• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

RY Yanıcı Sıvılar - Benzin -51-

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Benzin, en yaygın üretilen ve kullanılan yanıcı bir sıvıdır. Hemen hemen herkes tarafından ve sık sık kullanıldığından, kişilerin benzinin tehlikeli özelliklerine aşina oldukları varsayılır. Ancak, aşinalık tehlikelerin küçünsenmesini (veya en azından dikkatsizlikleri) doğurabileceği için, bu son derece tehlikeli maddenin özelliklerinin yeniden gözden geçirilmesinde yarar vardır. Şimdi onun hatırlanması gereken kısa ama önemli bazı özellikleri:
  • Benzin bir sıvı olarak yanmaz. Yanan, sıvının buharlarıdır.
  • Buharlar genellikle gözle görülemez, ancak sık sık uzakta bulunan bir ateşleme kaynağına bile ulaşabilirler. Bu nedenle benzin, faal haldeki herhangi bir ateşleme kaynağına çok uzak bir mesafede konuşlandırılmalıdır.
  • Benzin, -45°F (takriben -43°C) kadar düşük sıcaklıklarda bile yeterince buharlaşarak harici bir ateşleme kaynağından tutuşabilir. Başka bir deyişle, - 45°F (-43°C) altında çalışılmadığı sürece tehlikeli buharlar hemen her an salınmaktadır.
  • Benzin buharları havadan daha ağırdır. Buharlar bir sıvı gibi akarak zemin katına yayılır. Bu nedenle benzin buharları drenaj hatlarında, kanalizasyon kanallarında, bodrumlarda ve binanın diğer düşük noktalarında toplanma eğilimi gösterir.
  • Benzin buharlarının yanabilmesi için önce hava ile karışması gerekir. Ateşlenebilir bir karışım yapması için ise çok fazla benzine gerek yoktur. Hava-gaz karışımı hacim olarak % 1,4 kadar benzin içeriyorsa, karışım bir infilak şeklinde ateşlenebilir.
  • Bu potansiyel enerji ile, bir galon (takriben 3,8 litre) benzinin çok sayıda dinamit çubuklarına eşit olduğu ifade edilmektedir.
  • Bir benzin - hava karışımı sıcak bir yüzeyde, için için yanan sigara gibi bir nesne ile, açık bir alevle, hatta statik elektriğin oluşturduğu bir kıvılcımla ateş alabilmektedir.
  • Benzine dokunulmak zorunda kalınırsa hijyenik kurallara riayet edilmelidir. Benzin ile temas etmiş elleri ve diğer alanları yıkayınız. Benzin buharları, bilinen bir kanserojen olan benzen kimyasalını içerir, bu nedenle uzun süreli solunumundan kaçınınız.
Benzinin yol açabileceği bir felaketi önlemek için ne yapabilirsiniz?

Benzinle temas halinde ve onu kullanırken aşağıdaki tavsiyelere uyunuz:

  • Yakıt olarak kullanılması öngörülen benzini, bu amaç haricindeki amaçlar için asla kullanmayınız. Bir temizleme çözücüsü, leke çıkarıcı olarak asla kullanmayın!
  • Benzini, (UL, "Underwriters Laboratories" approved safety cans) gibi) iş emniyeti ile ilgili kuruluşlarca onaylanmış bidonlarda muhafaza ediniz.
  • Benzine yakın yerlerde asla sigara içmeyin. Yakıt doldurmadan önce tüm donanımları kapatınız ve soğumaları için bekleyiniz. Tüm yakıt hortumlarını, boruları ve pompaları sık sık kontrol edin. Kaçak ve sızıntıları derhal önleyiniz!
Benzin, onu çok tehlikeli kılan özellikleri nedeniyle yakıt olarak kullanılmaktadır. Kolayca buharlaşır, kolayca tutuşur ve ateşlendiğinde güçlü bir patlayıcıdır. Hergün kullandığımız bu çok uçucu sıvının yakınlarında iken asla ilgisiz, boşveren bir bir davranış sergilemeyiniz.

Kaynak
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


 

Ekli dosyalar

  • -51- Yanici Sivilar-Benzin.doc
    116 KB · Görüntüleme: 5
Üst