Güvenlik eğitiminin pasif bir özümseme değil, aktif katılımla ilgili olduğu bir işyeri hayal edin. Her çalışanın sadece güvenlik protokollerini bilmekle kalmadığı, bunları derinlemesine anladığı ve uygulamak için motive olduğu bir yer. Aktif güvenlik eğitiminin vaadi budur.
Aktif ve pasif güvenlik eğitimi: Aralarındaki fark nedir?
Aktif eğitim uygulamalı deneyimleri, simülasyonları ve interaktif öğrenmeyi içerir. Çalışanlar doğrudan katılır, bu da güvenlik uygulamalarını içselleştirmelerine yardımcı olur. Örneğin, acil durum prosedürlerini kontrollü bir ortamda uygulamak kas hafızası oluşturarak gerçek senaryolarda daha hızlı tepki verilmesini teşvik eder.
Bunun aksine, pasif eğitim derslere, videolara ve okuma materyallerine dayanır. Bu yöntem bilgiyi verimli bir şekilde sunarken, derinlemesine akılda tutma için gereken etkileşimden yoksun bırakabilir. Çalışanlar, eğitim sırasında aktif olarak uygulamazlarsa kavramları daha kolay unutabilirler.
Kilit nokta: Aktif eğitim, iş güvenliği bilgisini korumak için daha ilgi çekici ve etkilidir, ancak her iki yöntemi birleştirmek kapsamlı bir yaklaşım oluşturabilir.
Çalışan katılımı neden önemlidir?
Katılım gösteren çalışanlar doğal olarak iş güvenliği protokollerini daha ciddiye alacaktır. Kendilerini değerli ve ilgili hissettiklerinde, eğitim oturumlarına daha fazla dikkat eder ve güvenlikle ilgili endişelerini proaktif olarak ele alırlar.Uzmanlar, katılımcı çalışanların tehlikeleri bildirme olasılığının, katılımcı olmayan çalışanlara göre %64 daha fazla olduğunu söylüyor. Ayrıca muhtemelen bir iş arkadaşlarını korumaya daha yatkındırlar. Bu proaktif yaklaşım işyeri kazalarını önemli ölçüde azaltabilir ve bir güvenlik kültürünü besleyebilir.
Katılımı şu şekilde teşvik edebilirsiniz:
- Çalışanlardan güvenlik protokolleri hakkında görüş isteyerek.
- Rolleriyle ilgili gerçek hayat senaryolarını dahil etmek.
- Örnek güvenlik uygulamaları sergileyen çalışanları takdir etmek.
Yorgunluğun işyeri güvenliği üzerindeki etkisi
Yorgunluk, eğitim ne kadar sağlam olursa olsun güvenlik çabalarını baltalamaktadır. Çalışanların %43 gibi şaşırtıcı bir oranı uykusuz kaldığını bildirmektedir ve bu durumdan özellikle gece vardiyasında çalışanlar etkilenmektedir. Kronik uyku yoksunluğu sadece odaklanmayı engellemekle kalmaz, aynı zamanda kaza ve yaralanma olasılığını da artırır.Örneğin, 20 saat uyanık kaldıktan sonra çalışmak, Kanada'nın tüm eyaletlerinde yasal sınır olan %0,08'lik kan alkol konsantrasyonuna sahip olmakla karşılaştırılabilir. Yorgunluk aynı zamanda kardiyovasküler hastalık ve depresyon gibi uzun vadeli sağlık sorunlarına da katkıda bulunur ve bu da çalışan verimliliğini ve güvenlik bilincini azaltabilir.
Çözüm: Çalışanları dinlenmeye öncelik vermeye teşvik ederek ve gece vardiyasında çalışanlar için esnek programlamayı göz önünde bulundurarak iş yerinde sağlıklı yaşamı teşvik edebilirsiniz. Uyku hijyeni ile ilgili konuları iş güvenliği eğitimlerine dahil etmek de farkındalığı artırabilir.
Katılımı artırmak için interaktif teknikler
Aktif eğitimin faydalarını en üst düzeye çıkarmak için, çalışanların katılımını sağlayan yenilikçi teknikleri göz önünde bulundurun:- Oyunlaştırma: Güvenlik protokollerini doğru şekilde takip etmek için sınavlar, yarışmalar veya puan sistemleri dahil etmek.
- Sanal Gerçeklik (VR) simülasyonları: Çalışanları kontrollü bir sanal ortamda tehlikelere karşı alıştırma yapmaya teşvik etmek.
- Senaryo tabanlı tartışmalar: Çalışanların güvenlik sorunlarına çözüm bulmak için beyin fırtınası yaptığı grup egzersizleri oluşturmak.
Güvenlik bilgisinin izlenmesi ve pekiştirilmesi
Çalışanların eğitimi sürdürmesi eğitim seanslarıyla bitmez. Düzenli pekiştirme, çalışanların güvenlik bilgilerini etkili bir şekilde uygulamaya devam etmelerini sağlar. Aşağıdaki gibi stratejiler kullanın:- Periyodik tazeleme kursları: Bilginin azalmasını önlemek için temel kavramları pekiştirin.
- Katılım anketleri: Çalışanların eğitim oturumları hakkındaki duygularını ölçün ve geri bildirimlere göre bunları uyarlayın.
- Güvenlik denetimleri: Çalışanların öğrendiklerini uyguladıklarından emin olmak için yerinde değerlendirmeler yapın.
İşbirliğine dayalı güvenliğin rolü
Kanada'da işyeri güvenliği yasaları işverenler ve çalışanlar arasındaki işbirliğinin önemini vurgulamaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) yönetmelikleri birçok sektör için ortak sağlık ve güvenlik komitelerini zorunlu kılmaktadır. Bu komitelerden yararlanmak, çalışanların güvenlik girişimlerine katılımını artırabilir.300'den fazla çalışanı olan şirketler de personellerinin işyerinde sağlık ve güvenliğin yönetilmesine katkıda bulunmasına izin vermelidir. Kanada İSG standartlarına bağlı kalarak çalışanları karar alma sürecine dahil eden işletmeler, güvenli bir işyeri sağlama taahhütlerini güçlendirmiş olurlar.
Son düşünceler: Kalıcı etki için çalışanları desteklemek
Aktif ve pasif emniyet eğitiminin kendine has avantajları vardır, ancak çalışan katılımı iş güvenliği bilgisini muhafaza etmek ve uygulamakla bağlantılıdır. Katılımcı bir işgücünün iş güvenliği uygulamalarını sahiplenmesi, tehlikeleri bildirmesi ve sürekli iyileştirme kültürüne katkıda bulunması daha olasıdır.Kaynak:
Son düzenleme: