• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Şirket Araçları

C

CANSUB.

Merhabalar,
Şirket bünyesine kayıtlı personel servisleri ve dağıtım araçları bulunmaktadır.
Bu araçlar için ne gibi bir yol izlemeliyim? Nelere dikkat etmeliyim?
 
cansuuilk olarak serviste yaşanan olay da bir iş kazası olduğunu unutmamak lazım
servis kullanan personellerin src belgeleri vb evraklarının tam olması
servis araçlarının bakımlarının kontrol edilmesi (arıza durumunda araçın kullanılmaması )
servis araçları içerisinde yangın tüpü bulundurulması
pandemi sürecinden maske ile kullanımı
servis araçları güzergâhının belirlenmesi durak harici personel almaması
servisin fabrika içerisindeki park alanı personel iniş binişleri bu durumlarda göze alınmalı
 
  • Servislerde emniyet kemerlerinde arıza olabiliyor, öncelikle tüm kemerlerin bakımlı ve çalışır olduğu kontrol edilmelidir. Tüm personellerin servis içerisinde emniyet kemeri kullanımı sağlanmalıdır.
  • Servis araçlarının kapısı tam durmadan açılabilmektedir. Araç tam durmadan kapısının açılmaması gerektiği talimatı verilmeli ve takip edilmelidir.
  • Servis refüj, orta şerit gibi kazaya sebebiyet verebilecek durumda, personeli trafiğin içinde bırakmamalı ve almamalıdır. Kaldırım kenarında, güvenli alanda durmaları gerekmektedir (personel 1 dakika kazanmak için aksini istese dahi). Olası bir kazada mahkemede personelin beyanı dikkate alınamayacaktır ve istenmeyen maddi/manevi yükümlülükler getirecektir.
  • Takometreleri kontrol edebilirsiniz.
  • Araçlar için yaş sınırı belirleyebilirsiniz.
  • Çalışanların şoför hatalarını bildirebilecekleri bir sistem olmalı.
 
Bununla ilgili bir prosedür oluşturun. Arkadaşlar güzel noktalara değinmişler ama tabiki geliştirilebilir. Düzenli bakımları, yolcu ve sürücü için kullanım şartları, yolcu sınırlaması, her koltuğa emniyet kemeri gerekliliği ve uzaktan takip sistemi gibi uzadıkça gider bu liste.

Burada önemli kısım sorumlulukların prosedürde belirlenmesi ve bu prosedürün en yetkili kişi tarafından imzalanarak yayınlanması. Sonrası takip kısmı ki bu sizin sorumluluğunuz olmamalı. Sizin göreviniz planlı yada plansız denetim olarak kalmalı bu işte.
 
İlaveten prosedürle birlikte sürüş ile ilgili risk analizinin yapılıp ilgili kişilere yayınlanması. Ayrıca genelde karşılaşılan hata birçok kişinin bu prosedürlerden haberdar olmaması, bunun için örneğin sürücüleri toplayarak prosedür anlatılması ve imza altına alınması önerimdir.
 
Üst