• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Alt yüklenici ve geçiçi iş sözleşmesi ile çalışacak firmanın belge kontrolleri

Üyeler Görebilir
Merhabalar,

Çok tehlikeli sınıfta bulunan bir işyerinde, tehlikeli sınıfta bulunan bir firmadan geçici iş ilişkisi kurularak (1 günlük) hizmet alınmak istendiğinde, Temel İsg eğitimi, sağlık raporu gibi evraklar kontrol edilirken çok tehlikeli sınıf mı dikkate alınmalı, yoksa kendi firmasının tehlike sınıfı mı dikkate alınmalıdır?

Kanun, yönetmelik, rehber vb. Var ise adını ve ilgili kısmı paylaşabilir misiniz?

Teşekkürler.

Üyeler Görebilir
Oğuz bey selamlar, benzer tartışmaları farklı platformlarda yapmıştık. Doğrudan bu konuya ithafen bir kanun maddesi bilmiyorum.

Ben bu konuya risk bazlı yaklaşırdım. Eğer tehlikeli sınıfta çalışan kişinin eğitimi yada tecrübesi çok tehlikeli firmada ki aktiviteye uygun değilse ben çok tehlikeli firmaya göre muamele yapardım.

Farklı senaryolar için bir temizlik firması üzerinden örnek verelim. Temizlik firmamız iş gücü sağlıyor olsun.
  1. Firma ilave risk oluşturmayan bir firmada görevlendirilirse ben olsam mevcut evraklarına sıkıntı çıkarmazdım.
  2. Firma inşaat işinde temizlik için görevlendirilirse ilave onlarca risk oluşacaktır. Bu durumda mevzuat aksini söylese bile ben işletmemin şartlarına uymasını şart koşardım.
Umarım herkes için açıklayıcı ve makul bir yaklaşım olmuştur bu yöntem.

Üyeler Görebilir
Aşağıdaki yönetmelik maddesine bakıldığı zaman, yer değişikliği olduğu için yeni riskler ortaya çıkmaktadır. Bunun için çok tehlikeli iş yerine göre eğitim alınmalıdır, çünkü sizin tehlike sınıfınız düşük olabilir iş yaptığınız yer tehlike sınıfı yüksek. Aşağıdaki madde mevzuat çerçevesinde bizim tehlike sınıfına göre eğitim ve sağlık raporlarını değerlendirmeniz uygun olacağını düşünmekteyim.

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri

MADDE 6 –
(1) (Değişik:RG-24/5/2018-30430) İşveren, çalışanlarına asgari Ek-1’de belirtilen konuları içerecek şekilde temel eğitimlerin çalışan işe başladıktan sonra en kısa sürede verilmesini sağlar.
(4) Birinci fıkraya göre verilen eğitimler,değişen ve ortaya çıkan yeni riskler de dikkate alınarak aşağıda belirtilen düzenli aralıklarla tekrarlanır:

a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa.

b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa.

c) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa.

İŞYERİ HEKİMİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

İşyeri hekimlerinin görevleri
3) (Değişik:RG-18/12/2014-29209)
Çalışanın kişisel özellikleri,işyerinin tehlike sınıfı ve işin niteliği öncelikli olarak göz önünde bulundurularak uluslararası standartlar ile işyerinde yapılan risk değerlendirmesi sonuçları doğrultusunda; az tehlikeli sınıftaki işlerde en geç beş yılda bir, tehlikeli sınıftaki işlerde en geç üç yılda bir, çok tehlikeli sınıftaki işlerde en geç yılda bir, özel politika gerektiren grupta yer alanlardan çocuk, genç ve gebe çalışanlar için en geç altı ayda bir defa olmak üzere periyodik muayene tekrarlanır. Ancak işyeri hekiminin gerek görmesi halinde bu süreler kısaltılır.
10) (Ek:RG-18/12/2014-29209) Bir başka işverenden iş görmek için işyerine geçici olarak gönderilen çalışanlar ile alt işveren çalışanlarının yapacakları işe uygun olduğunu gösteren sağlık raporlarının süresinin dolup dolmadığını kontrol etmek.

Üyeler Görebilir
Yorumlar için teşekkür ederim. Bende aynı düşüncelerde olduğumu iletmek isterim. Fakat mevcut sistem içerisinde bunları sağlamak ve firmalar arasındaki uyumsuz talepler işlerimizi zorlaştırmakta ve bizler içinde zaman kaybına sebep vermektedir.

Konu hakkında ilgili bakanlıklar ve şubelerle görüşme yaptım. İlgili konu hakkında yazılı ve sözlü başvurularımı ilettim. Resmi bir dönüş bekliyorum. Gelen yanıtı burada paylaşıyor olacağım.