Musa Kamil Ekin
Yönetim Grubu
- Katılım
- 6 Nisan 2015
- Sertifika
- C Sınıfı
- Firma
- BelKo ltd.şti.
- Fay hattının yeri ve doğrultusu
- Tehlike bölgeleri tasarım aşamasında belirlenmelidir
- Bölge: İşletme şartları altında ve arıza halinde daima patlayıcı bir karışımın bulunduğu bölgelerdir (Boru ve kapların içleri gibi).
- Bölge: İşletme şartları altında ve arıza halinde patlayıcı karışımlarının oluşabileceği bölgelerdir (dolum borusu civarı, armatürler vb).
- Bölge: İşletme şartları altında veya arıza halinde patlayıcı karışımlarının nadiren oluştuğu bölgelerdir (tankların yakın çevresi gibi).
Şekil 1 : Tehlikeli bölge sınıflaması
Yukarıdaki şekilde kırmızı ile renklendirilen bölümler sürekli patlayıcı karışım bulunduğu için 0. bölgedir. Sarı ile renklendirilen bölgede ara sıra, işlem yapıldıkça patlayıcı karışım oluşma olasılığı olduğu için 1. bölgedir. Mavi ile renklendirilen bölgede nadiren patlayıcı ortam oluşma olasılığı olduğu için 2. bölgedir. Bu bölgelendirmenin amacı alınacak güvenlik önlemlerinin düzeyini ve niteliğini belirlemektir. Bu tür ortamlarda kullanılacak olan ekipman ve cihazlar ile kurulacak sistemlerin alev sızdırmaz, patlama güvenlikli vb. özellik taşıyıp taşımayacağına bu bölgelendirme sonucu karar verilmelidir. Bölgelendirmenin yapılmasından uygulayıcılar sorumludur. Burada kullanılacak cihazlara ilişkin ayrıntılar BYKHY’de mevcuttur.
- Depolamada havuz hacminin belirlenmesi
- Koruma bölgelerinin hesaplanması
Tablo 2 : Tank mesafelerini gösterir çizelge
Tablo 2’ye göre kurulacak olan tank çiftliklerinde koruma bölgelerine ilişkin ayrıntılar da şöyledir:
- Koruyucu bölge genişliği tank cidarından itibaren ölçülür ve en az 2/3’nün havuzlama bölgesi dışında olması gerekir. Ölçümde havuzlama duvarının iç kenarının üstü esas alınır.
- Gerekli olan emniyet, havuzlama bölgesi dışında kurulu, yangına 120 dakika dayanıklı, tankın en az 4/5’i yüksekliğinde bir duvar veya set ile sağlanıyorsa, koruyucu bölge itfaiyenin görüşü alınarak daha dar tutulabilir.
- Koruyucu bölgede, depo işletmesinin yapılabilmesi için gerekli olan tesis ve binalar, havuzlama bölgesi dışında olmak şartıyla kurulabilir.
- Tank cidarından itibaren 5 m’lik bir uzaklık, zeminden 0.8 m yüksekliğine kadar 2. tehlike bölgesidir.
- Yanıcı sıvılar bir havuzlama bölgesi içinde depolanmış ise, bu bölge havuz setinin üst kenarının 0.8 m üstüne kadar 1. tehlike bölgesidir.
- Depolama sahasına işi olmayanların girişi yasaklanmalı ve bu yasak uygun bir levha ile ilan edilmelidir.
Şekil 2: BYKHY’e göre, farklı yanıcılık sınıfına sahip sıvıların, bir havuz alanı içinde hacim ve güvenlik mesafeleri açısından depolanma değerleri
Son düzenleme: