Musa Kamil Ekin
Yönetim Grubu
- Sertifika
- C Sınıfı
- Firma
- BelKo ltd.şti.
Topraklama bir tesisin can ve mal güvenliğinin sağlanmasında temel unsurlardan biridir. Topraklama sayesinde bir tesiste hem cihazların sağlıklı şekilde çalışması sağlanırken, hem de insan sağlığı korunur. İyi bir topraklama aynı zamanda aşırı gerilimlerden korurken, tesis boyunca gerilim dengesini sağlar. Topraklama temel olarak işletme topraklaması, koruma topraklaması ve fonksiyon topraklaması olarak 3e ayrılır. Örneğin yıldırımdan korunma topraklaması bir fonksiyon topraklamasıdır. Tesisin yıldırımdan korunma fonksiyonunu yerine getirir. Yasalara göre topraklama ölçümleri düzenli olarak yapılmalıdır.
TOPRAKLAMA DİRENÇ DEĞERLERİ
Topraklamadaki bir diğer önemli unsur, topraklama direnç değerlerinin değeridir. Uluslararası standartlara göre tavsiye edilen topraklama direnç değerleri;
Topraklama direnç değerleri düzenli olarak takip edilmelidir.
TOPRAKLAMA DİRENCİNİ AZALTMAK İÇİN İPUÇLARI
Tarih 17 Nisan 2016
TOPRAKLAMA DİRENÇ DEĞERLERİ
Topraklamadaki bir diğer önemli unsur, topraklama direnç değerlerinin değeridir. Uluslararası standartlara göre tavsiye edilen topraklama direnç değerleri;
- Ana enerji dağıtım panoları 0.5 Ohm
- Büyük tali dağıtım panoları = 1 Ohm
- Küçük tali dağıtım panoları = 2 Ohm
- Nötr ucu = 2 Ohm
- Bağlantı yerleri = 4 Ohm
- Orta gerilim ağları = 2 Ohm
- Yıldırım darbe koruyucu = 4 Ohm
- Kule 20-30 Ohm
Topraklama direnç değerleri düzenli olarak takip edilmelidir.
TOPRAKLAMA DİRENCİNİ AZALTMAK İÇİN İPUÇLARI
- Bağlantı kısımlarında oluşan korozyonları ortadan kaldırın. Yine bağlantı yerlerinde meydana gelen deformasyonları engellemeye çalışın.
- Direnç düşürücü kimyasal kullanın
- Daha büyük topraklama elektrotu kullanın
Tarih 17 Nisan 2016