• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İş güvenliği uzmanı fiili çalışma süresi

Havva G.

Kayıtlı Üye
Katılım
22 Ekim 2022
Sertifika
B Sınıfı
Firma
osgb
Merhaba,
Ben B sınıfı iş güvenliği uzmanıyım. Kendime ait bir ofisim var şu an yeni bir ofis ve tam zamanlı bir çalışan ihtiyacım yok. İşlerim düzene girinceye kadar B sınıfı olarak günümün dolmasını ve A sınıfı uzmanlığı sınavına girmek istiyorum ve İşyerimde çalışan olmadığı için İş güvenliği uzmanı atamamı yapamıyorum.
Bu yüzden Yarı zamanlı bir personel almayı düşünüyorum. Personel yarı zamanlı olduğunda benim uzmanlıkta fiili çalışma sürem tam gün sayılıyor mu acaba? benim uzmanlık fiili çalışma sürem de yarım gün mü sayılacak? yardımcı olursanız sevinirim.
 
Merhaba,

Yükselme sınavına giriş hakkı kazanmak için "İş Güvenliği Uzmanı olarak ödenmiş olan prim gün sayınızı" takip etmeniz gerekiyor. Prim gün sayısı ile yeterli süre olan 1460 gün fiili çalışmayı doldurduğunuzda A sınıfı için yükselme sınavına giriş hakkı kazanırsınız.

Sağlıklı günler.

BİLGİ ! Konu içeriğinde geçtiğine göre ileride lazım olacaklar için C sınıfı belgeye sahip olup , B sınıfı yükselme sınavına giriş hakkı için 1095 gün fiili çalışma süresini doldurmanız gerekiyor.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Havva G.Merhaba Havva Hanım ,

Öncelikle tekrar edeyim , A Sınıfı yükselme sınavına hak kazanabilmeniz için 1460 gün B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olarak SGK Priminizin ödenmiş olması gerekir !

Sizin sorduğunuz gibi açıklayalım ; Sizin fiili çalışma süreniz çalışan personelin haftalık-günlük ne süre ile çalıştığıyla değil , SGK Primini ödediğiniz işyerine kayıtlı personel sayısı ile birlikte hesaplanmaktadır. Yani sorunuzun basitçe cevabı ; personeliniz yarım gün çalışsa da sizin hizmet süreniz işyeri tehlike sınıfına göre , personelinizin sayısı ile mevzuatta ki zorunlu hizmet süresinin çarpılmasıyla elde edilecektir.
(Örnek : Tehlikeli Sınıfta işyerinde 1 çalışan varsa , çalışan başına 20 dk/ay olacak şekilde sözleşme yapacaksınız. 20 dk olarak SGK prim ödemesi yapamayacağınız için bunu ayda 1 gün olarak giriş yapacaksınız. Dolayısıyla her ay 1 gün uzman olarak görev yapmış olursunuz.)

A Sınıfı sınavına hak kazanmanız için hizmetinizi SGK Prim ödemesiyle belgelemeniz gerekiyor. Çalışan sayınıza uygun şekilde hesapladığınız hizmet süresini SGK Primlerinizi "B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı" olarak ödeyerek belgelemiş oluyorsunuz...
(Tabii ki bu asgari kısıt olduğu için yarı zamanlı çalışan 1 personel için fiili 20 dk/ay görev yaparken , SGK priminizi 1 gün/ay değil daha fazla gün olarak ödeyebilir dolayısıyla 1460 günü daha hızlı tamamlayabilirsiniz diye düşünüyorum... Sistem burada sizin SGK Prim ödemelerinizi kontrol ediyor.)

İŞVEREN İÇİN BİLGİ !!! SGK Prim ödemelerinde yarım gün diye bir kavram yoktur ! Kısmi süreli çalışanlar için ; aylık hizmet süresi / 7,5 matematik işlemi yaparak "aylık kaç gün sigorta primi ödeyeceğinizi" hesaplarsınız...
(Örnek : Bir kişi her gün işyerine gelip 2 saat çalışıyorsa ve bunu haftada 6 gün tekrarlıyorsa; haftalık 12 saat = ayda 48 saat yani 7 iş günü çalışıyor (48/7,5) demektir. SGK primini de buna göre ödersiniz...)
Kısmi süreli çalışan İş Güvenliği Uzmanı içinde aynı hesaplama kullanılır ; Aylık zorunlu çalışma süresi / 7,5 = SGK gösterilecek ve Ödenecek prim gün sayısı...


Umarım yukarıdaki bilgi işinize yarar.

Sağlıklı günler.
 
osman.koyuncuOsman Bey merhabalar öncelikle cevabınız çok faydalı oldu çok teşekkür ederim.
Çalışanı tam zamanlı olarak işe aldım ve İSG katipten kendi İş güvenliği uzmanı atamamı yaptım.. 2 gün oldu 1355 olan fiili çalışma süresi 1357 ye yükseldi. Bu da her günün sayıldığını gösteriyor sanırım . Ben kendi işyerim olduğu için Bağkur ödüyorum . Çalışanımın sigortası da tam gün olarak ödenecek. yani 103 gün sonra günüm dolacak ve A sınavına girebileceğim diye düşünüyorum. Çalışanım tam zamanlı ve benim Bağkurum düzenli olarak yatıyor ayrıca bir işlem yapmam gerekiyor mu acaba?
İyi akşamlar.
 
Havva G.Havva Hanım öncelikle hayırlı olsun. Normal şartlarda sigortanızın "2263.03 İş Güvenliği Uzmanı (Tehlikeli Sınıf-B)" olarak ödeniyor olması gerekiyor. Sistem aktif sözleşme süresini gözeterek ekranınızdaki hesaplamayı veriyor. Bu görüntüde doğrudur , süreyi doldurduğunuz da sınava hak kazanırsınız.

FAKAT ;
Sıklıkla kontrol etmenizi , yapabilirseniz primlerinizi Bağkur değil SGK ve meslek kodunuzu "2263.03 İş Güvenliği Uzmanı (Tehlikeli Sınıf-B)" olarak değiştirerek ödemenizi devam ettirmenizi tavsiye ederim. SGK/Bağkur ödemenizle fiili işiniz arasında alenen kayıtlara geçen tutarsızlık var , kurum bunu son dakika başvuru yaptığınızda size söyleyerek sınava girmenize onay vermeyebilir de !!! Aşağıda mevzuatın açık olan maddesini ekliyorum...

Tavsiyem; işinizi sürprize bırakmayın , İşyerinizi kardeşiniz, eşiniz vs başka biri üzerine devredin, kendinizi SGK 'lı İş Güvenliği Uzmanı olarak gösterin...

Kolay gelsin , Sağlıklı günler.



İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ve EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK
İş güvenliği uzmanlığı belgesi
MADDE 8 – (1) (Değişik:RG-11/10/2013-28792) İş güvenliği uzmanlığı belgesinin sınıfları aşağıda belirtilmiştir:
a) (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi;
1) (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az dört yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyen ve (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olanlara,

............... EK-1’deki örneğine uygun olarak Genel Müdürlükçe verilir.
 
Üst