• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yağmurda sürüş önerileri

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Bu öneriler sizi ve yolcularınızı ıslak yollarda emniyette tutar.

1. Düzenli olarak lastiklerinizi kontrol edin...
Her zaman yola çıkmadan önce lastiklerinizi kontrol edin. Aşağıdaki bakımı düzenli olarak yaptığınızdan emin olun:

Lastiklerinizin hava basıncını uygun seviyede tutun. Lastikleriniz için doğru hava basıncı, araç üreticisi tarafından belirlenir ve araç kapı içinde, torpido gözünde ya da benzin kapağında bulunabilir. Bu, aynı zamanda kullanım kılavuzunda da belirtilmiştir. Lastiğinizin yanında belirtilen numara lastiğiniz için tavsiye edilen hava basıncı değildir - Lastik için en yüksek hava basıncıdır. Lastiğinizin hava basıncını ayda bir kez kontrol etmelisiniz.

Lastiklerin diş derinliğini kontrol edin. Uygun diş derinliği savrulmaları ve suda kızaklamayı engellemeye yardım eder.

2. Yavaşlayın
Yağmur yağınca, kirle ve yağla birleşerek patinaj için mükemmel kayma koşulları oluşturur. Patinajı önlemenin en iyi yolu yavaşlamaktır. Yavaş hızda yol almak, lastiğin sırtının yolla daha çok temas etmesini sağlayarak daha iyi bir çekiş gücüne ulaştırır.

3. Bir patinajdan nasıl kurtulacağınızı bilin
Patinaj en dikkatli sürücülerin bile başına gelebilir. Aracınız kayarsa, frenlere asılmamak gerektiğini hatırlayın. Anti-kilit frenleme sisteminiz varsa (ABS) frenleri pompalamayın. Onun yerine, frenlere sertçe sabit basınç uygulayın ve aracı kayma ile aynı yönde yönlendirin.

4. Önünüzdeki araçla aranızda mesafe bulundurun.
Yağışlı hava sürüşünde esas yönlendirme kontrollerini direksiyon, debriyaj, fren ve gaz pedalını nazik kullanmak; hataların ve acil durumların daha kolay oluşabileceğini hesaba katmak gerekir. Güne yağmurla başladığınızda ayakkabılarınız ıslak olacak ve pedallardan kolayca kayabilecektir. Motoru çalıştırmadan önce ayakakbınızın tabanını kauçuk paspasa ya da halıya sürterek kurutun. Her motorlu araç sürücüsü, ön ve arka farlarının, stop lambalarının ve sinyallerinin düzgün çalıştığını düzenli olarak kontrol etmelidir. Fren için daha çok mesafe gerektiğinden, öndeki aracın çok yakınında gitmemek önemlidir. Frenleme için daha çok mesafe gerektiğinden, önünüzdeki aracı yakından takip etmemek önemlidir. Kendiniz ve önünüzdeki araç arasında 2 araç uzunluğundan biraz daha fazla mesafe bırakın.

5. Aracınızı önünüzdeki aracın lastik izlerinden sürün.
Fren kullanmaktan kaçının. Mümkün olan her fırsatta ayağınızı gaz pedalından çekerek yavaşlayın. Ön farlarınızı hafif yağmurda dahi açık tutun. Bu sadece sizin yolu görmenizi değil, diğer sürücülerin de sizi görmelerini sağlar. Eğer aracınızın gündüz açılan farları varsa arkanızdaki araçların sizi daha iyi görmeleri için onları açmalısınız.

6. Seyahatiniz için hazırlanın
Yağışlı hava sürüşünde esas yönlendirme kontrollerini direksiyon, debriyaj, fren ve gaz pedalını nazik kullanmak; hataların ve acil durumların daha kolay oluşabileceğini hesaba katmak gerekir. Güne yağmurla başladığınızda ayakkabılarınız ıslak olacak ve pedallardan kolayca kayabilecektir Motoru çalıştırmadan önce ayakakbınızın tabanını kauçuk paspasa ya da halıya sürterek kurutun. Her motorlu araç sürücüsü, ön ve arka farlarının, stop lambalarının ve sinyallerinin düzgün çalıştığını düzenli olarak kontrol etmelidir.

7. Suda kızaklamanın nasıl engelleneceğini ve onunla nasıl başa çıkılacağını öğrenin.
Suda kızaklama, lastiklerinizin önündeki su birikmesi arabanızın ağırlığının yolu açmasından daha hızlı olduğunda meydana gelir. Suyun basıncı aracınızın havalanmasına ve lastikleriniz ve yol arasındaki ince su katmanı üzerinde kaymasına neden olur. Bu noktada aracınızın yolla teması tamamen kesilebilir ve şeridinizin dışında ve hatta yolun dışında kayma ve sürüklenme tehlikesine girersiniz. Suda kızaklamayı önlemek için, lastiklerinizin hava basıncını uygun düzeyde muhafaza edin, lastiklerinizde yeterli diş derinliğini koruyun ve lastiklerinizi gerektiğinde değiştirin, yollar ıslakken yavaşlayın ve su birikintilerinden uzak durun. Önünüzdeki araçların bıraktığı lastik izlerinin üstünden gitmeye çalışın. Eğer kendinizi suda kızaklarken bulursanız, ani frenleme ya da dönüş yapmayın. Bu, aracınızı bir savrulmaya maruz bırakabilir. Araç yavaşlayana kadar ve siz yolu tekrar hissedene kadar ayağınızı gaz pedalından yavaş yavaş gevşetin. Eğer frenlemeniz gerekirse, usulca hafif pompalama hareketleriyle yapın. Eğer aracınızın ABS'si varsa, normal şekilde fren yapın; aracın bilgisayarı gerekli olduğunda bir pompalama hareketi taklit edecektir.

8. Yağmur çok şiddetlenirse, durun!
Şiddetli yağış, ön camda neredeyse sürekli bir sudan tabaka bırakarak cam sileceklerine fazla yük bindirebilir. Sizin aracınızın diğer araçlar tarafından görünebilirliği, yolun kenarları ya da diğer araçlar, güvenli mesafeden görünemeyecek kadar kısıtlı olunca, kenara çekmenin ve yağmurun hafiflemesini beklemenin zamanıdır. En iyisi korunaklı bölgelerde ya da dinlenme bölgelerinde durmaktır. Eğer yolun kenarı tek seçeneğiniz ise, olabildiğince uzağında kenara çekin ve fırtına geçene kadar bekleyin. Ön farlarınızı yanık bırakın ve flaşörlerinizi diğer sürücüleri uyarmak için çalıştırın.

9. İlk yağmurlar yolu çok kaygan yaparlar.
İlk yağmurlar, kuru yolun üstündeki çamur ve yağ, suyla birleştiğinde oldukça kaygan bir katman oluşturduğu için, üzerinde sürüşü en zor yol haline getirir. Sürücüler araçlarının üstündeki kontrollerinin azaldığını ve yağmur başladıktan sonraki ilk yarım saat daha da dikkatli olmaları gerektiğini göreceklerdir.

10. Bulutlu hava görüşü azaltır.
Diğer araçları geçerken ek önlemler alın.

11. Durgun su üstünde araba kullandıktan sonra frenlerinizi kurutun.
Aracınızı fren balatalarınızı ıslatacak kadar derin su üzerinden geçirmek zorunda kalırsanız, frenlerinizi kurutmak için yavaşça frenlerinize dokunun.

12. Yorgun olduğunuzda araba kullanmayın.
En az her iki saatte ya da her 150 kilometrede bir dinlenmek için durun.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst