• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Preslerde Iş Sağlığı Ve Güvenliği

Merhabalar, konu hakkında bir şeyler eklemek isterim.

Öncelikle press türü ne olursa olsun koçun vurma anında yaşanabilecek parça fırlama riski adına koruyucu perde bariyer kullanılmalıdır. Perde bariyerin, safety switch bağlantısı olmalıdır. Pressler koruyucu bariyersiz çalışmayacak şekilde programlanmalıdırlar. Bariyersiz kullanım sonucu uzuv kayıplı ve ölümle sonuçlanan iş kazaları oldukça fazla sayıda bulunmakta.

Fotoelektrik bariyerleri (ışık bariyerleri) yan veya dik konumda değil de çapraz olarak monte edilmelidir. Şu tavsiyeyi de verebilirim; çapraz kısım başlangıcı operatör tarafından başlanmalıdır. Sembollerle anlatmak gerekirse "/" gibi değil de "\" gibi olmalı :) Sebebi şudur; insan bilimi adına (ergonomik çalışma) press çalışmalarında operatörün eğilimi başın ileriye doğru çıkmasıyla başlamaktadır. Demek istediğim şu; fotoelektrik bariyerinin ilk algı noktası başımız olmaktadır. Çapraz montajın sebeplerinden birisi bu, diğeri de alanı arttırmak amaçlıdır. Eğer dik konumlandırırsanız press ile operatör arasında kör alan yaratılma problemi de yaşanabilmektedir. Kalıpların büyüklüğüne göre fotoelektrik bariyeriniz konum değiştirmek zorunda kalırsa (ne yazık ki düşünülmeden montajı yapılacak çok press var memlekette), fotoelektrik bariyerini ayarlanabilir mekanizmayla yaptırın.

Alan tarayıcılar oldukça efektif iş güvenliği koruyucularıdır. Presslerin sürücü bölgesinde veya press aralarında robot çalıştırıyorsanız robotik hatlarda kullanabilirsiniz. Şöyle bir ciddi bir problem yaşanabilir; genelde 2 pressin arasında yer alan robotun tabanına montaj yapılır ve iki taraftan da 45-30 derece olmak üzere simetrik bir kör alan oluşur. İyi hesaplanması gerekli.

Eğer robotik alanlar söz konusuysa içeride de acil stoplar olmalıdır, hatta efektif bir alarm sisteminiz olursa çok sağlıklı olacaktır.

Volan gruplarının etrafında parça sıçramasını engelleyici kafes olması tavsiyedir. Parça sıçraması sonucu kimin başına ne geleceği tamamıyla sürpriz konusu olabilir bu yüzden kesinlikle önlem alınmalıdır.

Aklıma gelen şimdilik bunlar, sorusu olan meslektaşlarıma her türlü yardımı yapabilirim. Kazasız günler dilerim.
 
@Mustafa Çelik


Işık bariyerlerinin ölü nokta kalmayacak şekilde monte edilmesi ifadeniz doğru fakat eksik,ışık perdelerinin hangi noktaya konulacağı ile ilgili olarak TS EN ISO 13855 hesaplama yapılarak doğru noktalara montajı yapılmalıdır(vucut organlarının tehlikeli bölgeye yaklaşım hızına göre formuller var)
S=(KxT) +C K :vücudan veya vücud parçalarının yaklaşma hızları (mm/s) örneğin burada kolun hızı 2000 mm/s olarak alınır,diğer değerler nasıl alınacak standart ta var.
Alan tarayıcılarda ise ölü nokta bırakılmaması lazım
 
T=t1+t2 dir t1 sezme fonksiyonunun ilk hareketi ile kapalı durumda getirilen çıkış sinyal anahtarlama donanımı arasındakien büyük süre
t2 makinanın tepki süresidir(makinayı durudurmak için veya koruyucu donanımdan çıkış sinyali alınmasından sonra riski ortadan kaldırmak için gereken süredir T : bütün sistemin performansının durdurulması süresi(sistemin durdurma performansı) (saniye) C : tanıma mesafesi(mm)
S : güvenlik mesafesi(yani operasyon noktasına güvenlik uzaklık) (Ayrıca EN ISO 13849 VE EN ISO 14120 serisi standartlarda çok önemli)
upload_2017-1-25_10-5-47.png

upload_2017-1-25_10-6-8.png

Sonuç olarak ilk metindeki "Operasyon bölgesine olan mesafe CE’ye göre belirlenmeli " ifadesi hatalıdır ,ilgili standarda göre hesaplanarak belirlenmelidir yazılmalı
 
Son düzenleme:
Üst