• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Fatih Özcan

Ramak kala mı? Kaza mı?

Bu olayı ramak kala olarak mı kaza olarak mı değerlendirirsiniz? Herkesi yorumlara davet ediyorum.
Merhaba Fatih Bey,

Ben yoruma tersten başlayayım.

Bu olay Ramak Kala olarak değerlendirilemez. Hiç bir şey olmadıysa bile iş ekipmanında maddi hasar oluşmuştur... Şayet bir olay sonucunda (çalışan haricinde) işyeri ve/veya iş ekipmanına vs zarar geliyorsa Ramak Kala olmaz...
(Bkz. Risk Değerlendirme Yönetmeliği Madde 4 - Ramak kala olay: İşyerinde meydana gelen; çalışan, işyeri ya da iş ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olduğu halde zarara uğratmayan olay)

İş Kazası mıdır? Bakalım...
  • 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İş kazasını , "İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hâle getiren olay" şeklinde tanımlamaktadır. (DİKKAT ! Buradaki "engelli" kavramı kelime anlamı olarak ; kişinin yetenek/kabiliyetlerini çeşitli derecelerde , belirli zaman veya kalıcı... olarak kaybetmesi olarak kullanılmaktadır. Örneğin ayağının kırıldığında; ayakta durma veya yürüme kabiliyetini belirli zaman içinde olsa kaybetmesi gibi düşünelim...)
  • Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sağlık veya İşçi Sağlığını "yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan tam bir iyilik hali" olarak tanımlamaktadır.

Yukarıda ki tanımlarla birlikte değerlendirildiğinde ; bir olayın iş kazası olarak yorumlanması için , sonucunda sadece uzuv kopması ve ölüm gibi vücut bütünlüğünün kalıcı olarak kaybolması durumları ya da kesin şekilde kalıcı ruhen zarar verme durumu aranması doğru olmaz (İş Kazası bildirimi ve SGK tarafından değerlendirmeye alınması dolayısıyla fiziki olarak uygulamada da bu şekildedir). Olayın sonucunda ; çalışanın fiziksel, bedensel veya ruhen sağlığında zarar oluştuysa bu olay İş Kazasıdır. Sağlık zararının şiddeti İş Kazası olup olmadığı değerlendirmesini değiştirmez ! Sadece kazazedenin Maddi veya Manevi tazmin haklarının miktarını belirler...

Örnek olayımızda sonucunu tam olarak bilmemekle birlikte ; görüntülerde kazazedenin yaptığı hareketlerden darbeye bağlı olabilecek veya daha şiddetli !!! bacak - sırt kısımlarında ağrı dolayısıyla bir zedelenme olabileceğini düşünüyorum. Bu durumda olay mutlaka iş kazası olarak değerlendirilmelidir.
 

Medya Bilgileri

Kategori
İş Kazaları
Ekleyen
Fatih Özcan
Eklenme Tarihi
Görüntülenme Sayısı
1.411
Yorum Sayısı
13
Değerlendirme
0,00 Oylama 0 İnceleme

Bu Medyayı Paylaşın

Üst