• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

RY Silika Tozu Soluma Tehlikelerini Öğrenin -377-

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Silika kristali betonda, taşta ve bir çok kaya tipinde bulunmaktadır. Bu malzemelerin uygun önlemler alınmadan kesilmesi, kırılması, çarpışması, delinmesi, taşlanması veya kumlama işlemi silika tozu üretecektir. Silika tozu ciğerlerinize yerleştiğinde, geri dönüşümsüz (tedavisi mümkün olmayan) akciğer hastalığı olan silikozise yakalanma riski altındasınız demektir.

Silikozis

Silikozis uzun süre silika tozunu soluma nedeni ile oluşan bir hastalıktır. İnce partiküller ciğerlerde tabakalaşarak ve yaralayarak birikir. Silika kristallerine maruz kalmak aynı zamanda akciğer kanseri ile de bağlantılıdır.

Bir işçi silika tozunun yoğunluğuna ve maruz kalma süresine bağlı olarak 3 tip silikozis hastalığından birine yakalanabilir:

· Kronik silikozis: 10 yıl veya daha fazla silika tozuna görece düşük yoğunlukta maruziyet

· Hızlı silikozis: 5 – 10 yıl arasında yüksek yoğunlukta silika kristaline maruz kalmak

· Akut silikozis: çok yoğun silika kristallerine maruziyet sonrasında belirtileri birkaç hafta veya 4-5 yıl içinde oluşur.
aa.png

Silikozis belirtileri

Başlangıçta, silikozise yakalanan işçiler hiçbir hastalık belirtisi görmezler; bununla birlikte, hastalığın ilerleyen aşamalarında çalışanlar aşağıdakileri yaşayabilir:

· Nefes alma güçlüğü
· Öksürme
· Zayıflık

Bu belirtiler maruziyetin artması ile daha kötüleşir ve ölümle sonuçlanır.

Maruziyetin önlenmesi

Silika tozuna maruz kalıyorsanız, sizi koruyacak kontrol yöntemlerini öğrenin.

Süpervizörünüzle konuşun ve ondan tozlu işi yaparken nasıl korunacağınızı öğrenin. Silikozis hastalığının tıbbi aşamalarının izlenmesi için tavsiyeler yapabilecek olan iş yeri hekimi ve/veya aile doktorunuz ile de konuşun.

Kaynak:
WorksafeBC Toolbox Meetings
Learn about the dangers of breathing silica dust
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


 

Ekli dosyalar

  • -377- Silika Tozu Soluma Tehlikelerini Ogrenin.doc
    312,5 KB · Görüntüleme: 14
Üst