• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Işletmede personel çocukları için açılmış kreşler

SİNEM KESKİN

Kayıtlı Üye
Sertifika
C Sınıfı
Firma
3 t
Bir otel işletmesinde tam zamanlı iş güvenliği uzmanı olarak çalışmaya başladım, işletmede personel bebek-çocukları için kreş mevcut, servis kullanan personellerin bebek ve çocukları servisle ebeveyni ile gelmekte bu durum doğru mudur normal şartlarda personel harici servis ya ya işletme araçlarına binmemesi gerekme olduğu için soruyorum.

Biraz karışık bir soru, bakanlıktan görüş almak en iyisi olacaktır. Ama benim yorumum aşağıdaki şekilde.
  • Servis sağlanması: İş Kanunu’na göre işverenlerin işçilerine servis sağlama zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bu durum, iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile farklı bir şekilde düzenlenebilir. Eğer iş sözleşmesinde işverenin işçilere servis sağlayacağına dair bir madde yer alıyorsa, bu durumda işveren bu hizmeti sunmak zorundadır. Servis sağlıyorsa
    Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
    ve belediyelerin taşımacılıkla ilgili yönetmeliklerine uyması gerekir fakat bu yönetmeliklerde de kimlerin taşınacağı belirtilmemiştir.
  • Yurt (Kreş) sağlanması:
    Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
    13. Maddesine göre yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 150’den çok kadın çalışanı olan işyerlerinde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması, bakımı ve emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine yakın EK-IV’te belirtilen şartları taşıyan bir yurdun kurulmasızorunludur. Yurt, işyerine 250 metreden daha uzaksa işveren taşıt sağlamakla yükümlüdür.
Değerlendirmeme gelirsek Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre taşınan kişilerin koltuk ferdi kaza sigortası olması gerekmektedir. Bu nedenle işyeri ve servis hizmeti sağlayan arasında ki sözleşmeye bakmak yerinde olacaktır. İlgili yönetmeliklerde çocukların taşınmaması yönünde açıkça bir ifade bulunmamakta ayrıca yukarıda altını çizdiğim kreş 250 metreden daha uzak ise işveren taşıt sağlamakla yükümlüdür maddesini birlikte değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Demek ki mevzuat çocukların işveren aracında taşınabileceğini söylüyor. Bu taşıma işlemini tesis içi diye de sınırlandırmıyor. Demek ki işveren yerleşik tesisi dışında bir kreş sağlamışsa çocukların taşımacılığını da yapabilir.

Okul servisleri, belediye otobüsleri yada birçok toplu taşıma aracında çocuklar taşınabiliyor. Bence burada asıl önemli nokta işverene çocukların taşınmasıyla ilgili olarak yazılı bildirim yapılmış olması ve servis araçlarının çocuklarıda kapsayacak şekilde güvenliğinin sağlanmış olması.

Tabi tekrarlıyorum bakanlıktan görüş almak en doğrusu olacaktır.