu raporun denetim dosyasına konulması konusunda adım atılmadığı belirtildi. Raporda, denetime ilişkin eksikliklerin zamanında tespit edilmesi için gerekli kararları almadıkları ve asgari özeni göstermedikleri gerekçesiyle, Bolu İl Özel İdare Genel Sekreteri Sırrı Kösterili ile İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal‘ın hukuki sorumlulukları olduğu tespit edildi. Müfettişler, Kösterili ve Bal hakkında soruşturma izni verilmesi gerektiğini belirtti. Savcılık soruşturması kapsamında tutuklanan Kösterili ise ifadesinde sorumluluğun Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olduğunu söyledi. Kösterili ile birlikte tutuklanan Bal ise yangın denetimi konusunda yetkili olmadıklarını vurguladı.

Bolu'daki Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan Grand Kartal Otel'de yaşanan ve en az 36'sı çocuk 78 kişi hayatını kaybettiği yangın faciasıyla ilgili soruşturma devam ederken, İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen mülkiye müfettişleri de 30 Ocak’ta ön inceleme raporunu tamamladı. Ön inceleme raporuna T24 ulaştı.

Raporda, yangın felaketinin gerçekleştiği Grand Kartal Otel’inin İl Belediyesi sınırları dışında İl Özel İdaresinin yetki alanında olduğu belirtildi. Bununla birlikte, raporda İl Özel İdaresi’nin yetki ve imtiyazlarına yönelik olarak, “5302 sayılı İl Özel idaresi Kanunu'nun 7'nci maddesinde İl Özel İdaresinin yetki ve imtiyazları sayılmıştır. Bu yetkilerden birisi de maddenin (g) bendinde düzenlendiği üzere belediye sınırları dışındaki gayri sıhhî müesseseler ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermek ve bu işyerlerini denetlemektir” denildi.

Raporda, İl Özel İdaresince; Grand Kartal Otel için 26 Kasım 2007, 3 Mart 2008 ve 29 Aralık 2015’te olmak üzere 3 adet işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlendiği yer aldı. Raporda, ruhsatların adres ve şirket ismi değişikliklerinden dolayı değiştirildiği ve her seferinde bir önceki ruhsatın iptal edildiği vurgulandı.

Otel, İl Özel İdaresi’nce 5 kez denetlenmiş
Raporda, otelin Bolu İl Özel İdaresi’nce 17 Mart 2011, 28 Ocak 2016, 21 Ocak 2019, 8 Şubat 2021 ve 14 Şubat 2024 tarihleri olmak üzere 5 kere denetlendiği bilgisi yer aldı. Mutfak bölümleri, gıda hazırlama gıda muhafazası, içme ve kullanma suyu temin şekli analiz raporu, havalandırma sistemi, personel hijyeni ve gıda güvenliği alanlarında denetim yapıldığı belirtildi. Denetim yapan personelin sağlık teknisyeni ve gıda mühendisi olması sebebiyle kendi alanlarında denetim yaptıkları bilgisi yer aldı. Bu denetimlere dair her yıl denetleme yapacak komisyonun oluşturulması için Ruhsat Denetim Müdürlüğü’nce İl Özel İdaresi Sekreteri’nden “olur” alındığı ifade edildi.

Raporda, bu denetimler “iyi niyetli denetim” olarak kabul edildi ancak Gayrı Sıhhi İl Özel İdaresi Kanunu’na göre belediye sınırları dışındaki istirahat ve eğlence yerlerini denetmek konusunda yetkinin de İl Özel İdaresi’nde bulunduğuna işaret edildi. Yapılan denetimlerin yasanın işaret ettiği kapsamda olmadığı, eksikler bulunduğu vurgulandı.

Ruhsatın geçerliliğine ilişkin denetim asıl içeriği oluşturmalıydı
Raporda, denetimlerin kısmi olarak doğru yapıldığı, ruhsat düzenlenirken yangın raporu alınması gibi uygulamaların denetimlerde de tekrarlanması, ruhsatın geçerliliğine ilişkin denetimin asıl içeriğini oluşturması gerektiği aktarıldı.

Raporda, konuyla ilgili olarak şu ifadeler yer aldı:
“Nihayetinde İl Özel İdaresi’nin, Kanunla verilen yetki doğrultusunda yaptığı esas işlem işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlemesi işleminin kendisi olup; "Denetim" ise idarece ruhsatın düzenlenmesi ile doğan ve takdir hakkı bulunmadan bağlı bir yetki gibi yapılması zorunlu bir idari işlem olarak, ruhsatın varlığına etki edecek içerikte olması gereklidir.”

