Musa Kamil Ekin
Yönetim Grubu
- Katılım
- 6 Nisan 2015
- Sertifika
- C Sınıfı
- Firma
- BelKo ltd.şti.
İşten ayrıldınız. Meslekten kaynaklandığına şüphe ettiğiniz bir hastalığınız işten ayrıldıktan sonra ortaya çıktı.
Meslek hastalığı ile ilgili haklardan (geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesi veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanması vb.) yararlanmak için ne yapmalısınız?
Meslek hastalığı ile ilgili haklardan (geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesi veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanması vb.) yararlanmak için ne yapmalısınız?
- Elinizde meslek hastalığına tutulduğunuza ilişkin herhangi bir rapor olması gerekmez. İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki en yakın sosyal güvenlik merkezine başvurun.
- Meslek hastalığı şüphesi nedeni ile hastaneye sevk edilmeyi talep ediniz. Çalışma gücü ve meslekte kazanma gücü kayıp oranın da tespit edilmesini istemeyi unutmayın.
- Meslek hastalığınızın tespitine yönelik sevk talebiniz, görevli sosyal güvenlik merkezlerince, sağlık hizmet sunucularından alınmış meslek hastalığı şüphesi bulunduğuna dair mevcut bir raporunuzun olup olmadığına bakılmaksızın kabul edilecektir.
- İkametgâhınızın bulunduğu ildeki yetkili sağlık hizmet sunucuları tarafından yapılma imkânı bulunması halinde ilgili sosyal güvenlik merkezleri arasında gerekli yazışmalar yapılarak ikametgâhınızın bulunduğu sosyal güvenlik merkezi tarafından hastaneye sevk işleminiz yapılacaktır.
- Sevk edildiğiniz hastane tarafından usûlüne uygun olarak düzenlenen sağlık kurulu raporu ve dayanağı tıbbî belgelere göre SGK Sağlık Kurulu tarafından meslek hastalığına tutulup tutulmadığınıza karar verilecektir. Meslekte kazanma gücü kayıp oranının %10 ve üzerinde çıkması durumunda müfettiş soruşturmasından sonra süreç tamamlanır.
- Karara itiraz edebilirsiniz. Bu durumda karar ve itiraz tarihi arasında süre şartı aranmaksızın dosyanız Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kuruluna gönderilecektir.