• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yetişkin Eğitiminin Temel Prensipleri: (2) ( Av. Hüseyin Numan Bilir )

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
(21/07/2016 GÜNÜN BİLGİSİNDEN DEVEMLA)

5. Yetişkin için zaman çok önemlidir; bir çocuk, zamanı “doğumdan şu ana kadar” olarak algılarken; bir yetişkin, zamanı “şu andan ölüme kadar” şeklinde değerlendirir. Bu yüzden yetişkin eğitimcileri zamanı çok iyi değerlendirmelidir (bir şeyi zamanında başlayıp zamanında bitirmek, zaman cetveline uygun hareket etmek, zamanı kullanma konusunda esneklik göstermek vs.).

6. Yetişkinle öğrenme kabiliyetinin gerilemesi arasında zorunlu bir ilişki yoktur; sorulan soruya verilen cevabın doğruluğu zorunlu olarak yaşlılığın bir sonucu olarak etkilenmez, ama cevabın hızı etkilenir.

7. Yetişkin eğitiminde en büyük engel görme veya işitmedir; insanlar yaşlandıkça daha fazla ışığa ihtiyaç duyarlar, 50 yaşındaki bir kişi 20 yaşındaki bir kişiye göre %50 daha fazla ışığa ihtiyaç duyar. Yine yaşlı bir kişi hızlı bir konuşma ile karşılaştığında %45’e kadar olan anlama düzeyini kaybedebilir.

8. Yetişkin eğitiminde ihtiyaçların teşhisi, planlanması ve değerlendirmesi işi yetişkinlerin kendilerine bırakılmalıdır; yetişkin eğitimi, işbirliği ruhu içinde gerçekleştirilmelidir.

9. Yetişkin eğitiminde öğretmenin görevi sadece “rehberlik” etmektir; öğretici durumda olan kişinin sahip olduğu kişisel değer ler ya da öncelikli hususların yetişkinleri etkilemeye ya da onların beyinlerini yıkamaya yönelik faaliyetlerin yeri yoktur. Sonuç olarak yetişkin eğitimcileri şu özellikleri ile tanımlanmaktadır;

• Sıcak kanlıdır, kursiyerlerini sever, kursiyerlerine ihtimam göste rir, kabul eder ve benimserler.

• Kursiyerlerinin kendi planlama selahiyetlerine karşı büyük saygı duyarlar ve bu konulara müdahale etmezler.

• Kendilerini öğrenen kişiler olarak eşit görürler.

• Değişmeye ve yeni tecrübelere açıktırlar ve yardım ettikleri faaliyetlerden öğrenmeyi araştırırlar.

Yetişkin öğrenme engelleri

1- Olumsuz eğitim ortamı
2- İlgi duymama
3- Uyumsuzluk
4- Kendisine yararlı olacağına inanmama
5- Öğrenme hızını zorlama
6- Sosyal statü ve görünüşünü uygun bulmama
7- Korkma
8- Bunalma
9- Öfke
10- Baskı



22/07/2016 GÜNÜN BİLGİSİ
Yazan:Av. Hüseyin Numan BİLİR
 
Üst