• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

RY Vinç Bomları Ve Gerilim Hatları -199-

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Bugünkü konumuz “Elektrik Çarpması” ya da “Vincin Bomu Yüksek Gerilim Hattına Çarparsa Neler Olabilir.”

Çoğunuz inşaat sektöründe zaman geçirmiş kişiler olarak bir kaza sonucu ölmüş veya ciddi şekilde şoka maruz kalmış veya yanmış birilerini biliyorsunuzdur. Bunun nedeni genellikle eksik karar veya unutkanlıktır. Bir iş planlanırken enerji hatlarının yeri ve voltajları tespit edilmelidir. Hazırlıklar mevcut akımı kapatarak tehlikeyi ortadan kaldırmak veya güvenli prosedürleri uygulayarak tehlikeyi en aza indirmek için yapılmalıdır. Akımın kapalı olduğundan emin olun ve enerji hatları etrafında çalışırken uygulanan güvenli prosedürleri öğrenin.

TİPİK BİR OLAY (VAKA)

Unutkanlık yeterince kötüdür. Ama aşağıdaki örnekte gösterildiği gibi yanlış karar daha da kötüsüdür: Çalışma alanındaki bir değişim, enerji hattının altında vinç kurulmasını gerekli kıldı. Havada oluşan parlama ile vinç ileri doğru yalpaladı ve durdu. Görünüşte enerji hattı ile vinç arasında tellere çarpmadan bomu indirecek yeterli mesafe vardı. Ama bom engeli aşamadı. (inmedi)

KİM HATALIYDI?

Yanlış kararın suçlusu kimdi? Operatör ve kaldırma işlemine rehberlik edip sinyalleri veren kişi dahil tüm ekip. Bu kişiler ne yapmışlar? Açıkçası vinci daha uzakta geride durdurmuşlar. Ayrıca bom indirilirken bloğun çok yakınında gözlemlemişler ve bom tellere vururken operatöre durması için sinyal vermişlerdir. Bunu yapmış olsaydılar bir aksilik olmadan vinç bomunu indirebilirdi.

Ama operatör ne yaptı? O bomu indirirken ve kaldırırken bom açısını ve yayı biliyordu. Operatör yerdeki kişilerin eksik kararına rağmen görüş alanını sağlamak için yeterli mesafeye sahip olmalıydı. Tüm mürettebat tarif edilen durumda olduğu gibi meydana gelen kazaların önlenmesi için sorumluluğu paylaşmaktadır. Önce kendilerini ikincil olarak da diğer insanları korumak için tüm ekip her zaman tetikte olmalıdır. Birisinde unutkanlık veya dikkatsizlik görülürse diğerleri uyanmalıdır.

FAYDALI (KIYMETLİ) TEKRAR

Bir güç hattına yakın çalışırken iyi yargı kullanın. Vincin bomunu, halat makarasını ve kılavuz halatı enerji hattından en az 3 (üç) metre uzaklıkta tutun. Voltaj ve çalışma koşullarına bağlı olarak daha da büyük bir mesafe gerekebilir. Bazı durumlarda enerji hattına temas olmadan mevcut akım enerji hattından boma veya halatlara sıçrayabilir.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


 

Ekli dosyalar

  • -199- Vinc Bomlari Ve Gerilim Hatlari.doc
    119 KB · Görüntüleme: 20
Üst