• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Makale Tip 1 ve tip 2 baretler arasındaki fark nedir?

Tip 1 ve Tip 2 baretler arasındaki fark nedir?​

İş gücünüz için hangi baretin en iyisi olduğunu nasıl anlarsınız?​

1691190238388.png
Bu makale MSA Safety LLC tarafından sağlanmıştır.

Tüm endüstriyel koruyucu baretler, darbe direnci ve yönü için ANSI ve CSA standartlarına göre Tip 1 veya Tip 2'dir. Bir baretin darbe özellikleri için yalnızca bir tanımı olabilir. Bu standartlara göre ikisinin arası yoktur.

ANSI standardı nedir?​

Endüstriyel Baş Koruması için Amerikan Ulusal Standardı, ANSI Z89.1-2014, endüstriyel baret performansı ve test gereksinimleri sağlar ve işverenlere belirli bir işyerinde mevcut tehlikeler için uygun koruma sağlayan baret seçenekleri sunmak için koruyucu baret türleri ve sınıfları belirler.

ANSI Z89.1-2014, Uluslararası Güvenlik Ekipmanları Birliği (ISEA) Baş Koruma Grubu üyeleri tarafından 2009 baskısının revizyonu olarak hazırlanmış ve teknik uzmanlar, sendikalar, inşaat sektörü ve diğer kullanıcı grupları, test laboratuvarları, sertifikasyon ve devlet kurumlarından oluşan bir mutabakat inceleme paneli tarafından onaylanmıştır.

Tip 1 baret nedir?​

ANSI ve CSA standartlarına dayanan Tip 1 baretler, SADECE başın üst kısmına gelen bir darbe sonucu oluşan kuvveti azaltmak için tasarlanmıştır.

Tip 1 baretler için dört özel performans gereksinimi vardır:

Yanıcılık​

Test alevini baret yüzeyinden çıkardıktan sonra beş saniye boyunca alev görünmemelidir.​

Kuvvet iletimi​

Tek bir baret, test baş formuna 1.000 pound kuvveti aşan kuvvet iletmemelidir. Koşullandırılmış baretlerin (sıcak, soğuk ve ortam) ortalaması alınmalı ve ortalama, test baş formuna 850 pound kuvveti aşmamalıdır.​

Apeks penetrasyonu​

Delici, kafa formunun üst kısmıyla temas edemez.​

Elektrik sınıflandırması (Sınıf G, Sınıf E veya Sınıf C)​

Sınıf G ve Sınıf E baretler uygun performans gereksinimlerini karşılamalıdır:​
  • G Sınıfı bir dakika boyunca 2.200 volta dayanmalıdır. Maksimum sızıntı üç miliamperden fazla olmamalıdır.
  • E Sınıfı, darbeden sonra üç dakika boyunca 20.000 volta dayanmalıdır. Maksimum sızıntı dokuz miliamperden fazla olmamalıdır.
C Sınıfı baretler elektrik yalıtımı açısından test edilmez.​
1691190400308.png

Tip 2 baret nedir?​

ANSI ve CSA standartlarına dayanan Tip 2 baretler, başın ön, arka, yan VE üst kısmına gelen bir darbe sonucu oluşan kuvveti azaltmak için tasarlanmıştır.

Tip 1 baretin dört performans gereksinimine ek olarak, Tip 2 performansı üç ek gereksinim içerir:

Darbe enerjisi zayıflaması​

Baret, belirlenen bir test çizgisinin üzerinde, baretin etrafında çeşitli açılarda küresel bir nesnenin üzerine bırakılır.​

Merkez dışı penetrasyon​

Bir delici dikey olarak bırakılır ve baret belirlenen bir test çizgisinin üzerinde farklı açılarda döndürülür. Delici kafa formuna temas edemez.​
1691190448171.png

Çene kayışı tutma (isteğe bağlı)​

Bir Tip 2 barette çene kayışı varsa, çene kayışı tutma açısından test edilmeli, barete bağlı kalmalı ve uzunluğu bir inçten fazla esnememelidir.​

Tip 1 ve Tip 2 baretler için hangi seçenekler mevcuttur?​

MSA'dan hem Tip 1 hem de Tip 2 baretler için çözümler mevcuttur. Tip 1 seçenekleri V-Gard® Şapka ve Keplerden oluşmaktadır. Bunlar arasında, şapkanın içini 20°F'ye kadar daha serin tutmak için ReflectIR™ Termal Bariyer teknolojisine sahip V-Gard C1™ Baret ve düşük profilli tasarımıyla olağanüstü konfor ve kullanım kolaylığı sağlayan V-Gard H1 Güvenlik Kaskı bulunmaktadır.
  • MSA'nın ek Tip 1 çözümleri şunları içerir: SmoothDome® ve Thermalgard® Başlıklar, Topgard® ve Skullgard® Başlıklar ve Şapkalar, Comfo-Cap® Baretler ve Nexus Tırmanma Kaskları.
  • MSA'nın Tip 2 seçenekleri, entegre Fas-Trac® süspansiyonlu köpük astarlı ve MSA aksesuarlarıyla kullanım için oluklu Super V® Kasklardır.

EN397:2021 ve EN12492:2012 onaylarını farklı kılan nedir?​

Endüstriyel bir baret seçerken, darbe ve penetrasyon testleri için Avrupa standartlarının ABD ve Kanada standartlarıyla nasıl karşılaştırıldığını anlamak önemlidir.

Endüstriyel baretler için EN397 test gereklilikleri ANSI ve CSA Tip 1 için olanlara benzerdir. SADECE endüstriyel kullanım için üst düzey darbeye odaklanmıştır. EN397 onaylı MSA çözümleri arasında V-Gard H1 NoVent ve BiVent Baretler bulunmaktadır.

EN12492 test gereksinimleri, dağcılık ve tırmanma baretleri için biraz daha büyük bir üst darbe bölgesi sağlar; EN12492 baretler ANSI Tip 1 baretlerle karşılaştırıldığında ek üst darbe koruması sağlarken, standart ANSI Tip 2 ile eşdeğer DEĞİLDİR, çünkü Tip 2 baretin sağladığı aynı yanal korumayı sağlamaz. Bir baret seçmeden önce, uygulamanız için uygun koruma gereksinimlerini karşıladığından emin olun. Yanal koruma gerekiyorsa, baret Tip 2 olarak sertifikalandırılmalıdır. MSA'nın EN12492 gereklilikleri için çözümü V-Gard H1 TriVent Güvenlik Baretidir.

Baret kullanmadan önce nelere dikkat etmeliyiz?​

İşiniz ister Tip 1 ister Tip 2 baret gerektirsin, her kullanımdan önce ve gün boyunca KKD'nizi kontrol etmeniz önemlidir. Hasar fark edilmeden meydana gelebilir ve koruma özelliklerini tehlikeye atabilir. Ciddi şekilde darbe almış bir baret derhal kullanımdan kaldırılmalı ve değiştirilmelidir. İyi durumda görünse bile, göremediğiniz kılcal çatlaklar bütünlüğünü etkileyecektir. Ayrıca, baret süspansiyonlarının yıllık olarak değiştirilmesi gerektiğini unutmayın.

Tip 1 ve Tip 2 baretler hakkında hızlı referans için ekteki kılavuzu indirin.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 

Ekli dosyalar

  • 0600-76-MC_Type-I-vs-Type-II-Helmet_WhitePaper.pdf
    55,1 KB · Görüntüleme: 9
Üst