• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

RY Metilen Klorür Ve Siz -48-

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Endüstride her gün binlerce kimyasal madde kullanılmakta ve her geçen gün onlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmaktayız. Kazanılan yeni bilgiler, kimyasallarla çalışırken özel güvenlik önlemlerinin uygulanmasına karar kılmamızı sağlıyor. İşte metilen klorür de (CL2Cl2), kullanırken dikkatli olmamız gereken bu kimyasallardan biridir.

Metilen klorür (MC), doğada kendiliğinden oluşmayan, insan yapımı bir organik çözücüdür (solvent). Genellikle yağlar, mumlar, reçine ve kauçuk eriyiklerinin hazırlanmasında endüstriel ölçeklerde kullanılır. MC kullanılan endüstriyel işlemler arasında model değişimi ve tamirat, metal temizleme, yağdan arındırma ve boya çıkarma işlemleri sayılabilir.

Yeni güvenlik standartları: Sağlığımızın korunması ile ilgili çalışmalar yapan kuruluşlar artık metilen klorür ile çalışırken daha kapsamlı önlemler alınması gerektiğine inanıyor. Sonuç olarak, "İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi (OSHA)", bu kimyasala maruz kalan işçiler için geçerli maruziyet seviyesini düşürdü. Daha önce 8 saatlik zaman diliminde ortalama "İzin verilen maruz kalma sınırı (PEL)" 500 PPM (bir milyon birim hava hacmi başına 500 birim MC) iken, bu değer şimdi 25 PPM olarak kararlaştırıldı.

Maruziyet ve etkileri: Metilen klorür, eteri andıran tatlı bir kokusu olan renksiz bir sıvıdır. Havaya kolayca buharlaştığından, hava bu kimyasal maddenin en yaygın bulunduğu ortamdır. Hava ile taşınan MC, burun, ağız, akciğerler aracılığıyla ve deri yüzeyinden emilerek vücuda kolayca girer. Sağlığa, maruziyet düzeyine göre değişen, önemsizden çok ciddilere varabilen bir dizi zararlar verebilir. Bazı rahatsızlık belirtileri uyuşukluk, baş dönmesi, baş ağrısı, ağız ve boğazda yanma, cilde teması ile cilt yağlarını erittiğinden dermatit (cild iltihaplanması) hastalığı olarak kendini gösterir. Uzun ve aşırı maruz kalmalarda sinir ve solunum sistemlerini olumsuz etkiler, en kötü hallerde ise ölüme bile neden olabilir. Metilen klorürür cilde temas ederse, etkilenen bölgede yoğun bir yanma hissi ile birlikte hafif bir kızarıklık belirir. Kısa ve hafif maruziyetlerde, maruziyet sona erdiğinde etkileri de kısa bir süre sonra sona erer.

Gerekli korunma önlemlerinin alınması: Bu kimyasalın civarında veya bu kimyasalla çalışılması gerekiyorsa, sorumlukla, kolay ve basit korunma önlemleri alınması zorunludur. Bu önlemlere güvenlik planı ve kişisel koruyucu ekipmanlar da (KKD) dahil olup, maruziyetin en asgariye indirilmesi veya tamamen önlenmesi sağlanmalıdır. Öneriler şunlardır:

· Organik bir kartuşla donanımlı, yarım ya da tam yüz soluk alma maskesi kullanımı,
· Koruyucu eldiven,
· Göz koruyucular, tercihen - en azından yan taraflarında siperleri olan - gözlükler
· Kimyasalların cilde ulaşmasına engel olan giysiler,
· Kolayca ulaşılabilen bir yerde her an kullanıma hazır acil göz yıkama istasyonu veya göz yıkama şişesi bulundurulmalıdır.

Methilen klorür kullanılan işyerlerinde PEL seviyesini düşürülmesiyle bağlantılı olarak OHSA çeşitli güvenlik önlemlerinin alınmasını da taleb etmektedir. Bu önlemeler, maruziyetin muntazaman izlenmesi, sihhi kontroller, tehlike bildirimi / MSDS eğitimlerini de içermektedir.

Kimyasallar ile asla dikkatsizce çalışmayınız: Artık kimyasalları, işyerinde ve evde kullanmak çok yaygın ve olağan. Ancak her bir araç gibi, kimyasal maddelerle de çalışırken dikkatli olunması zaruridir. Hangi kimyasallarla çalıştığınızı, onların zararlarını, gerekli kişisel koruyucu ekipmanları (KKD'leri) bilin ve kullanın.

Metilen klorür, dikkatli olmanızı gerektiriyor - kendinizi koruyun.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


 

Ekli dosyalar

  • -48- Metilen Klorür ve Siz.doc
    112,5 KB · Görüntüleme: 8
Üst