• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Makale Dinamik risk değerlendirmesi nedir?

1679477712457.png

Dinamik Risk Değerlendirmesi Nedir?
Dinamik risk değerlendirmesi, değişen veya yüksek riskli bir ortamdaki risk ve tehlikeleri sürekli olarak gözlemleme ve analiz etme sürecidir. Bu sayede çalışanlar yeni riskleri hızla tespit edebilir ve ortadan kaldırabilir.

Resmi risk değerlendirmeleri önceden hazırlanır, kaydedilir ve düzenli olarak izlenir. Buna karşılık, dinamik risk değerlendirmeleri 'dinamiktir' ve yeni bir ortama girdiklerinde veya mevcut ortamları değiştiğinde bir kişi tarafından yerinde gerçekleştirilir.

Ancak dinamik bir risk değerlendirmesi yapmak, resmi bir risk değerlendirmesi yapmanıza gerek olmadığı anlamına gelmez. Dinamik risk değerlendirmesi, resmi risk değerlendirme sürecini tamamlayıcı bir süreçtir. Dinamik risk değerlendirmeleri, standart risk değerlendirmenizi tamamlarken öngöremediğiniz boşlukları tamamlamalı ve doldurmalıdır. Herhangi bir yeni duruma girmeden önce dinamik bir risk değerlendirmesi yapmalı ve koşullarda bir değişiklik olması durumunda riskleri ve tehlikeleri sürekli olarak değerlendirmeye devam etmelisiniz.

Dinamik Risk Değerlendirmesi Ne Zaman Uygulanmalıdır?
Bazı görevler yalnız çalışmaya, yüksek riskli faaliyetlere veya düzenli olarak değişen çalışma ortamlarına tabidir. Örneğin, acil servis çalışanları düzenli olarak risk ve tehlikeleri hızlı bir şekilde değerlendirmenin önemli olduğu durumlarla karşılaşabilir. Bu durumlarda, çalışanların o durumun koşullarına özgü tehlikeleri ve riskleri gözlemlemelerini ve analiz etmelerini sağlamak için dinamik bir risk değerlendirmesi uygun olacaktır.

Örnek
Örneğin, düzenli olarak ev ziyaretleri gerçekleştiren bir çalışanı düşünün. Resmi bir risk değerlendirmesi yaparken, karşılaşabilecekleri genel tehlikeleri belirler ve riskleri azaltmak veya ortadan kaldırmak için kontroller geliştirirler. Ancak her ziyaret farklı olacaktır ve öngöremedikleri riskler olabilir.

Bir sabah, çalışan bir ev ziyareti gerçekleştirir ve binaya girdiğinde, çalışma ortamı hakkında belirsizlik hissetmeye başlar. Çalışan anında çevresinin farkına varır ve riskleri değerlendirmeye başlar. Ziyarete geldikleri müşterinin uyuşturucu ve alkol etkisi altında olduğuna dair uyarı işaretleri fark eder.

Daha sonra birey ve durum hakkında bildiklerini değerlendirir ve kendilerine aşağıdaki soruları sorarlar:
  • Şiddet geçmişleri var mı? Maddenin ruh halleri üzerinde nasıl bir etkisi olabilir? Düzensiz davranma olasılıkları var mı? Bu durumda kendimi ne kadar güvende hissediyorum?
  • Bu ortam beni herhangi bir şekilde savunmasız hale getiriyor mu? Bana karşı silah olarak kullanılabilecek herhangi bir şey var mı? Risk altında olan başka biri var mı? Gerekirse bu durumdan nasıl çıkabilirim?
  • Eylemlerim veya sözlerim durumu daha da kötüleştiriyor mu? Kişisel alanı işgal ediyor muyum? Burada bulunmam onların hoşuna gitmeyen bir şey mi?
Bu gibi sorular sormak çalışanın durumu değerlendirmesine yardımcı olacaktır. Daha sonra ziyarete devam edip etmeyeceklerine, bunu nasıl güvenli bir şekilde yapabileceklerine ve ihtiyaç duyulması halinde durumdan nasıl çıkabileceklerine karar verebileceklerdir. Bunu yaparak, riskleri ortadan kaldırmak veya azaltmak için kontrollere karar vermelerine yardımcı olan dinamik bir risk değerlendirmesi gerçekleştirmiş olurlar.

Bir başka örnek de inşaat işçilerinin eski bir binada çalışmaya çağrılmasıdır. İnşaat işçilerinin görevlerini güvenli bir şekilde yerine getirebilmeleri için binanın yapısal bütünlüğünün tehdit altında olup olmadığını sürekli olarak ölçmeleri, asbest gibi tehlikeli maddelerin belirtilerini izlemeleri ve kullandıkları ekipmanın ek riskler yaratıp yaratmadığını değerlendirmeleri gerekecektir.

Çalışanlar, örneğin bir duvar veya döşeme parçasının gevşemesi veya dengesiz hale gelmesi gibi aniden gelişen bir durumda hızlı dinamik risk değerlendirmeleri yapmak zorunda kalabilirler.

Dinamik Risk Değerlendirmesinin Faydaları
Dinamik bir risk değerlendirmesinin nasıl yapılacağını anlamanın birçok faydası vardır. Sürekli değişkenlik gösteren ortamlarda çalışıyorsanız, nasıl yapılacağını bilmeniz özellikle önemlidir. Dinamik bir risk değerlendirmesinin aşağıdaki faydaları olacaktır.
  • Güvenlik konusunda proaktif bir yaklaşım benimseyebilirsiniz. Herhangi bir yeni, değişken durumun risk ve tehlikelerini anında değerlendirmek için gereken bilgiye sahip olacaksınız.
  • Çevrenizi değerlendirme beceriniz konusunda kendinize güveneceksiniz. Yeni durumlardaki risk ve tehlikeleri anında gözlemlemek, analiz etmek ve tepki vermek için gereken uygun eğitime sahip olacağınızdan, kendinizin ve ekibinizin güvenliğini sağlayacak kararlar alma konusunda kendinize güveneceksiniz.
  • İşinizi yaparken kendinize daha fazla güveneceksiniz. İşinizi güvenli bir şekilde yapmak için gereken becerilere sahip olarak, yeni ve bilinmeyen durumlara girerken kendinizi daha güvende hissedeceksiniz.
Dinamik bir risk değerlendirmesinin nasıl yapılacağını anlayarak, karşılaştığınız her durumu güvenle değerlendirmek ve güvenli bir şekilde çalışmanızı sağlamak için gereken araçlara sahip olacaksınız.

Dinamik Risk Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?
Dinamik bir risk değerlendirmesinde beş adım vardır:
  1. Birinci Adım: Potansiyel Tehlikeleri veya Riskleri Belirleyin - Çalışanlar tehlike ile riski birbirinden ayırt edebilmelidir. Tehlike, zarar verme potansiyeline sahip bir şeyken, risk zararın meydana gelme olasılığıdır.
  2. İkinci Adım: Kimin Zarar Görebileceğini veya Neyin Zarar Görebileceğini Düşünün - Ekipmana veya mülke zarar verme potansiyeli var mı? Bir kişi veya kişiler yaralanabilir veya ölüm meydana gelebilir mi?
  3. Üçüncü Adım: Riskleri Ölçün ve Değerlendirin - Riskler ve tehlikeler ne kadar ciddi? En kötü durum senaryosunun gerçekleşme olasılığı var mı?
  4. Dördüncü Adım: Riski Ortadan Kaldırmak veya Azaltmak için Harekete Geçin - Riski tamamen ortadan kaldırmak için ne yapılabilir? Riski azaltmak için harekete geçilebilir mi?
  5. Beşinci Adım: Göreve Devam Edilip Edilmeyeceğine Karar Verin - Eldeki göreve devam etmek güvenli mi, yoksa faaliyet ertelenmeli veya iptal edilmeli mi?

Dinamik Risk Değerlendirmesi Akış Şeması
Dinamik Risk Değerlendirmesi.jpg

Çalışanları dinamik risk değerlendirmeleri yapmaları için eğitmeye yönelik ipuçları
  • Dinamik risk değerlendirmeleri yapabilme becerisi, özellikle de günde birden fazla kez dinamik risk değerlendirmeleri yapabilen çalışanlar için, çalışanlarınızın beceri setinin temel bir parçası olmalıdır. Muhtemelen personeliniz dinamik risk değerlendirmelerinin bazı unsurlarını halihazırda kullanıyordur, ancak her zaman iyileştirmeler için yer vardır.
  • Personelinizi riski nasıl belirleyecekleri ve tespit edecekleri konusunda eğitin. Tüm risklerde olduğu gibi, farkındalık çok önemlidir ve bu nedenle nelere dikkat edilmesi gerektiğini özetleyen kapsamlı bir standart risk değerlendirmesi ve farkındalık eğitimleri sağlamak da çok önemlidir.
  • Dinamik bir risk değerlendirmesinin ne zaman gerekli olacağına dair bir çalışma örneği sunun. Personelinizin bunun fazladan bir bürokrasi olmadığını anlamasına yardımcı olun. Dinamik risk değerlendirmelerinin gerçekleştirilmesi sadece birkaç dakika alabilir ve hayat kurtarıcı olabilir.
  • Etkili dinamik risk değerlendirmeleri yapmanın bir parçası da yavaşlama ve durumu mantıklı ve sakin bir şekilde değerlendirme becerisidir. Kriz yönetimi becerileri ve bu alandaki eğitim, çalışanların riski dinamik bir şekilde değerlendirmelerine ve doğru hareket tarzını belirlemelerine yardımcı olmak için paha biçilmezdir. Personelinizi, harekete geçmeden önce bir an geri çekilip durumu değerlendirmeleri için güçlendirin. Riski dinamik bir şekilde değerlendirmeden görevlere atılmak ölümcül olabilir.
Kaynaklar
  1. Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
  2. Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
  3. Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
  4. Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst