• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Temel eğitim

jesus

Kayıtlı Üye
Sertifika
C Sınıfı
Firma
çalışmıyor
Herkese Merhaba,

Mevzuatta şöyle geçiyor; İşveren, çalışanlarına asgari Ek-1’de belirtilen konuları içerecek şekilde temel eğitimlerin çalışan işe başladıktan sonra en kısa sürede verilmesini sağlar. Yani buradan şunu çıkartabilir miyiz?

Çalışan işe başladığı (SGK) tarih 29.11.2024 olsun biz bu adama temel eğitimini 30.11.2024 ve 01.12.2024 tarihlerinde versek çalışan bu sürelerde sahada çalışabilir olarak yorumluyorum doğru mudur? Ancak burada şöyle bir problem çıkıyor. Ana firmalar örnek verdiğim tarihlerde çalışanı sahaya sokmuyorlar SGK' dan öncede eğitim veremezsin burada böyle bir ikilem var. Hadi bu tarihleri geçtim adamı sahaya sokmadım diyelim ben bu adama yüksekte ve kapalı alan eğitimi vereceğim 3 günde onların eğitimi olacak ama ana firma yine diyor ki o eğitim sürelerinde de beklemen lazım etti mi sana 5 gün. Temel eğitimi anladım diyelim diğer eğitimlerin dayanağı nedir? Bilmem anlatabildim mi

Merhabalar,

Bildiğim kadarıyla mevzuatta spesifik yada özel konularda ki eğitimler için net bir tanımlama yok. Mevzuat en kısa süre diyor. Bir yılda alması gereken eğitimi 2 günde mi alacak 1 ayda mi 6 aymi 12 mi muallak. Net olan bir şey var ki oda konu olarak İSG yi de içine alan işe başlama oryantasyon mutlaka olması gerektiği. Uygulamaya gelince neredeyse tüm inşaat işlerinde ve osgb evraklarinda ise girdiği anda 16 saat ve yüksekte çalışma tamamlanmış gibi evrak hazırlanır.

Eğitim alınmadan çalışanın ilgili riske ait bir işe başlatılması pek tabi ki risk. Muhtemelen bu riskten korunmak için birçok firma kağıt üzerinde öncelikle bu eğitimleri verdi gösteriyor ve daha sonra peyder pey eğitimleri veriyor. Ben çalıştığım birçok yerde oryantasyon eğitimlerini olması gerkeenden uzun tutar ve çalışanın bilmesi gereken tüm riskleri anlatırdım. Daha sonra sahadan çalışanları alarak spesifik eğitimler verirdim.

Bazı firmalarımda ise ilk hafta eğitim haftasıydı. O haftada ilgili tüm eğitimler tamamlanır ve daha sonra işbaşı yapılırdı. Bu açıkçası biraz riski nasıl tölere ettiğinizle ilgili. Karar vermesi zor bir konu açıkçası.