• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Haber Iş Kazalarında ‘suç Dosyası’ Kabarık

İş kazalarında ‘suç dosyası’ kabarık...(Aşağdaki makale Kıbrısdaki yaşanan iş kazaların istatistiki değerleri)
03.09.2015 Makaleler

• 67 iş kazası meydana geldi
• 66 işçi yaralandı, 1 çalışan yaşamını yitirdi
• İş kazaları sonrasında 34 suç dosyası Başsavcılığa sevk edildi
• Başsavcılık suç dosyalarının 20’si Çalışma Dairesi’ne geri iade etti
• İlk 6 ayda 2354 teftiş gerçekleştirildi, Hukuk Dairesi’nde toplam 1782 dosya işlem gördü
• Yapılan teftiş, iş kazası ve ihbarlar sonrasında iş yerlerine 1.297.380.50 TL para cezası yazıldı
• 66 çalışanın yaralandığı 1 personelin de hayatını kaybettiği iş kazaları sonrasında Başsavcılığa iletilen 34 suç dosyasının 20’si yapılan inceleme ve değerlendirmenin ardından Çalışma Dairesi’ne iade edildi. Bazı dosyalar karara bağlanırken, bazıları ise ‘ek soruşturma’ için geri çekildi.
• İŞYERLERİNE CEZA YAĞDI… Çalışma Dairesi müfettişleri, yaşanan iş kazalarının yanı sıra İş Yasası’nda aykırı davranan, çalışma izinsiz işçi çalıştıran ve iş kazasını geç bildiren iş yerlerinin ‘gözünün yaşına’ bakmadı, 6 aylık sürede toplamda 1.297.380.50 TL’lik para cezası kesti.
Çalışma Dairesi Müdürlüğü’ne bağlı müfettişler Ocak ve Haziran aylarını kapsayan 6 aylık dönemde
67 iş kazası ile ilgili tahkikat yaptı. 66 kişinin yaralandığı 1 çalışanın da hayatını kaybettiği iş kazaları sonrasında Başsavcılığa 34 suç dosyası sevk edildi.

Mahkemeye-sevk-edilen-suc-dosyalari.jpg

Yapılan inceleme ve değerlendirmenin ardından 20 dosya da Başsavcılık tarafından Çalışma Dairesi’ne iade edildi. Bazı dosyalar karara bağlanırken, bazıları ise ‘ek soruşturma’ için geri çekildi.
Öte yandan Haziran ayı içerisinde sonuçlanan 6 dava konusunun 2’si ölümlü iş kazası ile ilgili olurken, 4’ünü de kaçak işçi konusu oluşturdu.
2011 yılında meydana gelen her iki ölümlü iş kazası ile ilgili dava ek soruşturma yapılarak tekrar açılacağı için geri çekildi.
Kaçak işçilerle ilgili 4 davanın 2’si geri çekilirken, diğer davada ise sanıklara 14,150 TL para cezasına çarptırıldı.
Başsavcılığa 34 dosya sevk edildi
Ocak ve Haziran ayları içerisinde meydana gelen iş kazaları ile ilgili 34 dosya Çalışma Dairesi tarafından ileri tahkikat yapılarak Başsavcılığa iletildi.
6 aylık süre içerisinde incelenmek için gönderilen 34 doyanın 20’si yapılan çalışmanın ardından Başsavcılık tarafından Çalışma Dairesi’ne iade edildi.
İade edilen dosyaların 6’sı Haziran ayı içerisinde Başsavcılığa sevk edilmişti.
6 ayda 1782 dosya Hukuk Dairesi’nde işlem gördü
Öte yandan Hukuk Dairesi’nde Haziran 2015 itibariyle toplamda 1782 dosya işlem gördü.
İş kazalarının yanı sıra iş yerlerine kesilen cezaları da kapsayan inceleme sonuçlarından Lefkoşa’da 1151, Girne’de 393, Mağusa’da 201, Güzelyurt’ta ise 37 dosya incelemeye alındı.
Şikayetlerin çoğu ek mesai ve ücret konusunda
Haziran ayı içerisinde Çalışma Dairesi’ne 88 şikayet iletildi. Ücret, kıdem tazminatı, ek mesai, izin hakkı, işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik yapılan şikayetlerin 87’si sonuçlandırıldı, 1’i daha ileriye götürülmedi. Yapılan şikayetlerde yoğunluk olarak ücret ve ek mesailere yönelik şikayetlerin yanı sıra kıdem tazminatına yönelik şikayetlerde dikkat çekti.
2 bin 354 teftiş, 1.2 milyon TL ceza
Ocak-Haziran aylarını kapsayan 6 aylık dönemde müfettişler toplamda 2 bin 354 teftiş gerçekleştirdi. Bu teftişlerin 410’u Haziran ayında yapıldı.
Yapılan denetimlerin 1768’i i teftişi olurken, müfettişler tarafından 586 kez de cihaz teftişi gerçekleştirildi.
Gelen ihbarlar ve yapılan denetimlerde teftişlerin yoğunluklu olarak Lefkoşa ve Mağusa bölgelerinde gerçekleştirildiği belirlendi.
Söz konusu tarihler arasında 605 kez Lefkoşa’da iş teftişi gerçekleşirken, en fazla teftişin yapıldığı ikinci bölge olan Mağusa’da 584, Girne’de 342, Güzelyurt’ta ise 237 teftiş yapıldı.
ilk-6-ay-icerisinde-yapilan-tahkikatlar.jpg


6 ayda 1.297.380.50 TL para cezası
Çalışma Dairesi müfettişleri, yaşanan iş kazalarının yanı sıra İş Yasası’nda aykırı davranan, çalışma izinsiz işçi çalıştıran ve iş kazasını geç bildiren iş yerlerinin ‘gözünün yaşına’ bakmadı.
Müfettişler iş yerlerine 6 aylık sürede toplamda 1.297.380.50 TL’lik para cezası kesti. Kesilen cezaların sadece 247.117.16 TL’si tahsil edildi.
Ortaya çıkan tablo, özellikle cezaların tahsili konusunda yaşanan sıkıntıyı bir kez daha gözler önüne serdi.
 
Üst