Yangın güvenlik önlemlerinin güncelliğine ilişkin yeni belge istemesinin önünde engel yok
Raporda, İl Özel İdaresi’nin denetimlerde yangın güvenlik önlemlerinin güncelliğini koruyup korumadığının anlaşılabilmesi için yeni bir belge isteyebileceği aktarıldı. Raporda ayrıca, İl Özel İdaresi’nin resen harekete geçerek bu belgeyi düzenleme yetkisi olan kurum ile yazışma yapmasına engel bir durumun olmadığı belirtildi.

Raporda, şu ifadeler yer aldı:
“Denetim şekli, neredeyse Bolu İl Özel idaresinin kuruluşundan bu yana, alışılagelmiş bir uygulama olarak yapılmakta, bunun nedenlerinden birisini ise teknik personel ağırlıklı olarak oluşturulan birim personeline yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatları kapsamında yapılacak denetimlere esas hizmet içi eğitim programı planlanmamış olmasıdır.”

Genel sekreter ve yardımcısı “hukuken sorumlu” bulundu
Raporda, otelde belli dönemlerde denetim yapıldığı, ancak yapılan denetimlerin içeriğinin doğru ve etkin bir şekilde planlanmadığı ifade edildi.

Bu nedenlerden dolayı, gözetim, sevk ve idare yetkisini etkin bir şekilde kullanmayarak, denetime ilişkin eksikliklerin zamanında tespit edilmesi için gerekli kararları almadığından Genel Sekreter Sırrı Kösterili’nin hukuken sorumluluğu olduğu belirtildi.

Ayrıca, görev, yetki ve çalışma yönergesinde uzunca bir süreden beri kendisine bağlı birim olarak çalışan ruhsat ve denetim müdürlüğünün yaptığı iş ve işlemlerinden olan işyeri açma ve çalışma ruhsatı denetimlerinden kendi yaptığı evrak sevk işlemleri ile haberi olmasına rağmen, içerikleri konusunda asgari özeni göstermediği, 6 ay aralıklarla yaptığı müdürlük denetimlerinde sadece istatistiki verilere bağlı kalarak, iş ve işlemlerin esasına girmeden denetime ilişkin eksikliklerin zamanında tespit edilmesi için gerekli kararları almadığından Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal’ın da hukuken sorumlu olduğu ifade edildi.

Raporda, Kösterili ile Bal hakkında soruşturma izni verilmesi gerektiği belirtildi. Her iki isim savcılık soruşturması kapsamında da tutuklanmıştı.

Personellerin uzmanlık alanlarıyla ilgili denetim yaptığı vurgulandı
Ruhsat biriminde görevlendirilerek denetimlere katılan personelin ise kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili konular kapsamında denetim yaptığı ve denetime esas mevzuat anlamında özel bir hizmet içi eğitime tabi tutulmadıklarından dolayı hukuki sorumluluklarının bulunmadığı vurgulandı.

Genel Sekreter sorumlu olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı işaret etti
Genel Sekreter Sırrı Kösterili verdiği ifadesinde, imar ve yangın güvenliği konularında denetim yapılmadığını belirterek, idarelerine bu hususta verilmiş bir görevin bulunmadığını iddia etti. Kösterili ifadesinde şunları söyledi:

