• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Şerit testerede alınacak güvenlik önlemi

mucahit57.

Kayıtlı Üye
Katılım
14 Haziran 2023
Şehir
İstanbul
Sertifika
C Sınıfı
Firma
osgb
arkadaşlar görseldeki testerede hangi güvenlik önlemleri aldırabilirim
kaynağında önlemler nedir
çalışanlara hasır çelik eldiven ve gözlük temini sağladım
 

Ekli dosyalar

  • 2736a61c-e87b-49c2-988b-d3d2c5cd269f.jpg
    2736a61c-e87b-49c2-988b-d3d2c5cd269f.jpg
    1,2 MB · Görüntüleme: 19
Merhaba Mücahit Bey. Sanırım makine şerit testere. Yalnız sizdeki yanlış anlamadıysam dijital göstergeli falan. Benim atölyede kullandıklarım eski bir model 80-100 lük. Sadece açma ve kapama düğmeleri tabi birde acil durdurma butonu mevcut. Öncelikle makinenin eğitimlerinin çalışanlara mutlaka işin ehli biri tarafından verilmesi, kullanma talimatının hazırlanıp çalışanların göz hizasında her daim görebilecekleri şekilde makinanın üzerine asılması, makine çevresinde ilgili ekipmanla ilgili (gözlüğünü tak, eldiven kullan vb.) uyarı-ikaz levhalarının bulunması, çalışanın mutlaka işi yapabilecek etkinlikte mesleki yeterlilik belgesinin olması ilk aklıma gelenler. Çelik hasır eldiven malzemeleri tutarken çok da ergonomik ve kullanışlı olmayacağını düşünerek kesilme direnci min.4 olacak şekilde eldiven kullandırıyoruz. iş gözlüğü ve toz maskesi kullanımı mevcut. Sizde yapılan farklı uygulamalar varsa istifade etmek isterim.
 
Merhaba,
Bakanlık denetçileri makine yakınında makine için yapılan risk analizlerini istemekte.
Çalışan sayısını ve ortamı göremediğimden dolayı makinenin etrafı diğer çalışanların girmemesi için sınırlandırılabilir.

iyi çalışmalar.
 
Merhaba,

Farklı öneriler ;

  1. Kesilen malzeme kalınlığı standart ise bıçağın açıkta kalan kısmını el-parmak girmeyecek açıklık kalana kadar sabit muhafaza ile kapatın
  2. Malzeme kalınlığı değişken ise Tezgahın Tablasına kızaklı üst tabla yaptırın. Çalışma Şekli : Kızaklı olan tablaya kesilecek parça sabitlenecek ve parçaya elle temas etmeden, tablanın tutacakları ile ileri geri hareket ettirilecek şekilde kesim işlemi yapılacak
  3. Bıçağın açıkta kalan kısmına Yukarı - Aşağı ayarlanabilen muhafaza yaptırın. Muhafaza tezgahta işlediğiniz en ince malzeme üzerinde kesim yapılıyorken el-parmak girmeyecek kadar uzun olsun... Muhafazanın operatöre bakan değil , arka kısmına hareketli makaralı emniyet switch bağlantısı yaptırın (Tabii ki switch 'i makinenin elektrik veya otomasyon bağlantıları ile entegre etmelisiniz). Emniyet switch 'i muhafazaya montaj ettirirken parça üzerine temas ettiğinde (yani devreyi açtığında) muhafaza ile parça arasında el-parmak girmeyecek kadar boşluk kalacak şekilde olmasına dikkat edin. Böylece ; Switch işlenen parça olmadığı sürece devreyi kapatır ve bıçak/tezgah çalışmaz dolayısıyla muhafazanın yukarıda veya aşağıda olması , yani bıçağın temas edebilecek açık yüzeyinin olması sorun teşkil etmez. Hareketli makaralı switch kullandığınız ve tezgahın çalışması için işlenecek parçaya temas etmesi gerektiğinden muhafazanın riski önleyecek ölçüde ayarlanması mecburi olur ve yine operatörün keskin bıçak kısmına temasını önlemiş olursunuz.

Tavsiyem , yukarıda ki ve/veya varsa farklı etkin emniyet tedbirleri önerilerini değerlendirip uygun olanı (maliyet , olanak vs) yaptırın. Gerekli emniyet tedbirini aldıktan sonra KKD kullanımını değerlendirin.

Sağlıklı günler.

(Not: Biraz yazımda karmaşık gibi algılansa da otomasyon ile ilgili sorun yaşanmadığı sürece değişken ölçülü parçalar için kullanılan tezgahlarda 3. öneri hem maliyet , hem uygulama kolaylığı , hem de çalışanın pasifize etmesinin önlenmesine yönelik en uygun tedbir olur kanaatindeyim...)
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst