• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeni başlayacak bir isg uzmanı hakkında...

Üyeler Görebilir
Merhaba,
Anadolu üniversitesi açıköğretim okuyorum. Malum okulda ne kadar ileri seviye eğitim verildiği ortada. Şu an ikinci sınıf olmama rağmen bir çok detay hakkında bilgim yok. Okuldan daha çok internette siz değerli yazarlarımızın bilgilerini okuyarak daha çok bilgi ediniyoruz.

Benim sormak istediğim bir kaç soru olacak.

*Okuldan mezun birisi ilk önce kariyernet gibi iş yerlerine bakıpta mı iş bulmalı yoksa OSGB başvuru yaparak tecrübe mi edinmeli?

Diyelim ki tercihimizi normal direk işletmede çalışarak devam etmek istiyorum.

Bir isg uzmanı 55 kişilik bir işletmede tekstil üretiminde çalışıyor olsun. (En son tehlikeli sınıftada çalışılıyor diye biliyordum)

İşe başladığımızda kontrol etmemiz gereken evraklar nelerdir?
İsg kurulu, destek elemanı seçimi yapılacak.
İlk yardım personeli eğitimi için dışarıdan destek alınacak.
Dışarıya giden montaj veya servis elemanlarının isg eğitim belgelerini biz mi vereceğiz yoksa kurumdan mı alacaklar?
İşletmede neleri kontrol etmem gerekiyor bunun için bir kontrol listesi var mıdır?
Üniversitede yönetmelikler ve kanunlar ile ilgili 3 4 ders var oda yüzeysel olarak. Bir isg uzmanının öğrenmesi gereken en önemli yönetmelik ve kanunlar hangileri? Bunları bilmeden asla işe başlama diyebileceğiniz yönetmelikler nelerdir?
İş yerinde hazırlanması gereken dokümanlar nelerdir? Bu dökümanları hazırlarken referans alabileceğim bir kaynak var mıdır?
Çalışanların KKD seçimleri kontrol ederken standartlar nelerdir ve hangi çalışan hangi KKD kullanması gerektiğini nasıl bileceğiz?
Saha kontrolü yaparken neleri kontrol etmemiz gerektiğinin bir listesi var mı?
Son soru bir eksiğim olup olmadığını nasıl anlayacağız?

Sanırım bu soruların cevaplarını tam anlamı ile öğrenir isem %75 oranında isg uzmanı olmuş olurum diye düşünüyorum.
Cevapları sabırsızlık ile bekliyorum.
İyi forumlar teşekkürler herkese...
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar,

Sorularınıza tecrübem ışığında cevap vermeye çalışayım.

kariyer.net, çevreniz, linkedin vb. ağları kullanarak iş bulabilirsiniz. Birçok aktivite olan bir şirkette de güzel tecrübe kazanabilirsiniz, iyi bir OSGB'de de. Fakat bence önemli olan tehlikeli yada çok tehlikeli işlerde imkanınız varsa iş bulmanız. Tecrübeme dayanarak söyleyebilirim ki bu tehlike sınıflarında işin doğası gereği daha çok riski yönetme fırsatı bulabilirsiniz.

Bu konuda Türkiye'de aktif çalışan @Üyeler'imiz eminim benden daha iyi katkı sağlayacaktır. Nacizane tavsiyem aşağıdaki evrakları inceleyerek başlamanızdır.

İSG Klasöründe Bulundurulması Gereken Evraklar
  1. İSG-Katip Sözleşmeleri
  2. İSG Yıllık Çalışma Planı
  3. İSG Yıllık Değerlendirme Raporu
  4. Onaylı Defter
  5. Risk Değerlendirme Raporu
  6. Acil Durum Planı ve Ek Belgelere Ait Dokümanlar
  7. Tatbikat Tutanakları
  8. Kurul Toplantı Tutanakları
  9. İSG Talimatları
  10. İş Kazası ve Olay Kayıtları
  11. Yıllık Eğitim Planı
  12. İSG Eğitim Kayıtları
  13. Sağlık Raporları
  14. Çalışan Temsilcisi Seçim/Atama Belgeleri
  15. KKD Zimmet Tutanakları
  16. Periyodik Teknik Kontrol ve Test Raporları
  17. Ortam Ölçüm Raporları
  18. Patlamadan Korunma Dokümanı
  19. Operatör Belgeleri
  20. Malzeme Güvenlik Bilgi Formları
  21. Not: İşletmeye özel belgeler eklenebilir.
Bir üst madde de ekip görevlendirmeleri altında değerlendirilebilir bu konu. İlgili yönetmelikleri okumanızı öneririm.

Bir üst madde de ekip görevlendirmeleri altında değerlendirilebilir bu konu. İlgili yönetmelikleri okumanızı öneririm.

Mesleki yeterlilik gereken iş kolunda çalışıyorsa personel, MYK belgelerinin var ve geçerli olduğundan emin olunuz. Bunun haricinde dışarı görevlendirmelerde çalışanınıza görevlendirildiği yerin tehlike sınıfına uygun eğitim verdiğinizden emin olunuz.

Buna doğrudan bir ceap vermek zor. İşletmenin ortamına, kullanılan ekipmanlara, makinelere, bina ve eklentilerine bağlı olarak kontrol edeceğiniz konular değişebilir. Kontrol listeleri bulup yararlanabilirsiniz tabi ama hiçbir kontrol listesinin işletmenize uygun olduğundan emin olmadan kullanmanızı tavsiye etmem.

Çalıştığınız işletmeye göre değişecektir. Bazı yönetmelikler size uygulanabilir olmayabilir. Aşağıya bir liste ekliyorum. Kanunlardan ve genel yönetmeliklerden başlayabilirsiniz.
https://www.isgturkiye.com/konu/is-sagligi-ve-guvenligi-mevzuat-listesi.11230/

Yukarıda belirtilen klasörde bulunması gereken evraklar.

Çalışanların KKD seçimleri, EN, ISO ve TSE gibi standartlara uygun olarak yapılmalı ve risk değerlendirmesi ile çalışma alanına göre belirlenmelidir. Örneğin, kimyasal işlerde kimyasal geçirmez eldiven ve maske, kaynak işlemlerinde ısıya dayanıklı eldiven ve kaynak gözlüğü, yüksekten çalışmalarda emniyet kemeri kullanılır. Çalışanların maruz kalabileceği fiziksel, kimyasal ve mekanik riskler analiz edilerek uygun KKD seçilir ve zimmetle teslim edilir. Ayrıca, çalışanlara doğru KKD kullanımı eğitimi verilmeli ve kullanım düzenli olarak denetlenmelidir. Burada anahtar çalışma risk analizi, KKD risk analizinde önlemlerin bir sonucudur.

İşletmeye, makinelerinize, ekipmanlarınıza ve uygulanabilir yasal gerekliklere göre değişir.

Hiçbir zaman anlayamazsınız. Elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Destekleyici araç olarak işveren de aynı fikirdeyse belirli aralıklarda gönüllü dış denetim hizmeti alabilirsiniz. Bunun sertifikasyon için olması gerekmiyor.

Yukarıda yazılanlara tam olarak hakim olursanız katılıyorum. Ama hepimiz insanız gözümüzden kaçanlar olabilir. Bu yüzden elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerekir. Mesleğin başlarında en önemlisi bence kimlerle çalıştığınız. İyi ekiplerle ve yöneticilerle çalışırsanız gelişirsiniz, aksi olursa geliştiğinizi sanırsınız.

Umarım cevaplar yardımcı olur kariyer yolculuğunuzda...
 
Üst