• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Şantiye Sahasında Gerçekleşen Iş Kazalarında Kimin Sorumlu Olacağına Dair Mahkeme Kararı...

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
YARGITAY 12. Ceza Dairesi 2014/1.… E. 2015/6….K.
Sanığın yönetim kurulu başkanı olduğu ... Ltd. Şti. 'nin yürüttüğü inşaatta işçi olarak çalışan ölenin, inşaatın 3 ve 4. katları arasında imalatı yarım halde bulunan asansör boşluğuna düşerek öldüğü olayda; iş yerinde inşaat mühendisi ... şantiye şefi olarak görevlendirildiği, İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİNİN ALINMASINDAN İŞİNDE EHİL OLAN şantiye şefi mühendisin sorumlu olduğu, bu nedenle cezai yönden yönetim kurulu başkanı olan sanığa kusur yüklenemeyeceği gözetilip, sanığın beraati yerine, sanığa kusur yükleyen isabetsiz bilirkişi raporuna itibarla, yazılı gerekçeyle mahkumiyet kararı verilmesi, ….
BOZULMASINA,…

Yukarıdaki yaklaşım ile İş Güvenliği Uzmanlarının A-B-C sınıfı olarak deneyime bağlı işinde ehil olmak esasına göre sınıflandırıldığı göz önüne alındığında:
Tehlikelerle dolu bir işyerinde, A yerine B, B yerine C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilmesine izin veren yasal bir düzenlemeye (Tekrarlanan bir şekilde.) dayanılarak görevlendirme yapılan işyerinde, yaşanacak ölümle sonuçlanan iş kazası sonrasında sanık olan uzman:

1-Ben C sınıfı uzmanım, ancak bu işyerinde esas görevlendirilmesi gereken ve İŞ YERİ İÇİN ehil olan B sınıfı idi, KAMU OTORİTESİ İZİN VERDİ, ehliyetim yetmediği halde görevlendirildim, EHİL DEĞİLDİM ve BU BİLİNİYORDU. CEZA-İ EHLİYETİM(*) YOKTUR. BERAATİMİ TALEP EDERİM.

VEYA

2-Ben B sınıfı uzmanım, ancak bu işyerinde esas görevlendirilmesi gereken ve İŞ YERİ İÇİN ehil olan A sınıfı idi, KAMU OTORİTESİ İZİN VERDİ, ehliyetim yetmediği halde görevlendirildim, EHİL DEĞİLDİM ve BU BİLİNİYORDU. CEZA-İ EHLİYETİM(*) YOKTUR. BERAATİMİ TALEP EDERİM.

şeklinde savunma yapar ise;

a) Çok saçma bir savunma diye dikkate alınmaz. Uzman mâhkum edilir-edilmelidir.
b) Uzman Beraat eder-etmelidir.
c) Bu uygulama karşısında uzmanlar arasındaki A-B-C sınıfı düzenlemesi iptal edilir-edilmelidir.
d) Sorumlu İŞVERENDİR.
e) Sorumluluk KAMU OTORİTESİNDEDİR.
*Ceza ehliyeti: Ceza hukuku açısından, bir kişinin işlediği suçtan dolayı sorumlu tutulabilmesi için gerekli niteliklerdir. (En kısa özet ile)
Bu vesile ile bütün İş Güvenliği Uzmanı Arkadaşlarımın yeni yılını kutlar kayıpsız ve zarar vermeyen bir yıl dilerim.


28/12/2016 YILIN SORUSU
Yazan:Av.Hüseyin Numan Bilir
(A-İş Güvenliği Uzmanı)
 
Şimdi ne oldu bu davada peki?
İşveren suçlu değildir demiş Yargıtay. Şantiye şefi suçludur demiş.

İGU'nın suçlu olup olmadığı konusuna gelince; kusuru onaylı deftere işlemiş olması durumu değiştirebiliyor. İşlemezse işini yapmamış sayılacak ve suçlu olabilecek, ancak;
1- Eğer kusurları onaylı deftere işlemiş ve düzeltilmesi için verdiği süre geçmediği halde (Yani, bunlar bunlar sorunlu, size 3 gün mühlet dedi, deftere işledi tebliğini yapmış oldu, ancak ertesi güb ölümlü kaza oldu) kaza vuku bulmuşsa, kim ya da kimler suçlu olur?
2- Verdiği süre geçtiği halde gerekli iyileştirilmelerin yapılmamış olması sebebiyle kaza gerçekleşirse kim ya da kimler suçlu olur? (İGU'ya yöneltilecek olan, "Bakanlığa neden bildirmedin o halde?" sorusunun muhattabı olduğunu hatırlamak kaydıyla.)
3- Yukarıdaki davada işveren hapis cezası almıyor anlaşılan, peki tazminatlar ne durumda?
 
Üst