• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

RY Kaynak Yangınları -157-

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
YANGINLAR NASIL BAŞLAR

Kaynak işlerinde yangınlar kıvılcımlar, sıcak çapaklar ve hamlaçtan kaynaklanan alev ile başlar. Kıvılcımlar düşer ve rüzgar ile uzak mesafelere taşınırlar. Çapaklar zemine veya diğer malzemelerin üzerine düşerler. Ve kaynak hamlacının (şaloma) alevi etki alanındaki birçok maddeyi tutuşturabilir. Kaynak işlerinde alınacak iş güvenliği önlemlerini bilirseniz bunları görebilir ve raporlayabilirsiniz.

KAYNAKÇILARIN SORUMLULUĞU

Bir alanda kaynak işi yapılıyorsa kaynakçıların görevi yangına karşı dikkatli olmaktır. Kaynak yapılacak alan içinde parlayıcı malzemenin bulunmadığından emin olmaktır. Kağıt, ahşap ve diğer yanıcı malzemeler kaynak alanından kaldırılmalıdır. Kaynakçılar aynı zamanda yanıcı malzemelerin üzerine kıvılcım veya çapak düşmemesinden de sorumludur. Yanıcı maddelerin yakınında kaynak yapmak zorundaysanız, su ve kum gibi söndürücü malzemeler elinizin altında olmalıdır. Düşen kıvılcımları hemen söndürmek için elinde bir yangın söndürücü ile hazır bekleyen bir işçi de görevlendirebilirsiniz.

PARLAYICI SIVILAR

Kaynakçılar amirleri (süpervizörleri) ile birlikte parlayıcı sıvıların yerlerini kontrol etmeden kaynağa başlamamalıdır. Daha önce parlayıcı sıvı depolanmış bir tank veya varilde kaynak veya kesme yapmak zorundaysanız içinde tehlikeli buhar olup olmadığını gösteren test sonucunu görmeden işe başlamayın. Daha önce tank veya varilde test yapıldığını söyleyenleri dinlemeyin, işe başlamadan önce test yapılması konusunda ısrarcı olun.

YANICI MADDELER

Zeminin yanıcı malzemeden yapılmış olduğu yerlerde kaynakçılar çapakların zeminle temas etmemesi için zemine yangın battaniyesi sermelidirler. Ahşap zeminler kaynağa başlamadan önce süpürülmeli ve üzerleri metal veya yanmaz diğer malzemeler ile kaplanmalıdır. Bazı durumlarda zemin ıslatılması da tavsiye edilir.

Eğer elektrik kaynağı yapıyorsanız elektrik çarpmasına karşı korumayı da önlemlerinize eklemelisiniz. Kıvılcım ve çapakların düşebileceği çatlaklar olmadığından emin olun ve bu sıcak malzemelerin duvar ve zemin arasındaki görünmez boşluklardan düşmesine asla isin vermeyin.

Menfezler gibi açıklıkları yangın battaniyesi (yanmaz perde) ile kapatabilirsiniz. Yangın battaniyesinin zemine kadar ulaştığından ve altına sıcak parçaların girmeyeceğinden emin olun. Rüzgarın kıvılcım ve çapakları istiflenmiş malzemelerin üzerine ve yakındaki diğer malzemelere ulaştırabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

KAYNAK EKİPMANLARI

Kaynakçılar basınçlı gaz tüplerini çalıştıkları alandan uzakta ve hortumları tamamen boş olarak muhafaza etmek zorundadırlar. Basınçlı gaz tüplerini ve hortumları alevlerin ve çapakların çarpmasından korumak için arka tarafınızda (asla ön tarafta değil) muhafaza etmelisiniz. Gaz hortumları, araç ve insan geçişlerine ve üzerlerinden geçip onları sürükleyebilecek şeylere karşı korunmalıdır.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


 

Ekli dosyalar

  • -157- Kaynak Yanginlari.doc
    117,5 KB · Görüntüleme: 10
Üst