• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mahkeme Kararı Yargıtay 12. ceza dairesi mesleki yeterlilik belgesi kararı

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU NEDİR? (1)
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaştı. Kanun 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yaptı.

Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olmuştur. Kanuna göre, Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır. Ancak Millî Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bağlılarında görevli yükümlü erbaş ve erler ile yurt içi ve yurt dışındaki harekâtlarda görevli uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve erler için birinci fıkradaki meslekî yeterlilik belgesi şartı aranmamaktadır.

Ayrıca Bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının görev alanlarını ilgilendiren mevzuatta ilgili maddede belirtilen hususlara ilişkin gerekli düzenlemeler maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on iki ay içinde yapılmalıdır. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna ilişkin denetimler iş müfettişlerince yapılır. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna ilişkin hükümlere aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürü tarafından her bir çalışan için idari para cezası verilir. 2024 yılı için idari para cezası 4972 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

Belge Zorunluluğuna İlişkin;

HANGİ MESLEKLERDE MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ARANACAKTIR? (1)
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 25/05/2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte, 24/03/2016 tarihinde yayımlamış olduğu ikinci tebliğ ile 8 meslekte, 26/09/2017 tarihinde yayımlamış olduğu üçüncü tebliğ ile 33 meslekte, 11/11/2018 tarihinde yayımlamış olduğu dördüncü tebliğ ile 36 meslekte, 03/10/2019 tarihinde yayımlamış olduğu beşinci tebliğ ile 26 meslekte, 9/4/2021 tarihinde yayımlamış olduğu altıncı tebliğde 40 meslekte ve 31.12.2021 tarihinde yayımlanan yedinci tebliğde ise 21 olmak üzere toplam 204 meslekte belge zorunluluğu bulunmaktadır. Yedinci tebliğ ile 21 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (30/12/2022 tarihinden itibaren) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.

BU KARARIN ÖZETİ NEDİR, NE ANLAMA GELİYOR?
Bu Yargıtay kararında, taksirle öldürme suçu ele alınmıştır. Olayın özeti şunlardır:
  • Ölen işçi, elektrik teknisyeni olarak çalışmaktaydı; ancak bu iş için gereken mesleki diploma veya eğitim belgesine sahip değildi.
  • Elektrik tesisatının bağlı olduğu panoda kaçak akım rölesi bulunmuyordu. Ayrıca ölenin olay sırasında yalıtımlı eldiven gibi koruyucu ekipman kullanmadığı belirtilmiştir.
  • İşveren, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli tedbirleri almadığı ve denetim görevini yerine getirmediği için kusurlu bulunmuştur.
  • Yargıtay, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ilgili maddelerine atıf yaparak, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde mesleki eğitim alma zorunluluğu olduğunu vurgulamıştır. Öleni bu şartlara aykırı bir şekilde çalıştıran sanık hakkında bilinçli taksir hükümlerinin uygulanmaması bozma sebebi olarak değerlendirilmiştir.
Mahkeme, işverenin kusurlu olduğunu, mesleki eğitimsiz bir çalışanı tehlikeli bir işte çalıştırdığı için bilinçli taksir hükümlerinin uygulanması gerektiğini belirterek, yerel mahkeme kararını bozmuştur.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view spoiler content!

Kaynak: (1)
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst