• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İş Kazası Balıkesir'de mühimmat fabrikasında patlama: 11 kişi hayatını kaybetti

Balıkesir'in Karesi ilçesinde mühimmat fabrikasında meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler ve yaralılar var.​

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, patlamanın gerçekleştiği fabrikanın önünde yaptığı açıklamada 8 kadın 3 erkek toplam 11 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Yetkililer ilk açıklamalarda can kaybını 12 olarak duyurmuştu.

Yerlikaya, beş kişinin yaralı olarak hastanede tedavi gördüğünü, hayati tehlikelerinin bulunmadığını söyledi.

İçişleri Bakanı, "Sabotaj ihtimali yok, böyle bir değerlendirme tespit edilmedi" diye konuştu.

Yerlikaya, gerekli soruşturmaların tamamlanmasının ardından basın ve kamuoyuyla raporların paylaşılacağını söyledi ve "Bunlara bakıp ne gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu.

İçişleri Bakanı'na fabrika ziyaretinde Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da eşlik etti.

Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, medyaya verdiği demeçte patlamanın meydana geldiği ZSR Patlayıcı AŞ'nin fabrikasında toplam 630 çalışan olduğunu vurguladı.

Yetkililer, patlamanın kapsül üretimi yapılan bölümünde yaşandığı ve akabinde bu binanın çöktüğünü aktardı.
1735064410776.png


Patlamanın ardından bölgede yangın çıktı.

Fabrikanın bulunduğu alana çok sayıda jandarma, itfaiye, ambulans, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ekibi sevk edildi.

Kimlik tespit çalışmaları devam ediyor​

Balıkesir Belediye Başkanı Ahmet Akın, BBC Türkçe'ye fabrikanın uzun yıllardır mühimmat üretimi yaptığını ve ilk defa bölgede böyle büyük bir patlamayla karşılaştıklarını söyledi.

Akın, fabrikada patlamanın gerçekleştiği bölümde genelde kadınların çalıştığını kaydetti ve "17-18 kişinin" etkilendiğini belirtti.

Balıkesir belediye başkanı, hayatını kaybedenlerin kimliklerinin tespit çalışmalarının devam ettiğini, bu süreçte fabrika çalışanlarının yakınlarıyla birlikte beklediklerini ifade etti.

Akın, "Yakınlar burada, onlara psikolojik destek veriyoruz" dedi ve devam etti:

"Şu an net isim tespit vesaire yapılamadığı için yakınlara isim verilemiyor. Onlarda da tabii üzüntülü bir beklenti var. Allah sabır versin."

Ahmet Akın, patlamanın nasıl gerçekleştiğine dair soruşturma hakkındaysa "Çok yakından izliyoruz, sonuna kadar takipçisi olacağız" diye konuştu.
1735064438627.png


Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını, bir başsavcıvekili koordinesinde dört Cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "Patlamaya ilişkin Balıkesir Valimiz başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarımızdan bilgi alarak tüm yönleriyle gerekli tahkikatın derhâl başlatılması talimatını verdik" açıklamasını yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'deki grup toplantısında patlamaya değindi.

CHP'nin patlamayı incelemek için Balıkesir'e bir heyet gönderdiğini duyuran Özel, kürsüden yakın tarihte mühimmat ve patlayıcı fabrikalarında gerçekleşen patlamaları hatırlattı.

Özel, "Bu çağda, bu teknolojide, bu eğitimde böyle kazalar, böyle patlamalar ve böylesine hiç yoktan ölümler olmuyor" diye konuştu.

ZSR hakkında neler biliniyor?​

ZSR'nin internet sitesine göre Balıkesir'deki fabrikada mühimmat, av ve spor fişekleri, ses fişekleri, plastik mühimmat ve bunların yanı sıra "sivil patlayıcı" da üretiliyor.

Şirketin web sitesinde yer alan Ağustos 2023 tarihli "Büyük Kaza Önleme Politikası" metninde, olası patlama ve benzeri kazalara dair şu ifadeler yer alıyor:

"Kuruluş içerisinde yapılan kaza frekansı hesaplamaları sonucunda, kaza ihtimallerinin uygulanan ve önerilen güvenlik bariyerleri etkisiyle yönetmelikte belirlenen büyük endüstriyel kaza frekans sınır değerinin altında olduğu görülmüştür."

TMMOB: Gerekli ceza ve yaptırımlar uygulanarak önlenebilir​

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), patlamayla ilgili yaptığı basın açıklamasında "alınamayan önlemleri" gerekçe göstererek işvereni ve hükümeti eleştirdi.

Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz imzalı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Balıkesir'de yaşanan patlamanın sebebi de çalışma ortamında olması gerekenden fazla miktarda patlayıcı bulunması, artan müşteri taleplerini yetiştirmek için üretim hızının artması, düzensiz ve emniyetsiz çalışma ortamı, soğuk hava koşulları nedeniyle olası ısıtıcı kullanımı gibi durumlar olabilir."

Açıklamada ayrıca bu tarz kazaların "işverenlere gerekli ceza ve yaptırımların uygulanması" ile önlenebileceği vurgulandı.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üyeler Görebilir
HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU
Sabah saat 08.25 sularında henüz bilinmeyen nedenle mühimmat fabrikasında patlama meydana geldi. Patlamada ilk çalışmalar yapıldıktan sonra 11 vatandaşın hayatını kaybettiği ve 7 kişinin de yaralandığı açıklandı. Edinilen bilgiye göre, yaşanan facia gibi kazada hayatını kaybedenlerin isimleri ise şu şekilde: “Tuğba Demir (21), Çetin Karamüftüoğlu (38), Muhammet Ergin (34), Özlem Özçakır (33), Tuba Sert (41), Enes Kırmızı (28), Seda Akın (35), Seçil Çapa (24), Müberra Köse (45), Selin Karanlıkoğlu (27), Elif Özgür (19).”

6 YARALI TABURCU EDİLECEK
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Balıkesir'in Karesi ilçesinde mühimmat fabrikasında meydana gelen patlamada yaralanan ve Balıkesir Devlet Hastanesi'ne kaldırılan 7 kişiyi ziyaret etti. Güler, Yerlikaya ve Işıkhan, yaralıların sağlık durumuyla ilgili bilgi aldı.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üyeler Görebilir

Balıkesir'de mühimmat fabrikasındaki patlamaya ilişkin 3 şüpheli tutuklandı​

1735431315636.png
Balıkesir'in merkez Karesi ilçesindeki 11 kişinin hayatını kaybettiği mühimmat fabrikasındaki patlamaya ilişkin adliyeye sevk edilen 10 kişiden aralarında şirket müdür vekilinin de bulunduğu 3'ü tutuklandı.

Kırsal Kavaklı Mahallesi yakınlarında faaliyet gösteren fabrikada 24 Aralık'ta meydana gelen patlamanın ardından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 kişinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Adliyeye sevk edilen şüphelilerden şirketin müdür vekili-operasyon direktörü Cem Y, patlayıcı mesul müdürü ve iş sağlığı güvenliği uzmanı Serkan B. ile iş sağlığı ve güvenliği müdür vekili Hulusi Yağız A, çıkarıldıkları sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

Şüphelilerden mevcut mühimmat üretim müdürü Erman G. ile önceki mühimmat üretim müdürü Murat A, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Diğer 5 şüphelinin ise savcılık sorgularının ardından salıverildiği bildirildi.

Balıkesir'in merkez Karesi ilçesinde 24 Aralık'ta patlayıcı üretilen mühimmat fabrikasının kapsül üretimi yapılan bölümünde meydana gelen patlama ve çökme nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetmiş, 7 kişi yaralanmıştı. Olayın ardından yürütülen soruşturma kapsamında 10 kişi gözaltına alınmıştı.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst