Üyeler Görebilir
- #1
Konu Sahibi
[email protected]
Belediye otobüsleri hizmet ağına yeni bir otobüs eklemeye ne dersiniz?
“Botanik otobüs” yani “Botobüs” belki de birçoğunuzun yeni duyduğu bir terim. Dünyada oldukça yaygın olarak kullanılan “Botobüs” ülkemizde sadece İstanbul'da hizmette. Birçok sivil toplum kuruluşu ve Bakanlıkların desteklediği bir çalışma, gerek işleyişi gerekse taşıma sektörüne getirdiği sosyal bir dokunuşla “Botobüs”; Belediyeler tarafından vatandaşa yapılması gereken hizmetlerden bir tanesi.
Şöyle düşünün şehrin ortasında gezen yürüyen bir bahçe! Otobüsün üstünde ve içerisinde çeşitli botanik bitkiler var. Bu şekilde belediye evlerinden, üniversiteye gittiğinizi düşünsenize! bence muhteşem olur. Sadece ulaşım hizmeti vermeyip, insanları bitkilerin içerisinde yolculuk ettirildiği bir Samsun. Yakışmaz mı? Sizce!
Yurtdışında gördüğümde neden bizim ülkemizde de olmasın demiştim kendi kendime. Şimdi ciddi manada dile getirmek istiyorum. İnsanların kent yaşamından uzaklaşıp köy hayatını özlediği, tüm pazarlama alanlarından “köy” ve “yeşil” terimlerinin ön plana çıktığı, müteahhitlerin, mimarların projelerinde kat bahçelerine yer verdiği, özlem devrinde! Belediyelerinden böyle bir çalışmayı beklemek çok ütopik olmasa gerek. Tabi şunu da demiyor değilim geçmişte elimizdeki kıymetleri bilerek hareket etmiş olsaydık, şimdi bu tarz projeler içerine girmemize hiç gerek kalmayabilirdi.
Yapılan çalışmalar ve kendi düşüncelerimi de katarak Samsun'da faaliyete girmesini arzuladığım “Botobüs” hakkında bilgi vermek istiyorum. Belediye otobüslerinin hepsinin protipinde reklam veya tanıtım afişleri bulunmaktadır. Botobüslerde ise belediyenin ekolojik anlamda yaptığı çalışmalar, evlerde basitçe yetiştirilebilecek bitkiler, ekolojik beslenmenin faydaları veya güvenilir gıda gibi çeşitli bilgilendirici çalışmalar asılabilir. Otobüsün üstünde bulunan ölü bölgeye kış ve yaz dönemlerine ait çeşitli bitkiler ekilse ayrıca otobüsün içerisindeki bazı noktalara küçük hobi bahçeleri oluşturulsa, saksı çalışmaları yapılsa, sulama işlemleri otobüslerdeki klima suyundan sağlanarak geri dönüşümün faydalarından yararlanılsa, otobüsün renginin seçiminde güneş ışınını en iyi emen renkler seçilse, enerji tasarrufu sağlansa… Kısacası, ekolojik bir otobüs olsa fena olmaz mı?
Konu ile ilgili araştırma yaparken birkaç bilimsel araştırmada gözüme çarptı; Ülkemizde ortalama her 20 saniyede bir, Galata kulesinin hacminde sera gazı salımı yapıldığını okuyunca bu fikre olan inancım daha da arttı. Yapılacak en ufak bir adım bile gelecek nesillere daha temiz ve güvenilir bir dünya bırakmak için yeterli.
Hiç olmayan bir hizmet yerine var olan hizmetin artması ve form değiştirmesi için talepte bulunmak, gündem yaratmak, tartışmak için ortam hazırlamak bu işin başında yapılabilecek faaliyetler arasında yer almakta.
Evet; Bahçenizde, balkonunuzda, ya da ofiste ki masanızda bitki yetiştirmek, odanızın havasını temizlemek, yaşam enerjinizi artırmak veya hayatınıza renk katmak için şehirlerimizi yaşanılabilir hale sokmamız gerekmekte, bunun için çaba ve projeler belirmemiz vatandaşlık görevimiz başlarında yer almakta. Yetiştirdiğiniz her hangi bir bitkiden, parklarda sarıldığınız ağaçlara, kaldırım taşlarının arasından nefes alarak kafasını çıkaran bir filizden, “Botabüsün” içindeki ve tavanında ki bahçeye kadar her adımda bir anlam olmalı.
Saygılarımla.
“Kalbinizi asıl sahibine emanet olun.”