• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yüksekte Çalışabilir Raporu

Ali KİLCİ

Yönetim Grubu
Katılım
12 Ağustos 2014
Şehir
İstanbul
Sertifika
A Sınıfı
Firma
THY Teknik A.Ş.
Bu konu hakkında tarafıma gelen soruları araştırıp sizlere sunuyorum.

-Yüksekte çalışabilir raporu kim tarafından verilir?
-Yüksekte çalışabilir raporunun yönetmeliği hangisidir?
-Yüksekte çalışabilir raporu aldırmak zorundamıyız?

V.B.

Konu hakkında çok fazla söylenimler bulunmaktadır.

"Yüksekte çalışma ile ilgili hiçbir rapor yoktur arkadaşım. Zamanında bir arkadaşımızın uydurduğu bu rapor iş güvenliği ile ilişkili hiçbir mevzuatta geçmemektedir. Ancak işyeri hekimleri şunu yapabilir. Yüksekte çalışma yapacak personellerin işe giriş/periyodik raporlarına ''Yüksekte çalışabilir'' yada ''Yüksekte çalışması uygun değildir'' ibareleri yazdırılabilir." diyenlerde var.

"Yüksekte çalışabilir raporunu meslek hastalıkları hastanesi veriyor." diyenlerde var.

Sonuç olarak evet böyle raporu hem meslek hastalıkları hastanesi verebiliyor hemde işyeri hekiminiz EK2 raporuna yüksekte çalışabilir onayı ekleyebiliyor. Fakat yönetmelik incelemelerimde böyle bir maddeye rast gelmedim. Yani bu raporu aldırmak İYH lere kalan bir durum olduğunun kanaatindeyim. İçerik olarak İYH leriniz değişiklik yapabildiği konusunda yorumlar mevcuttur.

Örnek olması için meslek hastalıkları hastanesinin yüksekte çalışabilir raporunu ekliyorum.
 

Ekli dosyalar

  • YÜKSEKTE ÇALIŞMA RAP..pdf
    199,8 KB · Görüntüleme: 146
ÇSGB'nın mevzuatlarında yüksekte çalışacaklara işe alınmadan önce yapılması gereken tıbbi tetkiklere ilişkin herhangi bir liste var mı ? Yoksa bu internette gezen tüm listelerin dayanağı Sağlık Bakanlığı'nın yönergesindeki ''fiyat listesi'' mi ? Sonuçta bu rapor alınmalı diye bir madde var mı herhangi bir yerde ? Anladığım kadarıyla yok. Bu sadece bu rapor alınmak istenirse uygulanacak ücret tarifesi. Ayrıca bu konuda yetkili hangi bakanlık ? ÇSGB mı yoksa SB mı ?
 
Syn. @baybars
İŞYERİ HEKİMİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK ekinde sizinde kullandığınız/kullanacağınız İŞE GİRİŞ / PERİYODİK MUAYENE FORMU (EK-2) var. Sadece burada bazı tetkikler geçmektedir bunun dışındaki tetkikler işe özel olarak İYH tarafından seçilmektedir. Bunlara ek olarak yüksekte çalışma hakkında ibarenin yazılması da İYH inisiyatifindedir. İYH eğer isterse kendini güvenceye almak için sağlık kuruluşundan böyle bir rapor düzenletebilir. Sizinde dediğiniz gibi benim de bildiğim kadarıyla yüksekte çalışırken illede bu tetkikler olmalı diye bir şey yazmıyor. Raporda gördüğüm sadece bölüm doktorlarının görüşleri alınmış, tabi bunlarda herhalde tetkik yaparak görüşlerini yazmıştır düşüncesindeyim.
 
Ali KİLCİ' Alıntı:
Ali KİLCİ

Öncelikle cevabınız için teşekkürler ...
Peki bu ilave tetkik ve hastaneye sevk konusunda işverenlerin tutumu nasıl oluyor genelde ?
Ben henüz işyeri hekimliğine fiilen başlamadım ...
Halen memurum ve istifa edip işyeri hekimliğine geçsem mi diye düşünüyorum ciddi bir şekilde ...
Bu yüzden işverenlerin bu konularda nasıl davrandıkları konusunu merak ediyorum ...

Ayrıca yüksekte çalışacaklar için değil belki ama inşaatta çalışacaklardan istenmesi gereken ilave tetkiklerle ilgili bir bilgi buldum ... ÇSGB tarafından hazırlanmış olan ''Çalışma Yaşamında Sağlık Gözetimi Rehberi'' isimli kitapta (PDF foratında mevcut) ''İnşaat İş Kolunda Sağlık Gözetimi'' başlığı altında sayfa 121'de bazı ilave tetkikler sıralanmış maddeler halinde ...

Genelde işverenlerin bu ve benzeri ilave tetkik ve uzman hekimi görüşü için hastanelere sevklere tavrı nasıl oluyor acaba ?...
 
Benim gördüğüm işverenler İYH nin istemiş olduğu tetkikler için hayır bu olmaz demiyor çünkü nedir ne değildir neden yapılır bu konu hakkında bilgileri olmuyor. Fakat bazı sivri akıllı arkadaşlar var patrondan çok patroncu olanlar diyor ki "Yaa ne kadar çok tetkik yaptırıyoruz. Hepsi ayrı ayrı para..." (özellikle belirteyim eğer ki işverenin tetkikler için (aslında kendisinin karşılaması gereken para) cebinden para çıkmıyorsa onlar için ne yaptırdığınız önemli olmuyor. İsterseniz gebelik testi yaptırın. :)) bu durumda işverende ister istemez soruyor bu neden yapılıyor bunun amacı ne diye. Sizinde bunlara cevaplar verebilmeniz lazım. Böyle olduğunda işveren bana kanun maddesi söyle, nerede yazıyor der. Ama biliyorsunuz İYH lerin kendi görüşleri de vardır. İşyerindeki bir durumu tespit edebilmek için mecburen tetkik istemeniz gerekebilir. Bunun içinde işyerindeki tehlikeli maddeleri ve durumları bilmeniz gerekir.
Maaş konusunda memurluğu bırakacak kadar uçurum varsa düşünülebilir.
 
Üst