Fatih Özcan
Site Kurucusu
- Katılım
- 7 Aralık 2013
- Şehir
- Yurt Dışı
- Sertifika
- Diğer Belge
- Firma
- ABL Group
Ne oldu?
Bahamalar'a kayıtlı dökme yük gemisi Magic Striker, 3 Aralık 2021 tarihinde 53.000 ton Hint sarı mısırı yüklemeye hazır bir şekilde Hindistan'ın Chennai kentine vardı. Yükleme hazırlığının bir parçası olarak, buharla dezenfeksiyon yüklenicileri, yüklendikten sonra kargonun etkili bir şekilde dezenfekte edilmesini sağlamak için kargo ambarlarına kanallar yerleştirmek üzere gemiye bindiler. Yükleme o gün başladı ve yağmur nedeniyle duraklamalarla birlikte aralıklı olarak devam etti.15 Aralık günü saat 13:15'te 4 numaralı kargo ambarında yükleme tamamlanmıştır. Ambar kapakları ve erişim yolları kapatıldı. Geri kalan ambarlarda hava elverdikçe yüklemeye devam edildi.
Altı gün sonra, 21 Aralık sabahı, kargo yüklemesi tamamlanmak üzereydi ve saat 09:48'de 21 yüklenici kargoyu dezenfekte etmek üzere gemiye geldi. Ekipmanlar gemiye yüklenirken, bir gemi vinci (No.1, baş tarafta) kullanılarak dört kişilik bir yüklenici ekibi 4 numaralı kargo ambarının baş ambar kapağında bekliyordu.
Saat 12:12 sularında ekip 4 numaralı kargo ambarının dezenfeksiyon ekipmanını düzenlemeye başlamış, iki işçi gaz maskeleri takarak ve yanlarına bir fosfin gazı detektörü alarak ambar kapağından içeri girmiştir.
Kısa bir süre sonra A işçisi nefessiz kalarak geri çıktı. Daha sonra işçi B'nin düştüğünü fark etti ve ona yardım etmek için merdivenden geri indi.
Güvertede, ekibin diğer üyeleri meslektaşlarının zor durumda olduğunu fark etmiş ve içeri girmeye çalışmış ancak kendilerinin de nefessiz kaldığını hissedince hızla güverteye geri dönmüşlerdir. Biri daha sonra iskeledeki gemi mürettebatına haber vermek için koşmuştur. Saat 12:17'de vardiya amiri el telsiziyle kaptanı uyarmış ve kısa bir süre sonra kaptan genel seslendirme sisteminden kapalı alan kurtarma için toplanma anonsu yapmıştır.
Telsizdeki ilk çağrıyı duyan baş memur hemen ambar kapağına koşmuş ve iki işçinin merdivenin dibinde hareketsiz yattığını görmüştür. Daha sonra bir acil kaçış solunum cihazı getirmiş ve saat 12:22'de acil kaçış solunum cihazını takan baş memur ambara girerek A işçisini kurtarmıştır.
Baş memur daha sonra tekrar içeri girmiş (hala acil kaçış solunum cihazını takmaktadır) ve güverteden çekilen bir halat yardımıyla B işçisini kurtarmıştır. Her iki kazazedeye de saat 12:40'a kadar ilk yardım (oksijen dahil) uygulanmış, daha sonra arabayla hastaneye götürülmüşlerdir.
İşçi A'nın 14:25'te öldüğü açıklanmıştır. İşçi B iyileşmiştir. Toksikoloji, kurbanın ya da kazazedenin kanında ya da ciğerlerinde gaz halinde zehir bulunmadığını göstermiştir.
Olay neden meydana geldi
Kargo ambarındaki oksijen seviyeleri içerideki mısır yükü tarafından tüketilmişti - kapakların kapalı olduğu altı gün içinde oksijen seviyeleri yaşamı desteklemek için gereken seviyenin çok altına düşmüştü. Tehlikeli seviyelerde fosfin de bulunmuştur ancak toksikoloji kurbanın ya da kazazedenin kanında ya da ciğerlerinde gaz halinde zehir bulunmadığını göstermiştir.İlaçlama işçileri 4 numaralı kargo ambarına mürettebatın bilgisi dışında ve etkili bir koruma olmadan girmişlerdir - kargo ambarları tehlikeli alanlar olarak kabul edilmediğinden güvenli bir giriş sistemi veya erişim kontrolü mevcut değildir.
Tehlikede olan bir meslektaşına yardım etme girişimi kazazedenin hayatına mal olmuştur. Baş memurun uygun olmayan ekipman kullanarak yaptığı koordinasyonsuz kurtarma girişimi daha fazla kurbana yol açabilirdi.
Neler öğrenebiliriz
Mısır gibi organik yükler kapalı alanlarda oksijeni hızla tüketerek (ve karbondioksiti yükselterek) tehlikeli seviyelere ulaşabilir.İlaçlama taşeronlarının koruyucu ekipmanları - gaz maskeleri ve fosfin detektörü - maruz kaldıkları diğer tehlikeye karşı hiçbir koruma sağlamamıştır.
Oksijen tükenmesi riski gemide ya da karada bulunanlar tarafından dikkate alınmamıştır.
İnsanların tehlikede olanlara yardım etme dürtüsü son derece güçlüdür ancak ölümcül de olabilir: bu senaryolara hazırlanmak ve uygun bir tepki vermek için gerçekçi tatbikatların önemi küçümsenemez. Aynı risklere maruz kalan kıyı personeli de benzer bir eğitimden faydalanabilir.
Atmosfer
Ambarlardaki atmosfer ölçümleri kazadan dört gün sonra Hindistan Ticari Denizcilik Dairesi tarafından yapılmıştır. Aşağıdakileri kaydetmişlerdir[2].Oksijen | Fosfin | |
---|---|---|
Kargo Ambarı #1 | 2.6% | 31 ppm |
Kargo Ambarı #2 | 9.4% | 21 ppm |
Kargo Ambarı #3 | 19.4% | 0 ppm |
Kargo Ambarı #4 | 2.6% | 35 ppm |
Kargo Ambarı #5 | 7.8% | 18 ppm |
Oksijen havanın %20,9'unu oluşturur ve seviyelerin %19,5'in altına düşmesi halinde insan yaşamı için tehdit oluşturur. 6'dan daha az oksijen içeren havayı solumak kasılmalara, ardından apneye (solunumun durması) ve ardından kalp durmasına neden olur. Bu belirtiler hemen ortaya çıkar. Bir kişi maruziyetten kurtulsa bile organları geri döndürülemez şekilde hasar görebilir[3.]
Fosfin, tarımda pestisit olarak yaygın şekilde kullanılan zehirli bir gazdır. Maruz kalmanın etkileri genellikle hızlıdır ve panzehiri yoktur - tedavi oksijen sağlamaktır. Bahamalar'da fosfin için mesleki maruziyet sınırlarını belirleyen herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır ancak milyonda 1'in (ppm) üzerindeki seviyelere kısa bir süre için bile olsa maruz kalınması tehlikeli kabul edilmektedir.
Toksikoloji analizleri kurbanın veya kazazedenin kanında veya organlarında zehirli maddelerle ilişkili herhangi bir zehirlenme tespit etmemiştir: taktıkları gaz maskeleri onları fosfine maruz kalmaktan korumuş olabilir - bilinç kaybı ve durumlarının daha da kötüleşmesi oksijen eksikliğinden kaynaklanmıştır.
[2] Hidrojen sülfür veya metan tespit edilmemiştir. Karbon monoksit seviyelerinde artış ölçülmüştür ancak seviyeler fizyolojik bir etki yaratacak konsantrasyonların oldukça altındadır. Karbondioksit ölçümü yapılmamıştır.
[3] Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi Solunum Koruma Kuralları:
Kaynak:
Ekli dosyalar
Son düzenleme: