Gemici (ip) Merdiveni Güvenliği - İlk Seferde Doğru Yapın. Dünyanın dört bir yanında her gün gemiciler bir ip merdiveni düzeneği kullanarak gemilere biner ve inerler. Gemici merdiveni doğru kullanılmadığında, rutin bir prosedür kritik bir tehlikeye dönüşebilir. Gemici merdiveninin doğru şekilde kullanılması için bazı çok iyi nedenler vardır: Bunlar gemicinin güvenliği ve gemici merdiveninin yapısal bütünlüğüdür. Bu yazının amacı, gemici merdiveninin düzenekleri ve güvenli kullanımına ilişkin iyi uygulamaları göstererek gemici merdiveni güvenliği konusundaki farkındalığı artırmaktır. Bu yazı aracılığıyla iyi uygulamalar hakkında bilgi, haber ve geri bildirim paylaşarak Gemici Merdiveni Güvenliği standartlarını yükseltebiliriz - İlk Seferde Doğru Yapın.
Her gemi için, yapısının doğası gereği merdiveni düzgün bir şekilde kurmanın farklı bir yolu vardır. Ayrıca her gemi için bunu doğru yapmanın tek bir yolu vardır.
Burada iyileştirilebilecek çok şey var.
Yasal Çerçeve: "SOLAS Yönetmelikleri"
Gemici merdiveni güvenliği yönetmelikler, tavsiyeler, endüstri standartları ve prosedürlerden oluşan zincir benzeri bir sistemdir. Bu halkalardan herhangi biri koparsa, bir sistem olarak güvenlik, olası ölümcül sonuçlarla başarısız olur.
Yönetmelikler - Tavsiyeler - Standartlar - Prosedürler
SOLAS Yönetmelikleri ve Kararları sabit olmayıp, kılavuz kaptan transfer düzenlemelerinin (PTA'lar) gemicilerin güvenli bir şekilde gemiye binmelerini ve gemiden inmelerini sağlama amaçlarını sürdürmelerini sağlamak için mevcut ve gelişmekte olan endüstri "en iyi uygulamalarını", "iyi ve uygun denizcilik uygulama standartlarını, "güvenlik standartlarını", kodları ve kılavuzları ve uluslararası denizcilik endüstrisinin tavsiyelerini içermektedir. Yukarıda bahsi geçen birleşme bağlamında SOLAS, "SOLAS Yönetmelikleri" olarak anılmaktadır.
Bu SOLAS Yönetmeliklerinden bazılarının zorunlu olmadığı iddia edilebilir. Ancak, SOLAS, IMO 1045 ve ISM kodunda yapılan bağlantılar ve atıflarla, bu web sitesi bu konudaki yasal çerçeve olarak gemici merdiveni güvenlik dizinindeki yukarıda bahsi geçen dört halkayı kullanmaktadır.
Her geminin neden tüm SOLAS Yönetmeliklerine uyması gerektiği sorusunun en kolay cevabı ISM Kodunda bulunabilir:
1.2.3 Emniyet-yönetim sistemi şunları sağlamalıdır:
- zorunlu kural ve yönetmeliklere uyum; ve ..
- Örgüt, İdareler, uluslararası gemicilik kuruluşları ve denizcilik endüstrisi örgütleri tarafından tavsiye edilen uygulanabilir kod, kılavuz ve standartların dikkate alınması.
1. SOLAS Sözleşmesi CH V Reg 23 : Gemici Transfer Düzenlemelerine ilişkin Yönetmelikler.
SOLAS Sözleşmesi, birbirini izleyen biçimleriyle, genellikle ticari gemilerin güvenliğiyle ilgili tüm uluslararası anlaşmaların en önemlisi olarak kabul edilir. İlk versiyonu 1914 yılında Titanik faciasına cevaben, ikincisi 1929 yılında, üçüncüsü 1948 yılında ve dördüncüsü 1960 yılında kabul edilmiştir. 1974 versiyonu, bir değişikliğin belirli bir tarihte, bu tarihten önce üzerinde mutabık kalınan sayıda Taraftan değişikliğe itiraz gelmediği takdirde yürürlüğe girmesini öngören zımni kabul prosedürünü içermektedir.
Sonuç olarak 1974 Sözleşmesi birçok kez güncellenmiş ve değiştirilmiştir. Bugün yürürlükte olan Sözleşme kimi zaman değiştirilmiş haliyle SOLAS, 1974 olarak anılmaktadır.
Teknik hükümler:
SOLAS Sözleşmesi'nin temel amacı, gemilerin inşası, donanımı ve işletilmesi için güvenlikleriyle uyumlu asgari standartları belirlemektir. Taraf Devletler, bayrakları altındaki gemilerin bu gerekliliklere uymasını sağlamaktan sorumludur ve Sözleşmede bunun yapıldığının kanıtı olarak bir dizi sertifika öngörülmüştür. Kontrol hükümleri ayrıca, geminin ve ekipmanının Sözleşmenin gerekliliklerine büyük ölçüde uymadığına inanmak için açık gerekçeler varsa, Taraf Devletlerin diğer Taraf Devletlerin gemilerini denetlemesine izin verir - bu prosedür Liman Devleti kontrolü olarak bilinir. Mevcut SOLAS Sözleşmesi, genel yükümlülükleri, değişiklik prosedürünü vb. belirleyen Maddeleri ve ardından 14 Bölüme ayrılmış bir Ek'i içermektedir. (Kaynak: IMO org)
SOLAS 2.3'te gemici merdivenleri için bir standart olarak ISO 799-1'e atıfta bulunulmaktadır.
2. IMO kararı 1045(27). Gemici Transfer Düzenlemelerine ilişkin Tavsiye Kararı
Bunlar Kasım 2011'de kabul edilen ve IMO Kararı A.889(21)'in yerini alan gemici transfer düzenlemelerinin teknik ayrıntılarını kapsayan kılavuzlardır.
IMO 1045(27) Madde 2'de ISO 799-1'e atıfta bulunulmaktadır.
3. ISO 799-1 Gemiler ve deniz teknolojisi - Gemici merdivenleri - Bölüm 1: Tasarım ve spesifikasyon.
ISO (Uluslararası Standardizasyon Örgütü), ulusal standart kuruluşlarının (ISO üye kuruluşları) dünya çapında bir federasyonudur. Uluslararası Standartları hazırlama işi normalde ISO teknik komiteleri aracılığıyla yürütülür. Bir teknik komitenin kurulduğu bir konuyla ilgilenen her üye kuruluş, bu komitede temsil edilme hakkına sahiptir. ISO ile irtibat halinde olan hükümet ve hükümet dışı uluslararası kuruluşlar da çalışmalara katılır. ISO, tüm elektroteknik standardizasyon konularında Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) ile yakın işbirliği içindedir.
Bu belge, gemici merdivenleri için mevcut IMO gerekliliklerini tamamlamayı amaçlamaktadır. IMO yönetmelikleri, onay için gemici merdivenlerin prototip testi için özel gereklilikler içermediğinden, bu belgede yer alan testler mevcut IMO gerekliliklerini aşmaktadır. Pilot merdivenlerinin IMO yönetmeliklerinde ve bu belgede belirtilen performans gerekliliklerine uygunluğunu sağlamak için bir araç sağlamak amacıyla bu testlerin ayrılması ve dahil edilmesi gerekli görülmüştür. Bu belge SOLAS'a uygun bir gemici merdiveninin bağımsız kabulü için kullanılabilir, bu durumda SOLAS'ı imzalayan bir devlet tarafından sertifika verilmelidir.
NOT ISO 799, Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS) Bölüm V Yönetmelik 23.2.3'e referans olarak dahil edilmiş ve dipnot olarak belirtilmiştir.
Bu doküman, bir gemicinin, gemi gövdesinin dikey bir kısmına karşı güvenli bir şekilde gemiye binmesini ve gemiden inmesini sağlamak için sağlanan bir geminin merdivenleri için gereklilikleri belirtir. Gemi seyir halindeyken gemicileri gemiye bindiren ve gemiden indiren ticari gemiler için geçerlidir. (Kaynak: Iso.org)
4. Uluslararası Gemi Güvenliği Yönetimi (ISM) Kodu:
ISM Kodunun amacı, gemilerin emniyetli yönetimi ve işletimi ile kirliliğin önlenmesi için uluslararası bir standart sağlamaktır.
Kurul, A.443(XI) sayılı kararla tüm Hükümetleri, gemi kaptanının deniz güvenliği ve deniz çevresinin korunmasına ilişkin sorumluluklarını düzgün bir şekilde yerine getirmesini sağlamak için gerekli adımları atmaya davet etmişti.
A.680(17) sayılı kararında Kurul, yüksek güvenlik ve çevre koruma standartlarına ulaşmak ve bu standartları korumak amacıyla gemilerde bulunanların ihtiyaçlarına cevap verebilecek uygun bir yönetim organizasyonuna duyulan ihtiyacı kabul etmiştir.
İki denizcilik şirketinin veya armatörün aynı olmadığını ve gemilerin çok çeşitli farklı koşullar altında çalıştığını kabul eden bu Kurallar, bir Şirketin gemilerine, personeline ve çevreye yönelik tespit edilen tüm risklerin değerlendirilmesini ve uygun önlemlerin alınmasını içeren genel ilke ve hedeflere dayanmaktadır.
Kurallar geniş bir uygulama alanına sahip olabilmesi için geniş terimlerle ifade edilmiştir. İster karada ister denizde olsun, farklı yönetim seviyelerinin ana hatlarıyla belirtilen hususlar hakkında farklı düzeylerde bilgi ve farkındalık gerektireceği açıktır.
İyi bir emniyet yönetiminin temel taşı en tepeden gelen taahhüttür. Emniyet ve çevrenin korunması konularında nihai sonucu belirleyen, her seviyedeki bireylerin bağlılığı, yetkinliği, tutumları ve motivasyonudur. (Kaynak: IMO org)
ISM Kodu: 1.2.3 Emniyet-yönetim sistemi şunları sağlamalıdır: .1 zorunlu kural ve yönetmeliklere uygunluk; ve .2 Örgüt, İdareler, uluslararası denizcilik kuruluşları ve denizcilik endüstrisi örgütleri tarafından tavsiye edilen uygulanabilir kod, kılavuz ve standartların dikkate alınması.
Neden pilot merdiveni güvenliği üzerine bir yazı?
IMO kararı A.1045(27) md. 1 ve 2, gemi tasarımcıları, ekipman tasarımcıları ve pilot merdiveni üreticilerinin kullanıcılara SOLAS'ın genel hedefini sağlamak için araçlar sağlamaları için teşvikler içerir: "Gemici transferi için kullanılan tüm düzenlemeler gemicilerin güvenli bir şekilde gemiye binmelerini ve gemiden inmelerini sağlama amacını etkin bir şekilde yerine getirmelidir."
Gemi tasarımının, ekipman tasarımının ve gemici merdivenlerinin amaçlanan amaca uygun olduğundan emin olduktan ve ISM uyarınca bir Emniyet Yönetim Sistemine sahip olduktan sonra, gemici merdivenler ve transferler ile ilişkili neden hala bu kadar çok olay meydana geldiği sorusu akla gelmektedir. Bu soru kolayca yanıtlanamaz, ancak pek çok şey farkındalık ve eğitimle ilgilidir. Bu yazı gemici merdiveni güvenliği konusunda genel farkındalığı artırmayı amaçlamaktadır.
Peki gemici merdiveni nedir?
Denizde kurulan her merdiven bir gemici merdiveni değildir. ISO 799-1'de bir pilot merdiveni için temel imalat ve malzeme gereklilikleri bulunabilir. Bu standarda uygun bir merdiven, "Gemici Merdiven ISO 799-1" - S (basamak sayısı) - L (metre cinsinden uzunluk)" kodu ile belirtilmelidir. Bu kod alt basamak ve üst basamak üzerinde işaretlenmelidir. Yani " Güverte Merdiveni " yazdığında bu bir gemici merdiveni DEĞİLDİR.
Son düzenleme: