• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Karbondioksit tankı

mucahit57.

Kayıtlı Üye
Katılım
14 Haziran 2023
Şehir
İstanbul
Sertifika
C Sınıfı
Firma
osgb
merhaba
gazlı içecek üreten firmamda dışarda ekteki tanktan mevcut içinde karbondioksit-azot var bu tank için güvenlik önlemleri nelerdir.
 

Ekli dosyalar

  • 83007b6d-ed8c-45b7-9bcb-cc6cdbfca9c0.jpg
    83007b6d-ed8c-45b7-9bcb-cc6cdbfca9c0.jpg
    1,2 MB · Görüntüleme: 7
Selamlar, karbondioksit depolanıyor ve kullanılıyorsa kriyojenik bir tank olduğunu farz ediyorum. 20 - 24 bar basınç ve -50 C civarı sıcaklık vardır. Azotta ise sıcaklık çok daha düşük olacaktır. Muhtelif tehlikeler ve önlemler:

Kriyojenik sıvı - gazın basınçlı kapta depolanması: Yüksek basınç tank yarılmasına sebep olabilir. Yüksek basınca girme sebebi tankın soğutma sisteminin çalışmamasıdır. Tank normalde vakumlu bir dış cekete sahip izolasyon ile korunmasına rağmen dışarıdan ısı alır. Tankın soğutması genelde gaz kullanıldığında genleşeceğinden soğuması ilkesiyle sağlanır. Genleşme sonrası bir seperatörde kalan daha soğuk sıvının tekrardan tanka basıldığı pompanın/sistemin uygun çalışması, düzenli muayene ve bakımlarının yapılması lazım. Gaz kullanılmadığında ve ayrı bir soğutma sistemi yoksa, eninde sonunda dışarıdan ısı alarak ısınacak ve basıncı artacaktır. Ayrı bir soğutma çevrimi varsa o sistemi de ayrıca sorgulamakta fayda vardır. Burada emniyet valfi aşırı basıncı tahliye etmelidir, olmaması veya arızalı olması tehlikelidir. Sıcaklık ve basıncı alarmla izlemek faydalı olur. Bunun dışında sıvının kapalı iki vana gibi boru hattı ekipmanlarının arasında kapalı kalması da tehlikeli olabilir. Böyle kapalı olma ihtimali olan hatlarda yine emniyet vanaları olmalıdır, yoksa basınç artıp hatta patlama veya yarılmaya sebep olabilir. Ayrıca tankın ısı izolasyonu Dewar kabı gibi vakumlu bir ceket ile sağlandığından, bu vakumun korunması önemli olur diye düşünüyorum.
Bunun dışında tankın tahribatsız muayeneleri dahil periyodik muayeneleri yapılmalıdır. Korozyon vb. sebeplerden tank bütünlüğü kontrol edilmelidir.
Boğulma: Tank içindeki sıvı ortama yayılırsa ortamdaki oksijen konsantrasyonunu düşürecektir ve ortamda birilerinin bulunması hayati bir tehlikeye sebep olur. Ortamda birilerinin bulunma ihtimali varsa, oksijen konsantrasyonunun izlenmesi faydalı olabilir.
Düşük sıcaklık: İstenmeyen bir durumda ortama yayılan sıvı hızlı bir şekilde soğumaya devam edecektir ve aşırı soğuk insan uzvuna temas ederse soğuk yanıkları ve uzuv kayıplarına sebep olabilir. Bakım onarım işlemlerinde uygun KKD bulunmalıdır.
 
Son düzenleme:
Üst