• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kasis’lerden Elektrik Üretilecek

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Türk mühendisler, hız kesici kasis içerisine koydukları hidrolik yağının basınç altındaki hareketini cereyan enerjisine çeviren sistem geliştirdi.

Marmara Üniversitesi Biyolojik Denetim Projeleri Birimince desteklenen “Hız Kesicilerden Cereyan Imalat Projesi” alanında hız kesici kasis, bağlantı rakoru, hidrolik hortum, çekvalf, hidrolik motor, redüktör ve cereyan motoru faydalanılarak mekanik enerjiyi elektriğe çeviren sistem tasarlandı.

Yağın basınç altındaki hareketinden yararlanılarak geliştirilen sistem üstünde yapılmış olan testlerde, tek ton ağırlığında ve saatte 5 km süratle giden tek Otomobilin hız kesiciye uyguladığı basınç neticesi 15 volt, 200 miliamper ve 3 vatlık elektriksel büyüklük elde edildiği belirlendi.
Marmara Üniversitesi Bilişim Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Kısmı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Demetgül, yeryüzünde elektrik enerjisinin kocaman bölümünün fosil yakıtlardan ele geçirildiğini ifade ederek, bu yakıtların süratle tükenmesi ve etrafa kayıp vermeleri sebebiyle muadil enerji kaynakların ehemmiyetinin gittikçe arttığını ifade etti.

Sistemle trafik ve aydınlatma ışıklarının enerji gereksinimi karşılanabilir
Sistemin iş prensibine bağlantılı olarak Demetgül, “Aracın hız kesiciye uyguladığı basınç neticesi içerideki yağ, çekvalflerin yönlendirmesiyle hidrolik hortumlardan geçerek hidrolik motora erişiyor. Hidrolik motor, bu sayede ele geçirdiği davranış enerjisini dinamoya iletiyor. Dinamo da bu davranış enerjisini elektriğe çeviriyor. Otomobilin uyguladığı basınçla hidrolik motordan çıkarak 2 metre yüksekliğindeki sıvı/akışkan tankının içerisine dolan yağ, basınç kalktıktan ardından tekrar hız kesicinin içerisine doluyor. Böylelikle, cereyan enerjisini üretecek döngü sağlanmış oluyor” izahında bulundu.
Bu standartlara yönelik geliştirilen düzeneğin heyeti meydana geldiği hız kesicinin üzerinden 7 bin 800 otomobil geçmesi şeklinde 7 amper, 12 voltluk tek akünün dolacağını ifade eden Demetgül, buna bağlı olarak sistemin, trafik ve aydınlatma ışıklarının enerji ihtiyacının karşılanmasında kolay bir şekilde kullanılabileceğini belirtti.

kasislerden-elektrik-%C3%BCretilecek.png


17.02.2016
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst