Musa Kamil Ekin
Yönetim Grubu
- Katılım
- 6 Nisan 2015
- Sertifika
- C Sınıfı
- Firma
- BelKo ltd.şti.
Günümüzde ve geçmişte kullanılan birçok yük kaldırma sistemi, yarardan çok zarar verebiliyor. Çünkü kullanılan malzemeler riski azaltmadığı gibi, riski daha da artırıyor. Bu sebeple yük alırken bazı önemli hususlara dikkat etmeliyiz
Yük asansörleri, hidrolik kaldırma ekipmanları grubundan olup halk arasında “Yük Asansörü” diye bilinse de, aslında yük platformudur. Yük Platformları son gelişen teknoloji ve talepler arasında belirleyici sebep olan “güvenilir” ve “kaza riski en az” tercihleri hidrolik kaldırma ekipmanlarını ön sıraya geçirmektedir. Yıllardır var olan kaldırma ekipmanları, zaman içerisinde yerini yeni teknolojilere ve faydalı ürünlere terk etmektedir. Hala günümüzde ve geçmişte de kullanılan birçok yük kaldırma sistemleri yarardan çok zarar vermektedir. Çünkü kullanılan malzemeler riski azaltmadığı gibi riski daha da artırmaktadır.
Yük platformunda dikkat etmemiz gereken hususlar:
- İlk olarak kaldıracağımız yükü iyi bilmemiz gerekiyor. Gereksiz büyüklükler veya kaldıracağı kg kapasitesini iyi bilmemiz gerekir.
- Yük Asansörü monte edilecek yerde güçlendirmeye dikkat edilmesi gerekir
- Kullanılacak malzemelerin sertifalık ve güvenilir malzemelerden tercih edilmelidir.
- Yük platformlarında, konu yük olduğu için seçilecek malzemenin de iyi tercih edilmesi ve iyi bir mühendislik analizinin olması gerekmektedir.
- Yük asansörlerinde Asansör rayı ve pateni çok verimli bir çalışma yaratmamaktadır.Bu sebeple NPU ray ve içine de tornada işlenmiş teker kullanılmalıdır. Çünkü raylar çabuk deforme olmakta ve bu da yük asansörlerinin çalışırken sarsıntıya sebep olmaktadır.
- Kullanılacak zincir çift sıra forklift zinciri olmalıdır
- Piston strok iyi hesaplanmalı ve çift tahrikli piston sistemi olmalı
- Hortum patlatma valfi kesinlikle olmalı
- Yük asansörleri kumandaları “bas-gönder”, basılı tut – gönderme sisteminde olmalıdır. Kesinlikle otomatik kumanda sistemi kullanılmamalıdır.
- Hız seviyesi asansörden daha yavaş olmalıdır. Aşırı hız sarsıntıya ve kaza sebep olur.
- Rayların olduğu kısımda yük asansörlerinde cesan tel veya sacdan koruma olmalıdır. Çünkü platformun en hareketli ve mekanizmanın çalıştığı yer ray kısmıdır. Tedbir amaçlı kapatılmalıdır.
- Kuyu boşluğu koruma altına alınmalı ve iş güvenliğine uygun tedbirler alınmalıdır.
- Yük platformunda korkuluk yüksekliği cm’yi geçmemelidir.
- Kabin koyulması kesinlikle yasaktır.
- Kapılar gözenekli ve pencere sisteminde olmalı. Yük asansörlerinin başlangıç ve bitiş yerlerine vardığını gözlemci görebilmelidir.