• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İş Kazası Lc waikiki çalışanı baskı ve mobbing nedeniyle intihar etti

Samsun'da çalıştığı giyim mağazasında yıllardır mobbing yaşadığını iddia eden Muhammed Yavuz, arkasında ihbar gibi veda mektubu bırakarak intihar etti. Hamile eşine bıraktığı mektupta her şeyi açıklıkla yazan Yavuz, ölümünden bölge müdürünü sorumlu tuttu. Yavuz'un ihbar mektubu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı da harekete geçirdi​

Samsun’un Çarşamba ilçesinde Türkiye'nin önde gelen giyim markalarından biri olan LC Waikiki mağazasında reyon müdürü olarak çalışan Muhammed Yavuz mobbinge maruz kaldığını iddia ederek intihar etti. Bir çocuk babası olan ve bir bebek bekleyen Yavuz, arkasında bıraktığı veda mektubunda ölümünden sorumlu olan kişinin Bölge Müdürü E.C. olduğunu yazdı. Yavuz, ayrıca mağazaya, yöneticilerine ve doğmamış çocuğuna da not bıraktı.

''İNTİHAR VAKASI DEĞİL, İDAM VAKASI''​

1721634460693.png
Yıllardır süren psikolojik şiddet ve mobbinge maruz kalan Muhammed Yavuz, yazdığı e-postada, ‘‘Veda; Artık aranızdan ayrılıyorum. Geride gözü yaşlı bir eş, babasız büyüyecek bir çocuk ve anne karnında henüz doğmamış bir bebek bırakıyorum miras olarak. Bu bir intihar vakası değildir. Cellatlığını E.C.’nin yaptığı bir idam vakasıdır. Hayatın zorluğu ve acımasızlığı yetmezmiş gibi son 2 yıldır bölge müdürünün psikolojik tacizleri ve uyguladığı mobbingler sonucu psikolojik sıkıntılar içine girip, yaşam standartlarım iyice düşmesi ile birlikte haksızlığa uğradığım için içerisinde bulunduğum psikolojik travmalar sonucu bu kararı almış bulunmaktayım. Eşimin işten çıkarılması ile başlayan süreçte üzerime sistemli bir şekilde mobbing uygulayarak sürekli başarısızlık ve yetersizlik hissi yaratarak, psikolojimin bozulmasına ve işlerin bu raddeye gelmesine sebep olan bölge müdürüdür. Eşim işten çıkarıldıktan sonra bana ben dava açacağım şirkete dediğinde; bu süreçte senin de üstüne gelir demişti. Ben eşime o gün kararlarının arkasındayım nasıl yapmak istiyorsan yap her birey kendinden sorumludur senin yüzünden bana bir şey yapamaz demiştim E.C. için. Yanılmışım öyle bir yaptı ki inceden her şeyi o kadar sistemli ve planlı işledi ki, her mağaza ziyaretinde E.C tarafından maruz kaldığım baskı mobbing hakaret ve psikolojik tacizler kendi içime kapanmama, travmalar yaşamama ve son olarak ta bu noktaya getirdi her şeyi" diye yazdı.

''VAZGEÇERİM DİYE YÜZÜNÜZE BAKAMIYORUM''​

Yavuz eşine bıraktığı notta, onu ne kadar çok sevdiğini ve günlerdir yemek yiyemediğini yazarak ve kendisinden özür dilediğini belirtti. Yavuz, ‘‘Semoşum; Benim güzel karım seni hep çok sevdim bir çok yanlış yapsam da seni sevmekten hiç vazgeçmedim. Seni ilk gördüğüm gün kendime söz verdim ve ben bu kadınla evleneceğim dedim. Özür dilerim hayatım sana verdiğim sözleri tutamadığım için. Beni affet diyeceğim ama olmuyor. Farz et artık dayanamıyorum. Aslında sen de birkaç gündür farkındasın ve sürekli neyin var diye soruyorsun neden bu kadar zayıfladın diye soruyorsun çünkü boğazımdan lokma geçmiyor her gün eve gelirken arabada ağlıyorum bu kararı verdiğimden beri sizleri yalnız bırakacak olmanın verdiği acıyı kemiklerimde hissediyorum. Yavrum son bir haftadır özellikle neredeyse hiçbir şey yemedim yiyemiyorum sadece ayakta kalabilmek için sıvı tüketiyorum su çay kahve belki bir şekilde vazgeçerim diye yüzünüze bakmaya utanıyorum kaç gündür. Özür dilerim seni ve denizi birde karnındaki bebeğimizi yalnız bıraktığım için özür dilerim seni çok seviyorum aşkım.’’ diye yazdı.

BORCU OLDUĞU ÖNE SÜRÜLDÜ​

Ayrıca Muhammet Yavuz'un, daha önce de intihar girişiminde bulunduğu, bitcoin ve borsa nedeniyle borçları olduğu, bu nedenle ailesinin evini satıp borç kapatmaya çalıştığı öne sürüldü.

LC WAİKİKİ AÇIKLAMA YAPTI: ''KURUM İÇİ SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEKTEDİR''​

LC Waikiki’nin mağazası konu ile ilgili yazılı açıklamada bulundu. Yavuz’un daha önceden mobbing ile ilgili şikayette bulunmadığını söyleyerek, adli makamların ihtiyaç duyacağı tüm bilgi ve detayları paylaşmakla beraber, ekiplerimiz tarafından da kurum içi soruşturma yürütüldüğünü ifade etti.

LC Waikiki’ni yaptığı yazılı açıklama şöyle;
1721634409301.png

BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA​

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
"Bazı basın yayın organları ve sosyal medya hesaplarında çıkan haberlerde; Konya'nın Emirgazi İlçe Belediyesinde çalışan bir işçimiz ile Samsun'un Çarşamba ilçesinde çalışan bir işçimizin iş yerinde 'baskı ve mobing'e uğraması nedeniyle intihar ettiği iddiaları yer almaktadır.

Her iki olayla ilgili gerekli incelemelerin yapılması için müfettişlerimizi görevlendirdik. Bakanlık olarak her zaman emeğin ve emekçimizin yanında duruyoruz. Konuyu yakından takip ettiğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Sayın @Üyeler

Maalesef psikolojik baskı ve mobbing günümüzün kanayan yaralarından ve neredeyse hiçbir işletmede etkin kontroller uygulanmıyor. Sizler daha önce mobbing durumlarıyla karşılaştınız mı? Veya işyerlerinizde mobbing tespiti, raporlaması ve araştırılması için ne gibi önlemler mevcuttur?
 
Fatih ÖzcanMaalesef mobing süreci sadece dikeyden değil yataydan da çok ciddi bir biçimde ortaya çıkabiliyor. Etik hatlar tek başına kurtarıcı olamıyor en azından benim inancım maalesef ki bu yönde. Zaten mobinge maruz kalan kişi yaşadığı psikolojik sonuçlar nedeniyle gerçekten hataya ve başarısızlığa sürüklenebiliyor bu psikolojik boğuşma verimliliği de etkileyerek artıyor. İki çözüm var aslında 1-Şirketlerin içinde kadrolaşmaya izin verilmemeli; belirli bir gruptan, şirketten kadrolaşmanın önüne geçilmelidir. 2- Toksik ilişkilerin olduğu yerde devam etmemek, son raddeye gelmeden iş değiştirmek. Tabi günümüz şartlarında uygun iş bulmadan iş değiştirmek maalesef "lüks" olduğu için sonuçlar geri dönülemez boyutlara varabilir :(
 
Merhaba Fatih Bey,

Ülkemizde Psikolojik Baskı ve Mobbing tespitinin , başarı/başarısızlığın bilimsel ölçme değerlendirme metotları yerine kişisel değerlendirmelere dayandığı için çok zor olduğunu düşünenlerdenim. Bu davranışları sergileyecek olan çalışma arkadaşı ve/veya üst amirin aynı zamanda işin doğru veya yanlış yapıldığına karar veren dolayısıyla çalışanı performans açısından da değerlendiren kişiler olması , kayıt tutma-veri analizi-yazılı matbu evrak düzenleme-işin etüt edilmesi-etüt edilen veriler doğrultusunda doğru performans kriterlerinin belirlenmesi-ölçme ve değerlendirme hususlarında aşırı geride bir toplum olmamız nedeniyle çoğu zaman karşılaşılan bu tip davranışlar işin gereği veya otoriter disiplin sağlama uygulaması şeklinde karşılanabiliyor. (Uzun yıllar kalabalık üretim sahalarında yöneticilik yapmış birisi olarak belirtmeliyim ki bu davranışlar en fazla bilgi ve sergilenen performansın olumsuz eleştirilerle değersizleştirilmesi , kendi hatasını başkasının performansını bahane ederek gizleme çabaları şeklinde karşımıza çıkıyor !!! En azından ben yönettiğim çalışma arkadaşlarım arasında birbirlerine bu şekilde sıkça davrandıklarına şahit oldum...)

Haliyle bir kişinin psikolojik baskı gördüğü veya mobbing ile karşılaştığını kanıtlaması gerekmektedir ! "planlı ve periyodik şekilde tekrarlanan kötü davranışlara maruz kaldığını ve/veya hakkı olan statünün kendisine haksız şekilde verilmediğini" ispatlayabilmesi için ; yazılı kayıtlardan şahit olan kişilerin görüşlerine ve durumu lehine açıklayabilecek doğru kurgu oluşturmaktan , gerektiğinde tıbbi destek başvuruları ile güçlendirilmiş iddialara ihtiyacı olacaktır. Burada da "işin nasıl doğru yapılacağına ve performansını artırabilecek yöntemlere yönelik klavuz (çalışma tanımları, talimatlar, ölçümlenmiş doğru hedefler vb) olmadığı için" kişinin sonuçlandırdığı her çalışmada kendisini işini doğru yapan biri olarak kabul etmesi veya eleştirildiğinde (tabii ki iş ve kazanç kaygısıyla birlikte) mutlaka bir hata yapmışımdır... gibi kabul ediş davranışları ortaya çıkabilmektedir.

Giriş kısmında belirtmiş olduğum gibi (istisna firmaları hariç tutarak) iş ortamını , proseslerini , kaynak harcamasını vs profesyonel şekilde etüt etme ihtiyacı duymayan , halen işçiliğe verdiği ücretin gereksiz olduğunu ve ilk kriz ortamında tasarrufa buradan başlayan işyerlerinin , çalışan performansını ölçme/değerlendirme hususunda bireysel gözlem ve söylem yerine doğru mühendislik metotlarını tercih etmesini beklemiyorum !

Bu şekilde profesyonel değerlendirmelerin yapılmadığı ortamda ne yöneticilerin ve üst amirlerin psikolojik baskı / mobbing uygulamalarını , ne de çalışanın bu konuda suistimallerini doğru şekilde tespit edemez ve değerlendiremezsiniz.

Öneri mi? Eğitim sisteminin güçlendirilmesi (iş dışındaki temel eğitim ve işyeri içerisinde yer alan eğitimlerin tamamı..), kanunların revize edilmesi , çalışanların bilinçlendirilmesi , başarı/başarısızlığın doğru ve adil olan ödül - ceza uygulamalarıyla teşvik edilmesi vs vs ... herkesin aklında olan eksiklerin ivedilikle giderilmesi , matematik - mühendislik ve bilime güvenmek gerekir.

Sağlıklı günler.
 
Üst