“Ben Genel Sekreter olarak 5302 sayılı Özel İdare Kanununun 35.Maddesinde geçen İl Özel İdaresinin başı olan Vali adına kurum içerisindeki birim müdürlükleri arasındaki iş ve işleyiş, sevk ve idare, İl Genel Meclis Kararları, İl Encümen Kararlarının uygulamasının takibi işlerini sayın Valilerin verdikleri yetki çerçevesinde yürütmekteyim. Bu esaslar çerçevesinde İl Özel İdaresinin birim müdürlüklerinin yazılı olan iş ve işlemlerinin Kanun, Yönetmelik ve diğer Genel Sekreter sair mevzuatlara göre yürütülmesinin takibi ve denetlenmesi için Yardımcılarına yılda 2 kez olmak üzere sorumlu oldukları birimlerin bu iş ve işlemlerini takip ve kontrol ettirmekteyim. İnceleme konusu olan Grand Kartal Otel özelinde de İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı veren birim müdürlüğümüz İl genelinde uzmanlık alanlarına göre denetimlerini yapmaktadır. Bu denetimleri İşyeri Açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik hükümlerine göre yapmaktadır, bu denetimde de Yangın Güvenliğine yönelik denetim yapması bulunmamakla birlikte bir kuruluşu ve istese bile itfaiye teşkilatı kuracağı norm kadrosu bulunmamakta olup, diğer İl Özel İdarelerinde de zaten itfaiye teşkilatı bulunmamasından bu durum anlaşılmaktadır. Kartalkaya bölgesi turizm gelişim alanıdır. Zaten Grand Kartal Otel'de binada Kültür ve Turizm Bakanlığınca denetlendiğine ilişkin tabela da bulunmaktadır. İl Özel İdaremiz tarafından İşyeri açma ve çalışma ruhsatı vermiş olduğumuz işyerlerine ruhsat müdürlüğü tarafından denetimlerin yapıldığını biliyorum. Ancak içeriğinden haberdar olmam mümkün değildir. Daha ziyade şikayet üzerine şikayet konuları üzerinden denetimler yapıldığını biliyorum. Denetimler için taşıt görev emri ve görevlendirme olurları yetki verdiğim Genel Sekreter Yardımcıları ve İlgili birim müdürleri tarafından imzalanmaktadır. Ben sadece İl Dışı görev olurlarını imzalamaktayım.

Mevzuatta İl Özel İdaresi’nin Turizm İşletme Belgesine sahip işletmeleri denetleyeceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Ruhsat ve Denetim Müdürlük tarafından çeşitli yıllarda yapılan denetimler personelin kendilerince oluşturulmuş formlar üzerinden birimdeki personelin uzmanlıkları doğrultusunda daha çok sağlık, hijyen ve gıda güvenliği konularında yapılmıştır. İmar ve yangın güvenliği konularında bir denetim yapılmamakta olup, idaremize bu hususlarda verilmiş bir görev de bulunmamaktadır.”


Genel Sekreter Yardımcısı: Personelin yangın denetimi konusunda görevi yok, idarede itfaiye teşkilatı yok
Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal da, verdiği ifadesinde personelin yangın konusunda bir eğitim almadıklarını belirterek, personelin de yangın denetimi ile ilgili herhangi bir görevi bulunmadığını ileri sürdü. Bal, İl Özel İdaresi’nin yangın ile ilgili denetleme yetkisi olmadığını öne sürerek, şunları söyledi:

“Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünde bulunan denetim personelleri tarafından turistik ve diğer tesisler ilgili yönetmelik çerçevesinde denetlenmektedir. Ancak personelin yangın denetimi ile ilgili herhangi bir görevi bulunmamaktadır. Zaten bu personel yangın konusunda herhangi bir eğitim almamışlardır, Yönetmelik çerçevesinde yangın güvenliği yönünden denetim yapacaklarına dair bir mevzuat bulunmamaktadır. İl Özel İdaresinde yangın ile ilgili ne bir personel, ne bir ekipman, ne de yüklenmiş bir görev vardır. İl Özel İdarelerinde İtfaiye ile ilgili bir müdürlük veya teşkilat bulunmamaktadır. Yangın ile ilgili görevler tamamen Belediye İtfaiye teşkilatlarına yüklenmiştir. Yani yangın yönünden yeterlilik veya uygunluk belgesi Belediye İtfaiyeleri tarafından düzenlenmektedir, hatta her itfaiyecinin de bu belgeyi düzenleme yeterliliği bulunmamaktadır. Biz İl Özel İdaresi olarak Belediyelerden aldığımız 15 İtfaiye Uygunluk Raporu ve diğer belgelere istinaden İşyeri Açma ve çalışma ruhsatı düzenlemekteyiz. Genel Sekreter Yardımcısı olarak Ruhsat Denetime bağlı komisyon tarafından yapılan denetimlere ilişkin düzenlenen denetim formlarını görmemekteyim. Ancak denetimde uygunsuz bir durum tespit edilirse işyerinin kapanmasına yönelik bir işlem tesis edilecekse İşyerinin Kapanmasına ilişkin yazısında benim parafım olmaktadır. Görev yaptığım süre içerisinde Grand Kartal Otel ile ilgili olarak Ruhsat Denetim Müdürlüğü personelleri tarafından yapılan denetimlere ait herhangi bir kapatma ve kapatma işlemi gerektirecek olumsuz bir durum meydana gelmemiştir. Kısacası İl Özel İdaremizin Yangın ile ilgili denetleme yetkisi yoktur. Yönetmeliklerde ve mevzuatta buna yönelik bir düzenleme de bulunmamaktadır.”

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst