• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kkd kullanmayan personel

mucahit57.

Kayıtlı Üye
Katılım
14 Haziran 2023
Şehir
İstanbul
Sertifika
C Sınıfı
Firma
osgb
MERHABA
FİRMAMDA ÇALIŞANLARA KKDLER TESLİM ETTİK KULLANACAĞINA DAİR İMZA ALDIK İSG EĞİTİMLERİ VERDİK
FAKAT ÇALIŞANLARIMIZ KULLANMIYOR.İSG UZMANI OLARAK BENİM NE YAPMAM GEREKİR.CEZA SİSTEMİ ÜCRET KESİNTSİ YAPILABİLİR Mİ
KULLANMAK İSTEMEYENDEN KENDİ İSTEĞİMLE KULLANMAK İSTEMİYORUM BAŞIMA BİŞEY GELİRSE BEN SORUMLUYUM DİYE YAZI ALSAK GEÇERLİ OLUR MU
İŞVEREN ÇALIŞANLARA İŞ KIYAFETİ VERMEK ZORUNDAMIDIR. BİLGİLERİNİZE İHTİYACIM VAR
 
Merhabalar. KKD kullanılmaması ile ilgili tutanak tutma şeklinde de ilerleyebilirsiniz. KKD ile ilgili yasal hükümlülükler açık ve nettir. Sizinle de paylaşıyorum. Kazasız sağlıklı günler dilerim.

İlgili yönetmelik;

Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik Madde 6-1 “ e)Kişisel koruyucu donanımlar, işveren tarafından ücretsiz verilir, imalatçı tarafından sağlanacak kullanım kılavuzuna uygun olarak bakım, onarım ve periyodik kontrolleri yapılır, ihtiyaç duyulan parçaları değiştirilir, hijyenik şartlarda muhafaza edilir ve kullanıma hazır bulundurulur.”



Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik Madde 6-1; “a) İşyerinde kullanılan kişisel koruyucu donanım, Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak tasarlanır ve üretilir. Tüm kişisel koruyucu donanımlar; 1) Kendisi ek risk oluşturmadan ilgili riski önlemeye uygun olur. 2) İşyerinde var olan koşullara uygun olur. 3) Kullananın ergonomik gereksinimlerine ve sağlık durumuna uygun olur. 4) Gerekli ayarlamalar yapıldığında kullanana tam uyar. 5) Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği kapsamına giren ürünlerde uygun şekilde CE işareti ve Türkçe kullanım kılavuzu bulundurur.”
 
mucahit57.Merhabalar,

Sorunuza maddeler halinde cevap vermeye çalışayım, en alt kısımda da ilgili mevzuat bilgilerini görebilirsiniz.

1) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN BELİRLENMESİ : İşveren , toplu koruma tedbirlerine öncelik vermekle yükümlüdür. Kişisel Koruyucu Donanımlar ile ilgili ise proses, kullanılan ekipman veya madde vs dikkate alınarak risk tespit edilen durumlarla ilgili Kişisel Koruma tedbirleri uygulanır. Kişisel Koruyucuların seçiminde çalışanı mevcut riske karşı tam koruma sağlaması, kullanımının uygun olması, gerekiyor ise sökülüp takılabilir parçalarının karmaşık olmaması vs hususlara dikkat edilir. Çalışanların iş görürken bulundukları ortamda veya yaptıkları işle ilgili ; Toz, Kimyasal, Gaz, Biyolojik Etkenler, Atıklar vs gibi unsurlar bulunuyor ise bu durum risk analizi yapılırken dikkate alınarak tespit edilir. Bu durumlarda Vücut Koruması amacıyla uygun iş kıyafetinin çalışana verilmesi zorunludur.

2) KİŞİSEL KORUYUCULARIN ÇALIŞANLARA TESLİM EDİLMESİ: Kişisel Koruyucu Donanımlar çalışanlara mutlak suretle risk, kullanım amacı ve koruma hedefi, kullanım ve bakım talimatları belirtilerek teslim edilir. Teslim edilen Kişisel Koruyucu Donanımlar teknik detay ve standartları belirtilmek suretiyle çalışana zimmet taahhütü yapılarak doküman karşılığı verilir ve bu doküman şahsi/özlük dosyalarında muhafaza edilir.

3) KİŞİSEL KORUYUCULARIN KULLANIMININ DENETLENMESİ VE ÇALIŞAN YÜKÜMLÜLÜĞÜ: Kişisel Koruyucuların seçimi, risk değerlendirmesi, çalışana teslim edilmesi ve kullanımının denetlenmesi İşverenin Yükümlülüğüdür. Çalışanın bu hususta yükümlülükleri olması, işverenin yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Bu doğrultuda İşveren veya görevlendirdiği (adına sevk idareden sorumlu olan saha yöneticileri yani işveren vekilleri) kişiler mutlak suretle kişisel koruyucuların teslim edilmesi yanı sıra çalışanın sahada gözetimini yaparak kullanımının sağlanması, kullanımında ortaya çıkan uygunsuzluk, ek riskler veya yetersizlikleri tespit etmek ve gidermek ile yükümlüdür. Çalışanlar ise kendilerine talimatlar ile kullanımı yönünde tebliğ edilen Kişisel Koruyucu Donanımları kullanmak, kendilerine tarif edildiği üzere bakımını yapmak, kullanılamaz hale geldiğinde değiştirmek için geri bildirimde bulunmak ile yükümlüdür.

4) ÇALIŞANLARA PARA CEZASI UYGULANMASI: Çalışanlara toplu sözleşme veya iş sözleşmeleri ile sebepleri belirtilmediği sürece hiç bir koşulda para cezası yaptırım olarak uygulanamaz. Disiplin uygulaması başlığıyla çalışanlara para cezası yaptırımı uygulanacak ise bunun mutlaka iş sözleşmesine ek yapılarak; Konu Başlığı, Değerlendirme Usulleri ve Kurulları, Kusur olarak kabul edilebilir hallerin tanımı , uygulanacak ceza miktarı ve cezanın nasıl değerlendirileceği belirtilmelidir. Ek yapılan cezai kısım mutlaka çalışana tebliğ edilmeli, rızası olmayan çalışana uygulanmamalıdır. Verilecek para cezası belirlenirken İşçinin iki günlük kazancından fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca bu usul uygulanması durumunda kesinti yapılan paralar ÇSGB 'na uygulama hakkında bildirimde bulunularak size gösterecekleri bir bankada açılacak hesaba yatırılması zorunludur. Kesinti yapılan tutarlar işyeri tarafından bilgi verilmeden harcanamaz ! Çalışanların eğitim veya sosyal hizmetlerinde kullanılması üzere Bakanlık ve İşçi temsilcilerinin bulunduğu kurullar tarafından değerlendirilerek harcanabilir.

5) KKD KULLANIMINA UYMAYAN ÇALIŞANLARA UYGULANABİLECEK YAPTIRIM: Öncelikle çalışanın kendisine tebliğ edilen KKD kullanımına yönelik uygulamaya karşı çıktığının "Tutanak düzenlenerek" kayıt altına alınması gerekir. Tutanak düzenlenirken; İlgili prosedüre atıf yapılmalı, çalışana teslimi yapılan zimmet formu tarihi ve kayıt numarası ile belirtilmeli, çalışan temsilcisinin bilgi ve imzasının alınmasına dikkat edilmelidir. Düzenlenen tutanak doğrultusunda yine uygulama usulü Disiplin Yönetmeliğiyle belirlenmiş ve çalışana önceden tebliğ edilmiş olması şartıyla Disiplin Kuruluna sevk edilebilir kınama, uyarı vb cezalar uygulanabilir. Çalışanın birden fazla bu davranışta bulunması durumunda 4857 sayılı İş Kanunu 25.Madde/h bendi uygulanarak iş akdinin sonlandırılması yapılabilir.

Sağlıklı Günler.

İLGİLİ MEVZUAT MADDELERİ :

  • Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür.( 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU , Madde 19 / 1)
  • Çalışanlar , Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak ile yükümlüdür. (6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU , Madde 19 / 2)
  • Kişisel koruyucu donanımlar, işveren tarafından ücretsiz verilir, imalatçı tarafından sağlanacak kullanım kılavuzuna uygun olarak bakım, onarım ve periyodik kontrolleri yapılır, ihtiyaç duyulan parçaları değiştirilir, hijyenik şartlarda muhafaza edilir ve kullanıma hazır bulundurulur. (KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK , Madde 6 / e)
  • İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi (4857 SAYILI İŞ KANUNU , Madde 25/h) , İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması (4857 SAYILI İŞ KANUNU , Madde 25/ı) durumunda İşveren ek ücret ödemeden derhal haklı fesih hakkını kullanabilir.
  • İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez. (4857 SAYILI İŞ KANUNU , Madde 38)
  • İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz. (4857 SAYILI İŞ KANUNU , Madde 38)
  • Bu paralar işçilerin eğitimi ve sosyal hizmetleri için kullanılıp harcanmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hesabına Bakanlıkça belirtilecek Türkiye'de kurulu bulunan ve mevduat kabul etme yetkisini haiz bankalardan birine, kesildiği tarihten itibaren bir ay içinde yatırılır. Her işveren işyerinde bu paraların ayrı bir hesabını tutmaya mecburdur. Birikmiş bulunan ceza paralarının nerelere ve ne kadar verileceği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının başkanlık edeceği ve işçi temsilcilerinin de katılacağı bir kurul tarafından karara bağlanır. Bu kurulun kimlerden teşekkül edeceği, nasıl ve hangi esaslara göre çalışacağı çıkarılacak bir yönetmelikte gösterilir. (4857 SAYILI İŞ KANUNU , Madde 38)
 
Ben sorumluyum diye yazı almanız hiçbir işe yaramaz ve yargı önünde sizi korumaz. İşveren olarak çeşitli cezai yaptırımlar uygulayabilirsiniz yada haklı nedenli fesih ile sözleşmelerini feshedebilirsiniz.
 
herkese ilgisinden dolayı teşekkür ediyorum . verdiğimiz iş ayakkabısı ayağına zarar verdiğini yada verilen kulaklığın kulaklarda alerji yaptığını söyleyen çalışanlar mevcut bu durumlardan dolayı takmak kullanmak istemediklerini dile getiriyolar bu çalışanlara ne yapılmalı ( doktordan rapor istiyorum uğraşamam diyorlar) rapor alırlarsa kkdsiz çalışmaya devam edebilir mi
 
Üst