• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kapalı alanlarda karbon açılması

Admin

Kayıtlı Üye
Katılım
7 Aralık 2013
Kapalı alanlarda karbon açılacağı zaman, alınması gereken çeşitli önlemler vardır. Bu önlemleri belirlemeden önce karbon nedir, kısaca bir bilgi ekleyelim. Daha sonrasında da çeşitli önlemleri ve tehlikeleri belirleyelim.

karbon.jpg

Karbon elektrodlarla kesme ve oluk açma işleminin temel prensibi elektrik arkı ve hava jetinin birleşik fonksiyonuna dayanır. Elektrik arkı tarafından eritilen metal, hava jeti tarafından püskürtülerek bölgeden uzaklaştırılır. Torcun karbon elektrodu tutan ucu her türlü pozisyona uygun olan ve hava jetini yönlendiren bir nozülle donatılmıştır. Bu işlem yardımıyla karbon çelikleri, dökme demirler, düşük ve yüksek alaşımlı çelikler, paslanmaz çelikler, bakır, pirinç ve hafif alaşımlar gibi malzemeler yüksek hızlarda temizlenebilir ya da bu malzemeler üzerinde oluk açma ve kaynak ağızı açma işlemi uygulanabilir. Özellikle pnömatik (havalı) oyma ya da kesme torcu gibi geleneksel mekanik işleme yöntemlerine oranla aşağıda belirtilen avantajlara sahiptir.

Karbon açmadan önce gerekli şeyler:
  1. Yüksek basınçlı (tazyikli) hava
  2. Yüksem amperde akım
  3. Karbon elektrodu

Normal şartlarda karbon açarken, eğer alan açık bir alan ise herhangi bir havalandırma ve emici sisteme gerek yoktur. Çünkü işlem esnasındaki tüm zararlı tozlar, açık havada anında uzaklaşmaktadır ve zaten yüksek hava ile yapıldığı için, bu basınç onları %90 uzaklaştırmaktadır. Ama yine de toz yutulmaması için ciğerlerin sağlığı açısından, ucu hafif ıslak toz maskesi kullanılmasında fayda vardır. Fakat alan kapalı bir alan ise, bu işlem çok tehlikelidir. İlk tehlike, haddinden fazla toplanan toz oranıdır. Karbon tozu, ciğerlere çok zararlıdır ve nefes almayı zorlaştırır.

Kapalı alanlarda şu şekilde önlemler alınmalıdır:
  1. Kaliteli bir kaynakçı maskesi
  2. Güçlü ve kalın bir deri elbise
  3. Çok güçlü emici / havalandırma
  4. 12 numara kaynak maskesi camı
  5. Tamamen deriden oluşan kaynakçı eldiveni
  6. Nemli ve üçlü toz maskesi veya gaz maskesi
  7. Yüz hatlarının kalın bir bezle komple sargılanması
  8. Akım kaynak kablosunda herhangi bir kaçak olmaması
  9. Hava hortumlarında ve Torc'ta herhangi bir kaçak olmaması
  10. Karbonun açılacağı metal yüzeylerinde su birikintisi olmaması
  11. 1 saat geçtiği zaman, mola verilmesi ve dışarıya çıkıp temiz hava alınması

Karbon açarken..
karbon2.jpg

Önemli Notlar:
  • Kaynak maskesinin cam numarası mutlaka 12 olmalıdır. 11 numaralar yetersiz kalabilir ve gözleri kaynak alabilir. Normal olarak gözleri kaynak alması çok tehlikelidir ama karbon alırsa, 2 gün işe gidemezsiniz ve gözleriniz büyük derecede zarar görür.
  • Yaşamınız çok değerlidir. Karbon'dan korunmanız gerekir. Çıkan tozlar ciğerlerinize yapışır ve uzunca yıllar geçmez. Bunu önlemek için kapalı alanlarda çok güçlü emiciler olması gerekir. Ayrıca yüzünüzü komple sargılamanız ve çoklu toz maskesi veya gaz maskesi kullanmanız gerekir.
  • Çok tazyikli bir hava temposu vardır. Hortumlarda mümkün olduğunca az ek olması önerilir. Olası bir kaçak veya kurtulma, size zarar verebilir. Ek yerinden kurtulan bir hortum, yüzünüze gözünüze çarparak sizi yaralayabilir.
 
Üst