Musa Kamil Ekin
Yönetim Grubu
- Katılım
- 6 Nisan 2015
- Sertifika
- C Sınıfı
- Firma
- BelKo ltd.şti.
- İşveren tarafından ücretsiz izne çıkarılmak isteniyorum. Böyle bir hakkı var mıdır?
Ücretsiz izin 4857 sayılı İş Kanunu’nda açıkça düzenlenmemiş olmakla birlikte, Kanun’un 56. Maddesinde yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere toplam dört güne kadar ücretsiz izin verilebileceği ve 74. Maddesinde doğum yapan kadına doğum izninden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilebileceği düzenleme altına alınmıştır.
Yukarıda sayılan haller dışında, işveren tarafından tarafınıza uygulanmak istenen ücretsiz izin, işçi ve işverenin karşılıklı iradeleriyle ortaya çıkan ve tarafların onayına bağlı hallerdir. Belirtmek gerekir ki ücretsiz izin halinde, iş sözleşmesi askıya alınmaktadır.
Tarafların aralarında anlaşması ile ücretsiz izin uygulaması her zaman yapılabileceği gibi, işverenin tek taraflı olarak işçiyi ücretsiz izne çıkarma teklifi çalışma koşullarında değişiklik sayılmaktadır.
4857 sayılı Kanun’un 22. Maddesi uyarınca bu teklif yazılı olarak bildirmek suretiyle yapılmalı ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmelidir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. Bu durumda işveren bu teklifinden vazgeçecek veya başka bir geçerli nedeni bulunması halinde yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilecektir.
İşçi ile işverenin ücretsiz izin konusunda anlaşmış ancak süre sonunda işçi işe başlatılmamışsa iş akdi işverence feshedilmiş sayılır.
AV.GÜLDEN TÜRKYAMAN
hurses.com.tr
02.03.2017