Fatih Özcan
Site Kurucusu
- Katılım
- 7 Aralık 2013
- Şehir
- Yurt Dışı
- Sertifika
- Diğer Belge
- Firma
- ABL Group
İskeleler, yüksekte çalışmak için kurulan geçici bir yapılardır. Geçici ve sökülüp kurulabilen bir yapıda oldukları için, aşınmaya ve yanlış kullanıma, yanlış kuruluma ve onaylanmamış değişiklikler yapılmasına maruz kalabilirler. İnşaat standartları, her vardiya öncesinde iskelelerin “yetkin bir kişi” tarafından kontrol edilmesini gerektirir. Ayrıca, her sanayiide, iskele üstünde veya çevresinde çalışan tüm çalışanlar iş güvenliği gerekliliklerinin farkında olmalıdır. Aşağıdaki liste dikkat edilmesi gerekenleri içermektedir:
Kaynak:
- İskele, maksimum yükü taşıyabilecek sağlam zemin üzerinde sağlam şekilde kurulmalıdır. İskelelerin tabanlarında kutular, variller, gevşek tuğlalar kullanılmamalıdır.
- İskelenin taşıyacağı ağırlığa önem verilmelidir. İskele, maksimum yükün dört katını yetersiz kalmadan, rahatça kaldırabilmelidir. Yük sadece üzerine çıkacak kişilerin ağırlığı değil, ayrıca kullanılacak ekipman ve malzemelerin ağırlığının toplamıdır.
- İskele, dar tabanlı ve yüksek olduğu için doğası gereği dengesizdir. Bunun önüne geçebilmek için, iskele binanın duvarı ya da geminin gövdesi gibi sabit ve sağlam bir yüzeye sabitlenmeli veya bağlanmalıdır.
- İskele üzerinde kullanılan kalaslar “iskeleye uygun” olmalıdır. Tahta düz, pürüzsüz, tek parça ve başka hasarı olmayan şekilde temiz olmalıdır. Uygun bir çalışma alanı yaratması için, 50 cm genişliğinde bir alan yaratmak için genelde iki kalasın yanyana konulması gerekir. Kalaslar iskele için özel tasarlanmış, geçmeli sistem olmadığı sürece, birbirleri üzerine en az 15cm en fazla 45cm çıkmalıdır (tersanelerde ve inşaat sahalarında 30cm ile sınırlıdır).
- Tekmelikler en az 10cm (inşaat sahaları için 7,5cm) yükseklikte ve iskele kenarı boyunca bulunmalı ve iskele üzerindeki malzemelerin aşağıdakilerin üzerine düşmesini önlemelidir.
- İskele korkulukları farklı sektörler için farklılıklar gösterir. ABD İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi (OSHA) standardı, inşaat ve genel sanayide 3 m ve üstünde iskeleyi zorunlu kılar. Tersanelerde, eğer çalışma platformu sabit bir yüzeyden 1,5m yüksekte ise veya su üzerinde herhangi bir yükseklikte ise korkuluk bulunmak zorundadır. İşinizle ilgili yönetmeliğin zorunluluğuna uygun çalışın.
- Korkuluklar genellikle çelik boru veya ahşaptan yapılır. En üst korkuluk rayı iskele yürüme zemininden yaklaşık 1m yüksekte olmalıdır, orta ray ise 53cmlik mesafede yer almalıdır. Sağlam uçlara bağlandığı ve gergin tutulduğu sürece fiber veya çelik halatlar da kullanılabilir. Ancak, bazı durumlarda farklı malzemeler kullanılabilir. Unutulmamalıdır ki, hangi malzemeden olursa olsun, korkuluklar düşmeye başlamış bir kişiyi tutacak kuvvette olmalıdır.
- Eğer bir geminin gövdesi gibi bir engel varsa, korkulukların kullanımı kaldırılabilir. Ancak, bu gibi durumlarda, sabit yüzeyden 3m yukarıda çalışıyorsanız, emniyet kemeri ile can halatı kullanmalısınız. Eğer su üzerinde iseniz, standartlara uygun bir can yeleği de kullanmalısınız.
Kaynak: