• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yangın konusunu tartışalım risk analizini yapalım detaylı çalışalım mı ?

Enver Çığşar

Yönetim Grubu
Katılım
1 Temmuz 2014
Şehir
Adana
Sertifika
B Sınıfı
Firma
Kimtex Tekstil San. A.Ş
Selam arkadaşlar
Yangın konusunu tartışalım risk analizini yapalım detaylı çalışalım mı ?
Ne dersiniz
 
Müsaadenizle ben bir tartışma konusu başlatayım :) Endüstriyel tesislerde yangın sonucu oluşan dumanın yapıdan dışarı atılmasını sağlayan çatıya monteli duman tahliye kapakları mevcut. Bu kapaklar sıcak havalarda elle kumanda edilip açılıp/kapanabildiği gibi asıl görevi yangın esnasında işletme içerisinde biriken dumanı tahliye etmek için kullanılmaktadır. Yangın esnasında uygulanan senaryo otomasyonunda açılma komutunu nereden almalıdır?
 
ckurSelamlar,
İlk tespit çeşitli tipteki sensör ve dedektörler (ısı, gaz vb.) tarafından yapılacaktır.(Alanda bulunan çalışanlar tarafında tespit edilemediği varsayılırsa.) Bu nedenle aç komutunun ilk tespit sinyalinden alınması müdahaleyi hızlandıracaktır diye düşünüyorum.
 
Merhabalar, Duman tahliye kapakları çalıştırma komutunu sprinkler izleme vanasından almalı, duman algılamadan alırsa sprinkler yeterli ısıyı tavanda biriktiremediği için aşağıda mamül hızlı yanar. Buda yangının sönmesin geciktirir. Yangın esnasında elle kumanda edersenizde aynı durum olur. Yangın büyütürsünüz. Bu yüzden işletmenize ki yangın otomasyonuna hakim olmanız, teknik resim projeleri kenarında yazılı lejantları okumanız önemlidir.
 
Yangın güvenliği yönetim uygulaması üç aşamalı olarak ele alınmalıdır, bunlar;

Birinci aşama; yangından korunma aşamasıdır. Yapıların daha mimari proje aşamasında iken tasarlanan yangından korunma önlemleri mimar ve inşaat mühendislerinin çalışma alanları arasında yerini almaktadır. Yangın kompartımanları, yangın duvarları, kaçış merdivenleri gibi önlemlere yöneliktir. Mimari tasarım ve yangın güvenliği adına alınacak tüm önlemler bütünsel bir süreç olarak değerlendirilmelidir. Mimar ve İnşaat Mühendislerinin sorumluluğundadır.

Yangın önleme aşaması olan ikinci aşamada yapıların inşası sırasında veya daha sonrasında da ilave/modifiye olunabilen yangın durumunda işlevsellik kazanarak etkin olan sistemlerdir. Bu sistemler yangın algılama ve uyarı sistemleri, sabit ve hareketli yangın söndürme sistemleri, yangın dolapları, hidrantlar ve otomasyonlara yöneliktir. Makine, Elektrik ve Elektronik Mühendislerinin konusudur.

Son aşama olan üçüncü kısım ise yangının söndürülmesidir. İç organizasyon ve dış organizasyon olarak ikiye ayrılır. İç organizasyonda yangını gören ilk şahıs yangını haber vererek ilk müdahaleyi yapar, acil durum ekipleri ve tesis içerisinde bulunan ekiplerin müdahalesine kadar uzanan bir süreçtir. Dış organizasyonda ise komşu tesislerin müdahalesiyle başlayan organizasyon belediye itfaiyesinin ve AFAD’ın müdahalesine kadar uzanmaktadır.

Bu üç alanda da çalışan tüm kesimler yangın sınıflarını, devam eden kimyasal süreçlerini, yangının oluşturabileceği ısı ve nakil yöntemlerini, yanıcı maddelerin yapısını ve tehlikeleri konusunda mutlaka bilgi sahibi olmalıdır. Bu çalışma, yangın güvenliği alanında çalışanlara uygulamaları esnasında rehber olması amacıyla paylaştım.
 

Ekli dosyalar

  • YG Modülü.JPG
    YG Modülü.JPG
    246 KB · Görüntüleme: 5
ckurÇetin bey selamlar,

Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. 4. bir madde olarak "Geriye Dönüş Çalışmaları" eklenebilir mi? Birçok acil durum planlamasında buda dahil ediliyor. Yangın öncesi hale gelmek için yapılması gerekenler, sorumluluklar ve bu sürecin daha yumuşak atlatılması için gerekenler.
 
Acil durumlarda evet, Öncesi, Sırasında ve Sonrasında diye üçe ayırırsak Öncesi; Planlama, Eğitim, Hazırlık, Tatbikat, Envanter Tespiti, Finansal Hazırlık. Sırasında; Toplanma, Koordinasyon, Saha Destek Ekiplerin İntikali, Destek Ekiplerin İntikali, Teknik Destek, Ekipman Desteği, Personel Desteği, Periyodik Raporlama. Sonrasında; Destek Ekiplerinin Toplanması, Saha Destek Ekiplerinin Geri Çağırılması, Tecrübe Analizi, İyileştirme Sürecine Geçiş, Plan Güncellemesi ve Raporlamayı sayabiliriz. Bunların her biri özel çalışmayı gerektirir. Geriye Dönüş Çalışmaları daha çok acil durum sonrası kısmına giriyor.
 
Üst