• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

SBE Kilitlenmeyen hayatlar: 600 voltu unutanların hikayesi

Senaryo Bazlı Eğitim (SBE), iş kazaları ve ders niteliğindeki olayları kurgusal hikayelerle sunarak, olayların neden ve sonuçlarını akılda kalıcı şekilde sunulmasını sağlayan bir yöntemdir.
Üyeler Görebilir
Zeki Uzman.pngZeki Uzman işçiler moladeyken ağır adımlarla atölyeye girer. Zeki, sevimli, gözlüklü, biraz sakar ama bilge bir iş güvenliği uzmanı, elinde çayını yudumlarken, Selam gençler! diye seslenir ve devam eder.

Bugün size elektriği hissederek öğrenme hikayesi anlatacağım. Kulağa dizi fragmanı gibi geliyor değil mi? Ama maalesef gerçek... Hem de 600 voltluk bir gerçek!"

İşçilerden biri gergin bir ses tonu ve hafif bir gülümsemeyle "Zeki Uzman, yine ne oldu?" diye seslenir.

Zeki: (Dramatik bir sesle) "Haziran 2024, **Pamuklu**... **Telliova** bölgesindeki bir atık su pompa istasyonunda iki işçi, elektrik panosunda çalışıyor. Tecrübeli adamlar, yılların verdiği özgüvenle... Ama unuttukları bir şey vardı: *Kilit!*" (Elinde anahtar sallar)

Diğer İşçi "Kilit mi? Kasa mı açacaklarmış yani?" diye ekledi gülerek.

Zeki: (Gözlerini devirerek) "Hayır, enerjiyi kilitlemekten bahsediyorum! İşte o gün, panonun ana şalterini kilitlemeden çalışmaya başladılar. Sanki aslan kafesine 'Hadi tatlım, beni ısırma' diyerek giriyorsun!" (Gülüşmeler)

Zeki anlatmaya devam eder.
  • İşçi, üç elektrik kablosunu düzeltmeye çalışırken bakır uçlara dokunuyor.
  • Bzzzt! 600 volt vücudunda dans etmeye başlıyor.
  • Neden? Çünkü şalter açık ve kimse "Dur bakalım, enerji kesilsin!" dememiş.
Zeki: (Ciddileşerek) "*Bakanlık raporu diyor ki: 'Tecrübe, güvenlik önlemi yerine geçmez.' Yani 20 yıllık usta da olsan, kilitleme etiketleme sistemi olmadan çalışmak, paraşütle atlarken 'İpin ucunu sonra bağlarım' demek gibi!"

3. İşçi araya girerek "Peki şefler ne yapmış?" diye sorar.

Zeki: (Elini masaya vurarak) "Şef 'Ekipmanı verdik ya, gerisini onlar bilir' demiş. Ama olay bu değil! Siz birinin hayatını tahminlere bırakamazsınız. Nasıl ki sevgilinize 'Ben senin doğum gününü unutmamıştım ki' diyemezsiniz!" (Kahkahalar)

Zeki tahtaya Altın Kuralları yazmaya başlar.
  1. Kilitle-Etiketle: Makineye dokunmadan önce enerjiyi kes, kilitle, anahtarı cebine koy ve etiketle. Unutma, bu bir ilk randevu değil, risk alma!
  2. Çift Kontrol: Amirler, sadece "Yapın!" değil, "Yapıldı mı?" diye sorsun. Tıpkı baklavanın şerbetini kontrol etmek gibi...
  3. Tecrübe Tuzağı: "Ben yıllardır yapıyorum" demek, trafikte emniyet kemeri takmamak için bahane değil!
Zeki: (Espriyle) "Bir de şunu aklınıza kazıyın: Elektrikle flört olmaz! Ya onu tamamen kesersiniz, ya da o sizi keser. Tercih sizin!"

Zeki, cebinden rengarenk kilitler çıkarıp masaya koyar. "Bakın, bunlar güvenlik büyüleri! Kim kurallara uyarsa, bir sonraki molada onlara Zeki Uzmanın meşhur 'Kilitli Kurabiyeleri'nden getiririm!" (İşçiler merakla gülümser)

3. İşçi (Şakacı tonla) merakla sorar "Peki takmayan?"

Zeki: (Göz kırparak) "Takmayanı bestelediğim güvenlik şarkısı bitene kadar kilit altında tutarız... Hem biliyorsunuz benim sesim, karga gibi!" (Kahkahalar patlar)

İşçiler Hep Bir Ağızdan: "Kilit tak, kurabiye kap!" diye tempo tutarak çıkarlar.

Haber linki:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Son düzenleme: