Ahmet Tellioğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, iş sağlığı ve güvenliği hizmetini vermek üzere yetkilendirilen bir OSGB’de (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri) çalıştığı sırada, bir beton şirketindeki çalışma koşullarının iyi olmadığı yönünde rapor hazırladı. Tellioğlu, iş sağlığını göz önünde tutarak hazırladığı raporun ardındanişten kovuldu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Bayazıt İlhan, “İşçi sağlığına sahip çıkanişinden kovuluyor. Soma ve Ermenek de işçi sağlığına verilen önemin sonucudur. Bu hükümet yetkililerinin gidip sızlanmalarıyla çözülecek bir şey değildir” dedi.
İş yeri hekimi Ahmet Tellioğlu, işçi sağlığını önemsemesi nedeniyle tam iki kez işten kovuldu.İlk olayda Çalışma Bakanlığı’na “Bağımsız çalışmam engelleniyor” diye şikâyette bulunan, ancak 1.5 yıl boyunca bakanlıktan yanıt alamayan Tellioğlu, yargıda kazandı. İşverenin bakanlığın şirkete ilişkin teftiş raporunu Tellioğlu’na karşı kanıt olarak göstermesine karşın yargı Tellioğlu’nun tazminat almasına karar verdi.
Gözetimim engelleniyor
Olayın ardından Tellioğlu, bakanlığın işçi sağlığı ve güvenliğini emanet ettiği bir OSGB’de,çalışmaya başladı. Söz konusu OSGB’nin anlaşmalı olduğu bir beton şirketine ilişkin “Bu firmanın işlettiği taş ocakları ve hazır betonsantralları toz hastalığı yönünden ciddi bir incelemeye tabi tutulmalılar” tespiti yapan Tellioğlu’nun işine, OSGB yetkilileri ertesi gün son verdi. OSGB’yi “Meslek hastalığı olan işçilerin gözetimim engelleniyor” gerekçesiyle bakanlığa şikâyet eden Tellioğlu, yargı sürecini de tekrar başlattı.
‘Kuzu kurda emanet’
Tellioğlu, işyeri hekiminin bağımsız çalışabileceği koşulların oluşturulmadığını kaydetti. Tellioğlu, “Hükümetin bunu önlemekle ilgili stratejisi yok. Bilakis yürüttükleri sendikasızlaştırma politikası iş kazalarına daha da çok yol açıyor. Bu işi ticari kuruluşlara emanet ederseniz, Ermenek’te o işçilerin öleceğini bilirsiniz. Ticari ilişkiler üzerinden işçilerin ölmemesi beklenemez. Kurda kuzu emanet ediliyor” dedi.
Meslek hastalıklarında Türkiye’de hiç tanı konmadığını söyleyen İlhan şunları kaydetti:
“Türkiye’de yaklaşık 80 bin ile 120 bin olması gereken meslek hastalıkları tanısı, 100 civarında. Meslek hastalıklarından ölüm iş kazalarından ölenlerin 6 katı. Kot taşlayan işçilerin dışında hiçbiri kayda geçmiyor.”