• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Lityum iyon batarya/pil yangınları

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Lityum-İyon batarya alev alarak ciddi ve geri döndürülemez sonuçlara yol açar. Olayın asansörde gerçekleşmesi trajedinin boyutunu artırıyor çünkü kaçacak hiçbir yer yok.

Bataryalar artık hayatımızın her yerinde elektrikli scooterlarda, bisikletlerde, arabalarda, telefonlarda, dizüstü bilgisayarlarda ve daha genişletebileceğimiz birçok alanda kullanılıyor. Bu nedenle son derece dikkatli olunmalı ve hasarlı aküler asla kullanılmamalıdır.

YouTuve videoyu jet hızıyla kaldırdığı için bu mesajın ekine ekliyorum.

Pil kullanımı için bazı öneriler​

1. Doğru kullanım​

• Yönergeleri izleyin: Üreticinin önerdiği şarj cihazlarını kullanın ve kullanım talimatlarına uyun.
  • Aşırı şarjdan kaçının: Otomatik kapanma özelliğine sahip şarj cihazları kullanın.
  • Şarj işlemini izleyin: Yanıcı olmayan yüzeylerde şarj edin ve gözetimsiz şarjdan kaçının.
  • Kaliteli şarj cihazları: Yalnızca yüksek kaliteli, onaylı şarj cihazları kullanın.

2. Güvenli depolama​

• Serin ve kuru yerde saklayınız: 20-25°C'de, güneş ışığı ve ısıdan uzakta saklayınız.
  • Metal Teması Yok: Pilleri metal nesnelerden uzak tutun.
  • Kısmi Şarj: Uzun süreli depolama için yaklaşık %50 şarjda saklayın.

3. Kullanım​

• Düzenli olarak inceleyin: Hasar, şişme veya sızıntı olup olmadığını kontrol edin.
  • Uygun Bertaraf: Pilleri belirlenen merkezlerde geri dönüştürün.
  • Hasardan Kaçının: Pilleri delmeyin, ezmeyin veya düşürmeyin.

4. Acil Durum Hazırlığı​

• Yangın Söndürücü: D Sınıfı veya lityum-iyona özel bir yangın söndürücüyü yakınınızda bulundurun.
  • Yanmaz Konteynerler: Pilleri yanmaz torbalarda veya kaplarda saklayın.
  • Güvenlik Planı: Akü yangınları için bir acil durum eylem planınız olsun.

5. Kullanım Yönergeleri​

• Sıcaklık Kontrolü: Önerilen sıcaklık aralıklarında (0°C ila 45°C) kullanın.
  • Aşırı Yüklenmeyi Önleyin: Cihazların akü kapasitesini aşmadığından emin olun.
  • Karıştırma Yok: Eski ve yeni pilleri veya farklı türleri karıştırmayın.

6. Nakliye​

• Düzenlenmiş Ambalaj: Paketleme ve etiketleme için yasal yönergelere uyun.
  • Kısa Devreleri Önleyin: Taşıma sırasında terminalleri yalıtın.

7. Ek Hususlar​

• Termal Yönetim: Cihazlarda yeterli soğutma sağlayın.
  • Batarya Yönetim Sistemi (BYS): Güvenlik takibi için BYS'li bataryalar kullanın.
  • Akıllı Şarj Cihazları: Şarj döngülerini optimize eden ve pil ömrünü uzatan şarj cihazları kullanın.

Ekli dosyalar

• Battery fires.mp4
    4 MB
Sayın @Üyeler

Sizler ne gibi önlemler alıyorsunuz? Batarya yangınlarına hazır olduğunuzu düşünüyor musunuz?

mujdeYangın tüpünün bu durumda çok faydalı olacağını düşünmüyorum açıkçası. Batarya yangınlarının yangın söndürme teknolojileri bile daha yeni yeni gelişiyor. Ki batarya yangınlarında zehirli gazlarda ortaya çıkar ki tüpler yine yetersiz kalır çözüm konusunda diye düşünüyorum.

Fatih ÖzcanTabiki yüzde yüz cozum budur gibi dusunmedim ama ilk müdahalede en azından vakit kazandırabilir belki. D tozlu ys cihazları ya da başka tip otamatik sondurucu önlemler. Yangını algiladiginda asansor kapısını açmayacak ve çıkış katta inip kapısı acik bekleyecek maddesinin uygunluğunu sorguluyorduk tam bi firmada.Asansor acil durumları üzerinde çalışmak gerekiyor