• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mevcut Boyalı Iskeleler, Galvaniz Kaplanabilir Mi ?

Ayhan UĞUR

Kayıtlı Üye
Katılım
10 Eylül 2015
Sertifika
Diğer Belge
Firma
Oğuzhan Çelik İskele ve Kalıp San. A.Ş.
İSG uzmanı arkadaşlarımızı şantiyede bekleyen tehlikelerden bir tanesi de eski tip boyalı ve uygunsuz dış cephe iskele elemanlarının, makyaj yapılarak galvanizli hale getirilip kullanılması durumudur.

Bu konuda İSG uzmanlarının çok dikkatli davranmaları gerekiyor, Güvenlikli iskele konusuna ne kadar hakim olurlarsa o kadar doğru karar verebileceklerini tekrar hatırlatmak istiyorum.

Ve boyalı iskelelerin galvanize dönüşümü ile ilgili yöntemler ve uyarılarımızı anlatan yazımızı paylaşmak istiyorum;

1.) Boyalı İskeleler Galvaniz Kaplanabilir mi?

Günümüzün güncel ve kafalarda soru işaretleri oluşturan düşüncelerinden bir tanesi de;
‘Elimde mevcut boyalı eski inşaat iskelelerim var, bunları bir şekilde sıcak daldırma galvaniz kaplama yaptırabilir miyim ?’

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
Bu düşüncenin kaynağında yatan mantık şu;
Galvanizli yeni TSE Belgeli iskeleler pahalı, elimde de mevcut boyalı iskelelerim var bunları atmak yerine, galvanizle kaplasam acaba iş müfettişlerinin şantiye denetimlerde fark ettirmeden kabul ettirebilir miyim?
Doğrudan cevabı verelim; Hayır Bu İş Olmaz.

Sebebine gelince;
Öncelikle mevcut boyalı iskele sistemlerinin sıcak daldırma galvaniz kaplama olabilmesi için üzerlerindeki boyanın tamamen temizlenmesi gerekmektedir. Bunun için yapılabilecek en pratik yöntem ‘kumlama’ dır. Ancak kumlama ile boyalı iskele borularının dış yüzeyinin boyasını temizleyebilir, fakat maalesef iç yüzeyinin boyasını temizleyemezsiniz.

İçi boyalı boruları galvaniz tesisleri kaplama için kazana daldırmayı kabul etmezler. Çünkü o iç kısımdaki boya yanacak, yüzeyi kurum olacak ve hiçbir şekilde galvaniz almayacaktır.

2.) Kumlama yerine kimyasallarla iskele borusunun iç / dış boyası çıkartılamaz mı ?

Bu soruya kesin bir cevap vermek zor. Özel kimyasallarla boyaların temizlenmesi elbette mümkün, ancak dediğimiz gibi hali hazırdaki temizleme kazanları genelde yağ ve pas için hazırlanmış sistemler. Boya için özel çalışma yaptırıp, özel kimyasallar tedarik edip, komple kazanı dolduracak miktarda yatırım yapmak gerekecektir.

3.) Galvanizle hiç uğraşmasam, doğrudan galvaniz rengine boyasam olmaz mı ?

Diğer yöntemlerde galvaniz kaplayabilmek için mücadele varken, bu yöntem en basit, en temiz, en zekice ! yöntem olarak gözüküyor. Hiç uğraşmadan gri renk bir boyaya belki de piyasa soba boyası diye geçen boyayla iskele elemanlarını komple boyamak ve tüm denetlenme dertlerinden kurtulmak!

Yukarıda bahsi geçen 3 yöntemde İLLEGAL düşünceyle akla gelen yöntemlerdir. Her 3 seçeneğinde basitçe bir şekilde yapılabileceğini varsaysak bile, yapılacak bu işlem yasal olmayan illegal bir yöntemdir.

Ve yaşanabilecek olası kazaların sonucunda müfettiş raporlarında bu durum dillendirilecek ve sizin bu çabanız belki de ‘ kasten teşebbüs ’ suçu olarak değerlendirilecektir.


Kaldı ki, mevcut boyalı inşaat iskele sistemleri ile yeni TSE belgeli sistemler arasında ki tek fark
‘galvaniz kaplanması’ değildir.

Kamalı flanşlı elemanlarda yatay eleman uçlarında yer alan kurt ağızları artık döküme dönüşmüştür. H tipi ve Flanşlı iskele için topukluk (tekmelik) şartı gelmiştir. Merdiven ölçüleri, kapak ölçüleri değişmiştir. Yürüme platformlarının enleri değişmiş, iki platform arası boşluklar belirlenmiş ve ürünler bu şartları yerine getirebilecek şekilde yeniden tasarlanmıştır.

Ve denetmenler bu detayları fark edecek şekilde eğitimli kişilerdir. Siz eski boyalı iskelenizi istediğiniz kadar sıcak daldırma galvanize çevirin, denetmenler ilk bakışta uygunsuz noktaları fark edecek ve iskeleniz kabul edilmeyecektir.

Bu illegal düşünce, bu zahmetlere değmeyecek, astarı yüzünden pahalı hale gelecektir. Her işlem için tüm malzemelerin taşınması paketlenmesi gerektiğini de hesaba katmalısınız.

Peki eldeki mevcut inşaat iskelelerini ne yapabilirim?

Bu durum Türkiye'nin büyük sorunlarından bir tanesidir. Bunun için zarar etmeden yapılabilecek en güzel şey, TS EN 12810-1 standardının aranmadığı ülkelerde pazar araştırması yaparak 2.el olarak ihracatını yapmak olacaktır. Bunu herkesin yapması mümkün değil, onun için büyük çapta 2.el işi yapan ihracatçılarla irtibata geçip konunun birliktedeğerlendirmesi en kolay yoldur.

En kötü ihtimal de iskelelerin geri dönüşüm için hurda tesislerine satılması olacaktır.
Bugün için maalesef ‘eskisini getir, yenisini götür’ gibi bir kampanya sektörümüz için uygulanamamaktadır.
Kaynak :
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Çok önemli bir konu herkesin her satırını okumasını tavsiye ederim. Malzemenin paslanması onun çürümesi ve taşıma kapasitesinin düşmesi demek. Malzemenin boyanması yada galvaniz yapılması kusur örtmekten başka birşeye yaramaz.

Herkesin bu duruma karşı uyanık olmasında fayda vardır.
 
Üst