• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yüksekte çalışma ekipmanları?

MAHSİN SARPDAĞ

Kayıtlı Üye
Sertifika
Diğer Belge
Firma
SARPDAĞ ENDÜSTRİYEL DAĞCILIK HİZMETLERİ TİC.LTD.ŞTİ
Yüksekte çalışma ekipmanları hakkında öğrenmek istedikleriniz?

Moderatörün son düzenlenenleri:
Oldukça geniş bir soru sormuşsunuz @MAHSİN SARPDAĞ Belli ki bu sektörün içerisindensiniz. Bu nedenle ben başka bir soruyla geleyim size.

Sizin piyasada en sık karşılaştığınız standart dışı ekipmanlar nelerdir? Uzmanlar yada kullanıcılar bu ekipmanları kontrol ederken nelere dikkat etmelidir?

Fatih ÖzcanBAŞLICA EN ÇOK YAPILAN YANLIŞ FARKLI KOMBİNASYONLARDA (FARKLI ALAN FARKLI YAPI) TÜRLERİNDE TEK EKİPMAN KULLANIMI.LANYART.EMNİYET KEMERİ.İPTEN YAPILAN YAŞAM HATLARI,DİKEY YAŞAM HATLARI,YATAY YAŞAM HATLARI,EĞİTİM EKSİKLİĞİ,EĞİTMEN EKSİKLİĞİ,DAHA ÖNEMLİSİ YÜKSEKTE YAPILAN ÇALIŞMALARDA YÜKSEKTEN KURTARMA EN ÖNEMLİ VE EN SPESİFİK OLANI.TÜM ÇALIŞMA YÜKSEKTE ÇALIŞMA FAKAT KURTARMA İLE İLGİLİ BİLGİ VE ÇALIŞMA ALANLARINDA BU KONUN NEREDE YER ALDIĞI

Fatih ÖzcanYÜKSEKTE ÇALIŞMA EKİPMANLARI EN 360 STANDART.
İMALATÇI FİRMA VEYA İMALATÇI FİRMANIN AKREDİTE ETTİĞİ KİŞİLER YAPABİLİR .
YÇE EKİPMANLARI GENİŞ BİR YELPAZEDE ELE ALINMALIDIR.ÜRÜNLER FARKLI STANDARTLARDA VE ALT KATEGORİLERDE ELE ALINMALIDIR.
BU BİRAZ ZOR BİR KONU.BU TÜR ÜRÜNLER İÇİN İÇİN BİR ÇALIŞMA YAPACAĞIM KISA BİR SÜRE ZARFINDA ,ORTAKTA KULLANILAN VEYA DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZIN YORUMLAMAMI İSTEDİKLERİ KENDİ BELİRLEDİKLERİ ÜRÜNLERİ SÖYLESİNLER BEN VİDEO ORTAMINDA YORUMLAYAYIM.ÇOK DAHA HIZLI VE KALİTELİ OLUR.

MAHSİN SARPDAĞMahsin bey ilginiz için teşekkür ederim. Birde yazıların tamamını büyük harfle yazmazsanız çok memnun olurum. Hem okuması zor oluyor hemde bazı üyelerce yanlış anlaşılabilir (internet jargonunda bağırmak demek tamamı büyük harfler).

Şok emiciler ile başlarsanız çok güzel olurdu. Kullanılması gereken minimum yükseklik nedir? nelere dikkat etmek lazım? Düşme yüksekliği ve engele olan mesafe nasıl hesaplanır? Sanırım bu konudan çok güzel bir makale çıkabilir.

Fatih Özcanarkadaşlar kusuruma bakmayın bu bilgiler sektördeki tecrübelerimzle ve eğitim bilgileri ile harmanlanmıştır.
çok fazla teknik terim ile sizleri yormak istemem
ben elimden geldiği kadar sade ve yalın şekilde anlatmaya gayret gösterdim.
bu konu çok uzun bir konu çok fazla detay ve standart var.atladığım ve detayda çok fazla kalmak istemedim.sadeleştirdim.
umarım yardımcı olabilmişimdir.saygılar sunuyorum.
kazasız günler dilerim.
* standart :en 354 şok absorber olmayan model ,ayarlanabilir veya sabit lanyart modeli
* en:355 şok absorber olan ayarlanabilen uzunluğu 1.2 mt ile şok absorber dahil lanyart boyu 2 mt geçmeyen
* en:12275 dağcılık ve tırmanış segmentinde kullanılan standartı
* şok absorber: enerji sönümleyici düşme esnasında açılarak düşme sonucu ortaya çıkan enerjiyi 6 kn altına indirerek kişi üzerine gelecek yükü ve enerjiyi azaltan ekipman
* ankraj noktası: emniyetli bağlanma noktası yüksekte çalışmada en az 12 kn :
* düşüş durdurma ve konumlandırma ekipmanıdır
* 1 kn:100 kg
* lanyart perlon uzunluğu:1.2 mt
* lanyart perlon uzunluğu: şok emici dahil:2 mt maksimum?
* lanyart boyu her zaman kısa olmalıdır.lanyart boyu ne kadar kısa olur ise düşüşte, düşme mesafesi o kadar kısa olur
* tüm yüksekte çalışma alanlarında kullanılır fakat çalışma açısı 15 dereceyi geçmemelidir.
* 15 dereceden sonra pandül yani yanal hareket artar ve salınım ortaya çıkar.dikkat edilmelidir.
* ankraj noktası bu değerden sonra değiştirilmelidir.
* ankraj noktası ve lanyart bağlantısı düşme faktörü hesaplanarak lanyart seçimi yapılmalıdır.
* ankraj noktası, lanyard boyu ,düşülebilecek bölgedeki çarpma etkisi, şok absorber boyu,çalışanın boyu,vb değerler her zaman hesap edilmelidir.
* ankraj noktası her zaman faktör 0 baş seviyesinden yüksekte bir ankraj noktasına bağlanmaktır
* faktör1: omuz altı ve göbek hizası
* faktör:2 göbek altı ve ayak hizası
* aramid polyester,polyamid.en:1891 statik halat,izoleli 316 çelik halat malzemeden üretilir.
* yatay kullanım ve keskin kenar korumalı tip ve modellerde üretilir.
* tek kollu lanyartd sadece konumlanma ve alan sınırlandırmada kullanılır.
* çift kollu lanyart tüm yüksekte çalışmalarda emniyet sistemidir.
* aynı standartlarda konumlandırıcı modelleri buunmaktadır.
* lanyardların başında karabina.karga ağzı.leylek ağzı vb.gb.farklı nitelikte en:362 çelik ekipmanlar ile setlenir.
soru: 6 mt altında şok absorberlar sokülmelimidir. çıkarılmalımıdır.?
cevap:kişi yüksekte çalışmada ankraj noktası yani güvenli bağlantı noktası nereye bağlıdır.
faktör kaçtır?
* hiç bir imalatçı bu konu ile ilgili sok absorber çıkarılsın ifadesini kullanmaz.
* bu konuda muallakta kalındığında çalışma mesafesi göz önüne alındığında çalışan şok absorber aksamı karabinasından sökerek şok absorberı lanyardından ayırabilir.
her çalışma alanı ,yüksekliği ,yapılan iş,risk vb gb.değerler değişken olduğu için bu hesaplamalar çalışan tarafından analizi doğru yapılmalıdır. kı
bunu şöyle örnekleyelim: bir aracınız var airbag li aracınız ile 45 km hız ile giderken kaza yaptınız.aracınız çarpmanın şiddeti ile ya açılır ya açılmaz. şiddet yani kuvvet önemli.
aynı araç 60 km hızla çarpar ise o zaman airbag açılır.kuvvet yani şiddet artar.
* 6.75 cm nin altında yapılan çalışmalarda lanyard boyu hesaplaması ve aksilik hesabı her zaman yapılmalıdır.

* emniyet her zaman doğru olanıdır.
*çift emniyet her zaman en doğru olanıdır.