• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Iş Sağlığında Puko Döngüsü

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
İş Sağlığında PUKO Döngüsü...
13 Nisan 2015

86419-img_5828.jpg


PUKO döngüsü, problem çözme tekniklerinden biridir. Bir çok alanda uygulanabilir. İş sağlığı alanında önemli bir yeri olup sistematik bir yaklaşımı içerir. ISO standartlarının da temelini oluşturur. Sürekli iyileştirmeden yanadır. Küçük adımlarla ilerler.Yeni bilgiler elde edildikçe birikim artar. Birikim arttıkça gelişmeler ve yenilikler açısından fikir üretilir ve PUKÖ ile test edilir. Değişen koşulların yapılan işin kalitesini etkilememesi ve işi sürekli geliştirmek için PUKÖ döngüsü kullanılmalıdır.

Çalışanları motive eder. Çalışanları olayın içine alır. Böylece çalışanlar kendilerini geliştirir, disipline ve kontrol eder. Çalışanlar aynı amaca yönelir ve kurumda canlılığı sağlar. Yani disiplin, zaman yönetimi, yetenek geliştirme, katılım, ilgi, moral ve iletişim şirket ve çalışanlar tarafından içselleştirilir (P kriterleri).

PUKO döngüsünü izlemek mükemmeliyetçi davranıştan daha etkilidir.

PUKO’yu daha iyi sonuca yönelik yöntem ve çabalar olarak düşünebiliriz. Tüm çalışanlar arası iletişimi sağladığından ve kattığından takım çalışması gerektirir. Sürekli küçük iyileştirmeler olduğundan uzun vadeli bir iştir. O nedenle kaliteyi arttırmak 3-4 yılı bulabilir. Ancak bu kültür işyerine yerleştirilebilirse planlaması kontrolü standartlarıyla iyi işleyen bir kurum haline gelir.

PUKO, mevcut durumdan asla memnun olmaz. Standartları koruyup devamlı gelişimden yanadır. Her şey kayıt altında tutulduğu için aksayan tüm yönler rahatlıkla görülebilmektedir.

İlk adımı her işte olduğu gibi plandır. PUKO plan-uygula-kontrol et-önlem al (plan-do-check-act PDCA) un alt başlıklarına bakalım.

PLANLA

Hedefe ulaşmak için ne’yin nerede, nasıl, ne zaman, niçin, kim tarafından ve kim için yapılacağına karar verme sürecidir.

Mevcut durumu ve kayıtları analiz eder. Hedefleri belirler. Tehlikelerin belirlenip risk değerlendirme metodlarına karar verilir. Ana plan, destekleyici plan (uygulama planı) ve iç talimatlar oluşturulur. Kayıtlara tarih ve sayı koyulur. Aralıklı olarak plan gözden geçirilir.

UYGULA

Riskleri değerlendirilir ve risklerin kabul edilebilir olup olmadığına karar verilir. Kontrol önlemlerin seçimi ve uygulaması yapılır. Her bölümdeki ilgili kişileri bilgilendirme, eğitimi ve katılımı sağlanır. Faaliyet planını izleme ve gerçekleştirmeler takip edilir. Uygulama sonuçları yakından takip edilir.

KONTROL ET

Ölçümlerin mümkün olduğu kadar dürüst ve hassas yapılmasını sağlamak için düzenli kontroller yapmak yöneticinin sorumluluğudur.

Kontrol işlemi, dört adımda yapılır:

  1. Performans standartlarını belirlemek
  2. Performansı ölçmek için veri toplamak
  3. Sonuçları standartları karşılaştırmak
  4. Düzeltici önlem almak
Hedeflere ne kadar ulaşıldığına bakılır. İç talimatlar ve yönergeler gözden geçirilir. Olası sapmalar tespit edilir ve kaydedilir. İlgili kişilere bilgilendirme yapılır.

ÖNLEM AL

Kalıcı bir denetleme sistemi kurulur. Etkili önlemleri standartlaştırılır. Standartlar politika, kural, talimat ve prosedürlerdir. Gerekli eğitim ve yönlendirmeleri sağlanır. PUKO döngüsü başarıyla tamamlanınca SUKO ( standartlaştırma uygulama kontrol et önlem al) döngüsü başlar. Yani planlamalar standart hale getirilmiş olur. Ancak bu süreç içersinde işleyişle ile ilgili yeni bir problem ortaya çıkarsa tekrar PUKO devreye girer.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Sadece iş güvenliği değil bir çok alanda rahatlıkla kullanılabilecek bir yöntemdir. Olanla yetinmememek ve sürekli iyileştirme sağlamak için biçilmiş kaftandır. Herkesin daha da ayrıntılı bir biçimde incelemesini tavsiye ederim. Bende döküman bulursam sizlerle paylaşacağım.
 
Üst