• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeni Asansör Standartlari, En 81-20/50...

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Avrupa Komisyonu, 20 Nisan 2016’da EN 81-20 ve EN 81-50 standartlarını yayınladı ve 31 Ağustos 2017 tarihinde sona erecek bir geçiş süreci belirledi. Bu tarihten sonra EN 81-1+A3 ve EN 81-2+A3 standartlarının bir geçerliliği kalmayacak, asansörlerin, makine dairesi, kuyusu ve kuyu dibi bölgesi ile birlikte bir bütün olarak EN 81-20/50 standartlarına uygun olması gerekecek.

Peki, yeni standartların zorunlu hale getirdiği yenilikler var mı? Elbette ki var. Yeni standartların içerikleri, getirdiği yenilikler hakkında, sektörümüzün değerli uzmanları, makaleler yazdılar, eğitimler ve seminerler düzenlediler. Bu konuda emeği olan tüm sektör üyelerine, uzmanlarına, kurumlarına teşekkür ederim.

Yeni standartlar hakkında yapılan bir çok tanıtım ve eğitim çalışmasından sonra, burada tüm yenilikleri bir kez daha yazmak gerekli olmadığı gibi, bir kısım yeniliklere de değinmenin faydalı olacağı kanısındayım. Örneğin, makine mekanları ve kuyuda gerekli aydınlatma şiddeti daha netleşti. Makineye bakım kabin üstünden yapılıyorsa, ihtiyaç doğrultusunda yeni gereklilikler istendi. Kuyu dibinde, acil durdurma butonu, bakım kumandası hakkında şartlar tespit edildi. Kuyu dibi merdiveninin özellikleri netleştirildi. Kuyu dibi boşluğuna erişmek için gerekecek kapı ile ilgili şartlar belirlendi. Kabin üstü ve kuyudibi yaşam alanları ile ilgili yeni şartlar tespit edildi. Kat kapılarının sarkaç deneyini geçmiş olmaları şartı getirildi. Kabin kapısının kilit açma bölgesi dışında belli bir kuvvet uygulanıncaya kadar açılmaması şartı getirildi. Yazdıklarımızın yanı sıra daha bir çok detay ve yenilik var. Bir de UCM artık çok net şekilde bir güvenlik komponenti.

Yeni standartlar, asansörlerin, kullanıcı, bakım personeli, denetim/muayene personeli için daha güvenli olmasını amaçlıyor. Yeni standartlar doğru uygulandıkça asansörlerimiz hepimiz için daha güvenli hale gelecek. Evet, doğru uygulandıkça asansörler daha güvenli hale gelecek. Peki, asansör sektörünün paydaşları, iş veya özel hayatının bir yerinde asansör ile temasta olan insanlar, kurumlar, firmalar yeni standartları, kullanma, uygulama konusunda ne kadar hazır? Baş döndürücü hızla devam eden inşaat projeleri, yeni standartlara ne kadar uygun? Tasarım aşamasında olan projeler yeni standartlara uygun planlanıyor mu? İç pazar ihtiyaçlarını karşılamanın gerekliliği ile birlikte, artık ihracatın sektör için her geçen gün daha fazla önem arz ettiği günümüzde, üreticilerin ürünleri yeni standartlara uygun hale getirildi ve onaylandı mı? Rekabetin çok yüksek olduğu, montaj sürelerinin her geçen gün daha fazla önem arz ettiği montaj sektöründe, asansör taahhüt, montaj firmalarının, satış, tasarım, satınalma ve montaj departmanları, doğru ürünü anlatıp, tasarlayıp, satınalıp, montajını yapmaya hazır mı? Önemli olduğunu düşündüğüm son iki soru: Komponentlerin standartlara uygunluğunu test edip onaylayan, montaj firmalarını yetkilendiren, asansörlerin yasal muayenelerini yapan belgelendirme kuruluşları, mauyene kuruluşları, söz konusu kuruluşların sahada çalışan uzmanları yeni standartlara hazır mı? Yönetmeliği ve standartları uygulayan ülkelerde, uygulatıcı otoriteler yeni standartlara ne kadar hazır? Çok soru sorduk, burada noktalayalım.

Yukarıdaki sorulara ilgi sektör unsurlarının rahatlıkla “Evet” diyebildiğini veya evet diyebilmek için gerekli önlemleri alacağını temenni ediyor, sağlıklı ve güvenli günler diliyorum.

Mevcut asansörler
Şu an kullanımda olan asansörler bu yeni kanundan etkilenmeyecek olup EN81-1ve EN 81-2 standartlarına göre hizmet verecektir.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


VİDEO BU YAZIYA AİT DEĞİLDİR...

 
eski asansörler için eski standartlar geçerli. Eski standartlar üreticilerin elinde vardır,ama sanırım yeni üreticilecek ve montajı yapılacak asansörler için üreticiler yeni standartları değerlendirecektir diye düşünüyorum
 
upload_2017-2-14_13-55-46.png
Yeni EN 81-20 ve EN 81-50 standartları yolcu ve yük asansörlerine uygulanacaktır. 1 Eylül 2017'den itibaren kullanıma sunulacak olan tüm asansörler yeni standartlarla uyumlu olmak zorunda olacaktır. Yeni normlar hem yolcular hem de bakım personelleri için konfor ve güvenliği arttırmayı amaçlamaktadır.


Önemli değişikliklerle ilgili bazı notlar
Yolcu güvenliği ve konforu

  • Küçük objelerin sıkışmasını önlemek için ışık perdesinin aralığı geliştirildi.
  • Kabin içlerinin yangına karşı dayanıklı olması için yüksek gereklilikler
  • Kabin duvar ve kapılarının sağlamlığının arttırılması
  • Kabin içi aydınlatmanın artması
Bakım personeli güvenliği

  • Kuyu üst boşluğu ve kuyuda daha geniş güvenli alanlar
  • Kuyu üst boşluğunda stop butonlu zorunlu asansör kontrol paneli
  • Kuyuda daha iyi aydınlatma
 
Üst