Merhaba,
İş izni sistemi dediğimiz olay normalden daha yüksek risk barındıran işlerin önceden izin alınarak yürütülmesi işidir. Alınacak iş türleri firmanın doğasına göre değişebilir ama aşağıdakileri genel olarak sıralayabiliriz.
- Kapalı alan iş izni
- Sıcak çalışma iş izni
- Yüksekte çalışma iş izni
- Korkuluk sökme iş izni
- Soğuk çalışma iş izni
- Kazı işleri
- Tahribatsız muayene (NDT)
- Kaldırma işlemleri
- Elektrik bakım ve tamiratları
- Mekanik bakım ve tamiratları
gibi yüksek riskli işleri sayabiliriz. Dediğim gibi bu tamamen sizin firmanızın işleyişine bağlı. Birkaç iş izninin tek formda toplandığını da gördüm bundan çok daha fazla ayrıldığınıda.
Ne oluyor bu işin sistemlerinde?
Her iş izni gerektiren aktivitelerin tehlikelerini yönetmek için formalar oluşturuluyor. Sahada çalışmak isteyen yetkili iş izin formunu dolduruyor. Bu formda kimler çalışacak, işin başında kim duracak, iş iznini isteyen kim, varsa iş yapım yöntemi, risk analizi, kurtarma planları, EKED uygulama planı, Eş zamanlı operasyon (SIMOPS) planı gibi çeşitli ekler olabiliyor. Tüm ekler daha önceden bir ekip tarafından hazırlanmış, kontrol edilmiş ve onaylanmış oluyor. İş izni formunu imzalayan saha yetkilisi attığı imzayla bu prosedürlere uyduğunu kabul etmiş oluyor. Bunu ana firmaya yada iş izinlerini kim kontrol ediyorsa o departmana sunar yetkili kişi. Bu departman sunulan evrakların doğruluğunu ve yapılacak işle ilgili mi değil mi kontrol eder. Gerekirse ek doküman ister. Bir sıkıntı yoksa izni kaydedilir ve çalışma başlatılır. İş süreleri işin doğasına göre sürelidir. Saatlik, günlük, haftalık yada daha uzun süreli iş izinleri olabilir.
Ayrıca iş izni formunda ufakta bir kontrol listesi olur. Kaydedilen iş iznini alan saha yetkilisi her mesai öncesi yada günlük olarak çalışma koşullarını kontrol eder. Eğer çalışma koşullarında iş iznine aykırılık söz konusu oursa saha kontrolleri esnasında o iş izni saha yetkilisinden geri alınarak izin iptal edilebilir. Şartlar normale döndüğünde aynı izinle devam ettirmek yada yeni izin istemek size bağlı. İş güvenliği departmanı bu süreçte genellikle iş izninin kayıt aşamasıyla ilgilenir ve kayıttan hemen önce son bir kontrol yapar.
İŞ GÜVENLİĞİ DEĞARTMANI İŞ İZNİ UYGUNDUR DEMEZ YADA ASLİ SORUMLULUK BU DEPARTMANDA DEĞİLDİR.
Aşağıya bir yazı daha bırakıyorum eminim yardımcı olacaktır. Daha spesifik sorularınız olursa yazın lütfen.
https://www.isgturkiye.com/konu/is-izni-sistemi-ve-is-sagligi-ve-guvenligi-acisindan-onemi.4946/